Bułka do hamburgera – prosta i smaczna!
Przedstawiam Wam mój przepis na idealne bułki do burgerów. Zobaczycie krok po kroku, jak je uzyskać – a uwierzcie mi, są wyśmienite, puszyste, maślane i zawsze wychodzą. Zaciekawieni? Głodni? To zaczynamy!
Bułka hamburgerowa – co potrzeba?
Taka bułka nie wymaga wielu składników, a wychodzi naprawdę pyszna. Niezbędnym składnikiem jest tutaj masło, ponieważ w ten sposób uzyskujemy idealny, maślany posmak. Dzisiaj robię bułki na drożdżach świeżych. Będę potrzebować 25 g. Jeśli chcesz przygotować swoje bułki na drożdżach suchych, wystarczy ok. 7-8 g. W przypadku tych drożdży również warto przygotować rozczyn, aby drożdże były proporcjonalnie rozmieszczone we wszystkich bułkach.
SKŁADNIKI – na 4 bułki do burgerów:
- mąka typ 650 – 400 g
- masło – 40 g
- mleka 1,5% (bez laktozy – słodsze w smaku) – 150 ml
- drożdże świeże – 25 g
- sól – 5 g
- cukier brązowy – 10 g
- woda – 100 ml
- do posmarowania: żółtko + mleko, sezam
Bułka do hamburgera – jak zrobić?
PRZYGOTOWANIE – bułka do hamburgera
- Do dużej miski odsiej mąkę.
- Do zimnego mleka wlej gorącą wodę, aby uzyskać ciepły płyn. Rozkrusz do niego świeże drożdże i od razu wsyp cukier oraz łyżkę mąki. Całość porządnie wymieszaj, aby nie zostały grudki (to bardzo ważne!). Zaczyn odstaw na 10 min.
- W tym czasie roztop masło, aby było w płynnej postaci.
- Gdy zaczyn zwiększy swoją objętość, można przystąpić do następnego etapu. Do miski z mąką wrzuć sól i wstępnie wymieszaj oba składniki. Następnie dodaj zaczyn i roztopione masło. Całość zacznij mieszać łopatką.
- Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą i łopatką już nic więcej nie da rady zrobić, trzeba przejść na blat. Na początku ciasto będzie się kleić, ale nie trzeba dosypywać mąki. Ciasto wyrabiaj naprawdę długo – 10-15 minut!
- Po 15 minutach wyrabiania, gdy otrzymujesz najlepsze ciasto na bułki do burgerów, możesz podzielić je na 4 części. W moim przypadku całość ważyła 700 g, więc każda bułka to 175 g. Podziel ciasto i od razu uformuj kule.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia i na nim umieść gotowe kule. Przykryj je ściereczką lub folią spożywczą. Ja wybrałem folię, ponieważ zapewnia większą szczelność. Należy tylko pamiętać o tym, aby zostawić nieco luzu, ponieważ bułeczki będą rosły.
- Blachę z ciastem odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po godzinie ściągnij folię spożywczą lub ściereczkę, a następnie każdą podzieloną część pozbaw nadmiaru gazu. Uformuj końcowe bułeczki i ponownie je przykryj, ale tym razem odstaw tylko na 30 minut.
- W miseczce wymieszaj żółtko i odrobinę mleka. Posmaruj tym porządnie każdą bułę (także po bokach!). Na koniec posyp bułki białym sezamem.
- Piekarnik rozgrzej na 200 stopni, grzanie góra-dół.
- Bułki do burgerów piecz ok. 12-15 minut.
Domowa bułka – wartości odżywcze
Ta bułka sprawdzi się zarówno w McChickenie, jak i w Drwalu. Na moim kanale znajdziesz, jak odwzorować takie kanapki. Sprawdź i daj mi koniecznie znać, czy jesteś zadowolony ze smaku!
Jednak taka bułka dostarcza do organizmu 446 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 13 g białka,
- 76 g węglowodanów,
- 10 g tłuszczów.
Przepis na bułki na burgery możesz obejrzeć tutaj: