Bułka do hamburgera – prosta i smaczna!

Przedstawiam Wam mój przepis na idealne bułki do burgerów. Zobaczycie krok po kroku, jak je uzyskać – a uwierzcie mi, są wyśmienite, puszyste, maślane i zawsze wychodzą. Zaciekawieni? Głodni? To zaczynamy!

Policzona Szama bułka do hamburgera

Bułka hamburgerowa – co potrzeba?

Taka bułka nie wymaga wielu składników, a wychodzi naprawdę pyszna. Niezbędnym składnikiem jest tutaj masło, ponieważ w ten sposób uzyskujemy idealny, maślany posmak. Dzisiaj robię bułki na drożdżach świeżych. Będę potrzebować 25 g. Jeśli chcesz przygotować swoje bułki na drożdżach suchych, wystarczy ok. 7-8 g. W przypadku tych drożdży również warto przygotować rozczyn, aby drożdże były proporcjonalnie rozmieszczone we wszystkich bułkach.

Policzona Szama Bułki do burgerów

SKŁADNIKI – na 4 bułki do burgerów:

  • mąka typ 650 – 400 g
  • masło – 40 g
  • mleka 1,5% (bez laktozy – słodsze w smaku) – 150 ml
  • drożdże świeże – 25 g
  • sól – 5 g
  • cukier brązowy – 10 g
  • woda – 100 ml
  • do posmarowania: żółtko + mleko, sezam
Policzona Szama Bułki do burgerów

Bułka do hamburgera – jak zrobić?

PRZYGOTOWANIE – bułka do hamburgera

  1. Do dużej miski odsiej mąkę.
  2. Do zimnego mleka wlej gorącą wodę, aby uzyskać ciepły płyn. Rozkrusz do niego świeże drożdże i od razu wsyp cukier oraz łyżkę mąki. Całość porządnie wymieszaj, aby nie zostały grudki (to bardzo ważne!). Zaczyn odstaw na 10 min.
  3. W tym czasie roztop masło, aby było w płynnej postaci.
Policzona Szama Bułki do burgerów
  1. Gdy zaczyn zwiększy swoją objętość, można przystąpić do następnego etapu. Do miski z mąką wrzuć sól i wstępnie wymieszaj oba składniki. Następnie dodaj zaczyn i roztopione masło. Całość zacznij mieszać łopatką.
Policzona Szama Bułki do burgerów
  1. Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą i łopatką już nic więcej nie da rady zrobić, trzeba przejść na blat. Na początku ciasto będzie się kleić, ale nie trzeba dosypywać mąki. Ciasto wyrabiaj naprawdę długo – 10-15 minut!
  2. Po 15 minutach wyrabiania, gdy otrzymujesz najlepsze ciasto na bułki do burgerów, możesz podzielić je na 4 części. W moim przypadku całość ważyła 700 g, więc każda bułka to 175 g. Podziel ciasto i od razu uformuj kule.
Policzona Szama Bułki do burgerów
  1. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i na nim umieść gotowe kule. Przykryj je ściereczką lub folią spożywczą. Ja wybrałem folię, ponieważ zapewnia większą szczelność. Należy tylko pamiętać o tym, aby zostawić nieco luzu, ponieważ bułeczki będą rosły.
Policzona Szama Bułki do burgerów
  1. Blachę z ciastem odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Po godzinie ściągnij folię spożywczą lub ściereczkę, a następnie każdą podzieloną część pozbaw nadmiaru gazu. Uformuj końcowe bułeczki i ponownie je przykryj, ale tym razem odstaw tylko na 30 minut.
Policzona Szama Bułki do burgerów
  1. W miseczce wymieszaj żółtko i odrobinę mleka. Posmaruj tym porządnie każdą bułę (także po bokach!). Na koniec posyp bułki białym sezamem.
Policzona Szama Bułki do burgerów
  1. Piekarnik rozgrzej na 200 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Bułki do burgerów piecz ok. 12-15 minut.
Policzona Szama Bułki do burgerów

Domowa bułka – wartości odżywcze

Ta bułka sprawdzi się zarówno w McChickenie, jak i w Drwalu. Na moim kanale znajdziesz, jak odwzorować takie kanapki. Sprawdź i daj mi koniecznie znać, czy jesteś zadowolony ze smaku!

Policzona Szama Bułki do burgerów

Jednak taka bułka dostarcza do organizmu 446 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 13 g białka,
  • 76 g węglowodanów,
  • 10 g tłuszczów.
Policzona Szama Bułki do burgerów

Przepis na bułki na burgery możesz obejrzeć tutaj: