Bagietka czosnkowa i domowa kiełbaska – pyszny czosndog!

Tym razem pokaże Wam, jak wykorzystać popularną bagietkę z masłem i czosnkiem do zapiekania jako bułkę do hot doga. Krok po kroku objaśnię, jak zrobić domową, niesamowicie aromatyczną kiełbaskę oraz przepyszny sos. Oczywiście wszystko z czosnkiem! Użyłem takich składników, żeby dostać całkiem przyzwoite makrosy i kalorie. Przed Wami czosndog wersja policzona!

Policzona Szama Czosndog

Czosndog – potrzebne składniki

Wykorzystamy gotową bułkę, która jest bardzo dobrze wszystkim znana. W czosndogu nie mogło zabraknąć przepysznej, aromatycznej kiełbaski z chudego wieprzowego mięsa. Całość dopełni chudy sos jogurtowy, który również będzie miał czosnkowy smak.

SKŁADNIKI – na 2 czosndogi:

  • bagietka z masłem i czosnkiem – 2 razy
  • szynka wieprzowa – 400 g
  • 1/2 małej cebuli
  • jajko
  • czosnek – 5 ząbków (4 ząbki kiełbaska, 1 ząbek sos)
  • Skyr – 100 g
  • jogurt naturalny – 100 g
  • koperek
  • zielony ogórek
  • sałata lodowa
  • szczypiorek
  • przyprawy: tymianek, papryka słodka, papryka wędzona, chili, pieprz, sól
Policzona Szama Czosndog

Jak zrobić bagietkę czosnkową i domową kiełbaskę?

Zacznij od przyszykowania mięsa i uformowania kiełbasek, aby później móc je piec w piekarniku razem z bagietką. Gdy będą się piec, w tym czasie przygotuj sos i pokrój dodatki (ogórek, sałata lodowa oraz szczypiorek).

PRZYGOTOWANIE – kiełbaska domowa

  1. Mięso mielone (samodzielnie zmielone lub już takie kupione) przerzuć do miski.
  2. Połowę niewielkiej cebulki poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do mięsa.
Policzona Szama Czosndog
  1. Obierz czosnek i od razu przeciśnij go przez praskę do miski z resztą składników.
  2. Wbij jajko i całość dobrze wymieszaj.
Policzona Szama Czosndog
  1. Dodaj sól (odpowiednią ilość, żeby mięso miało smak), pieprz czarny mielony, łyżeczkę tymianku, łyżkę słodkiej papryki, niecałą łyżeczkę wędzonej papryki słodkiej, szczyptę pieprzu cayanne chili (taka nutka pikantności będzie). Wymieszaj mięso z przyprawami.
Policzona Szama Czosndog
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni termoobieg. Niech się nagrzewa.
Policzona Szama Czosndog
  1. Podziel zawartość misko na dwie porcje i uformuj dwie kiełbaski. Pamiętaj, aby kiełbasa (mięso) była tak samo długa jak nasza bagietka do czosndoga, a nawet dłuższa – standardowo powinna wystawać z bagietki. W czasie formowania mięso może sprawiać wrażenie, że się rwie w dłoniach, ale po upieczeni będzie się całkiem dobrze trzymać.
Policzona Szama Czosndog
  1. Wyłóż uformowane kiełbaski na blachę z papierem do pieczenia.
Policzona Szama Czosndog
  1. Kiełbaski piecz mniej więcej przez 20-30 minut.
Policzona Szama Czosndog

PRZYGOTOWANIE – bagietka czosnkowa

  1. Zanim wrzucisz bagietkę do zapiekania, pamiętaj o tym, aby zrobić nacięcie na składniki.
Policzona Szama Czosndog
  1. Po ok. 12-15 minutach pieczenia kiełbasek, wyłącz termoobieg i ustaw grzanie góra-dół na 200 stopni. Dołóż nad kiełbaskami ruszt z bagietką, aby wszystko razem się upiekło i zgrało czasowo.
Policzona Szama Czosndog
  1. Bagietka powinna się piec ok. 12 minut. Jeśli będziesz piec kiełbaski tylko 20 minut, to wyciągnij je odpowiednio wcześniej, a bagietkę jeszcze zostaw, aby się ładnie przypiekła.
Policzona Szama Czosndog

PRZYGOTOWANIE – sos do czosndoga

  1. Wymieszaj 100 g jogurtu naturalnego i 100 g jogurtu typu Skyr.
  2. Koperek poszatkuj i dodaj do jogurtu. Nie powinno być go zbyt dużo, aby nie przyćmił smaku czosnku.
Policzona Szama Czosndog
  1. Ząbek świeżego czosnku przepuść przez praskę.
  2. Dodaj delikatną ilość soli i szczyptę mielonego pieprzu do smaku.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Policzona Szama Czosndog

Bagietka czosnkowa – przepis prosty i sycący!

No to komponujemy! U mnie czosndog jest dość minimalistyczny. Sałatę lodową umieszczam na dolę, następnie kładę kiełbaskę i dodaję jeszcze trochę zieleniny – sałatę i ogórka. W następnym kroku polewam kiełbaskę świeżo przygotowanym sosem (ściana z ogórka trzyma sos), dodaje nieco ketchupu (doda taki słodki akcent) oraz odrobinę szczypiorku, zielonej cebulki. I gotowe!

Policzona Szama Czosndog

Skoro to czosndog, to wszystko jest czosnkowe – bułka, kiełbaska i sos. Jeśli lubisz smak czosnku, na pewno nie zawiedziesz się na tym przepisie. Mięso wyszło niesamowicie aromatyczne, a bagietka idealnie chrupka! Polecam każdemu!

Policzona Szama Czosndog

Smacznego!

Cały czosndog dostarcza 950 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 65 g białka, w tym 52 g białka pochodzenia zwierzęcego,
  • 76 g węglowodanów,
  • 40 g tłuszczów, w tym 22 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Przepis na tego pysznego czosndoga możesz obejrzeć tutaj: