Burgery drobiowe – McChicken w wersji domowej

Dzisiaj zaprezentuję Wam, jak wykonać profesjonalne bułki do burgerów z maślanym posmakiem, dużego soczystego kotleta drobiowego i epicki sos do hamburgera. Co więcej, pokażę Wam, że burger drobiowy z piekarnika wbrew pozorom wcale nie wychodzi suchy. Zapraszam!

Policzona Szama burgery drobiowe McChicken

Domowe burgery z mięsa drobiowego

Mój burger składa się tylko z bułki, kotleta, sosu i sałaty. W tym przypadku prostota jest jak najbardziej wskazana. Jeśli odpowiednio dobrze przygotujesz poszczególne składniki, inne dodatki nie będą już potrzebne. Nie wierzysz? Sprawdź sam!

SKŁADNIKI – na 4 bułki do hamburgerów

  • mąka typ 650 – 400 g
  • masło – 40 g
  • mleko 1,5 (bez laktozy – słodsze w smaku) – 150 ml
  • drożdże świeże – 25 g
  • sól – 5 g
  • cukier brązowy – 10 g
  • woda – 100 ml
  • do posmarowania: żółtko + mleko + sezam

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Waga kuchenna Rhino

SKŁADNIKI – kotlety drobiowe na 2 hamburgery

  • pierś kurczaka – 200 g
  • mięso z nogi kurczaka – 200 g
  • jajko
  • musztarda
  • mąka
  • panierka PANKO
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, ostra papryka

SKŁADNIKI – sos do hamburgera

  • Skyr – 60 g
  • majonez – 30 g
  • musztarda sarepska – 10 g

SKŁADNIKI – reszta dodatków

  • sałata lodowa

Burger drobiowy – jak zrobić?

PRZYGOTOWANIA – domowa bułka do burgera

  1. Do ziemnego mleka wlej ciepłą wodą. Następnie dodaj drożdże i wsyp cukier oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, aby nie było żadnych grudek. Rozczyn odstaw na ok. 10 minut.
  2. Roztop masło.
  3. Do miski z mąką wsyp sól i całość lekko wymieszaj. Następnie wlej rozczyn i roztopione masło. Wstępnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki, a potem 10-15 min wyrabiaj ręcznie na blacie.
  1. Wyrobione ciasto podziel na 4 części. Uformuj kulki i wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Bułki przykryj folią spożywczą lub ściereczką. Odłóż je w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
  3. Po tym czasie ściągnij folię i każdą bułeczkę uformuj jeszcze raz, aby pozbyć się gazów. Ponownie przykryj je folią i odstaw na ok. 30 min.
  1. Do miseczki z żółtkiem wlej odrobinę mleka i całość dobrze wymieszaj. Następnie porządnie wysmaruj każdą bułę. Bułki posyp białym sezamem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni – grzanie góra-dół. Bułki piecz ok. 12-15 min.
  1. Gdy bułki ostygną, dwie przekrój na pół, a dwie zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalki na później.

 

PRZYGOTOWANIA – kotlety drobiowe

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do robota kuchennego wrzuć mięso. Następnie dobrze je posól, a potem dodaj czarny zmielony pieprz i nieco czosnku. Zmiksuj mięso.
  1. Do szerokiej miski wbij jajko, a potem dodaj łyżeczkę musztardę, nieco soli i szczyptę chili. Całość wymieszaj i dodaj łyżkę mąki. Powinna powstać dość gęsta masa.
  2. Kotlet powinien ważyć 200 g. Formując kotlety, pamiętaj o tym, że bułka jest spora, więc i kotlet musi być duży.
  1. Kotlety obtocz w jajku z musztardą i mąką, a potem w panko. Tak przygotowane kotlety umieść od razu na ruszcie, a potem skrop je delikatnie oliwą.
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni – grzanie góra-dół. Piecz je ok. 7-8 min, a potem przełącz grzanie na termoobieg, aby ładnie podpiec panierkę.

 

PRZYGOTOWANIE – sos do hamburgera

  1. Gęsty jogurt typu Skyr wymieszaj z majonezem i musztardą sarepską.

 

PRZYGOTOWANIE – reszta dodatków

  1. Sałatę lodową pokrój w paski.

 

UWAGI – przepis na burgery drobiowe

Bułki przygotowałem z drożdży świeżych (25 g), ale można je także zrobić z drożdży suchych (ok. 7-8 g – zazwyczaj jest to jedna cała saszetka). Zawsze robię 4 bułki. 2 wykorzystuje do zrobienia burgerów, a 2 chowam na później. Jeśli chcesz, możesz podwoić ilość składników potrzebnych na kotlety i przygotować od razu 4 burgery, zamiast 2.

Ciasto na bułki musi być bardzo wilgotne – im bardziej mokre, tym lepsze. Ważne jest także to, aby dobrze zagnieć ciasto. Najlepiej zagniatać je ok. 10-15 min. Bez oszukiwania! Na początku ciasto może się trochę lepić, ale nie należy się zniechęcać. W przygotowanie bułek należy włożyć nieco wysiłku i serca, a wtedy będą naprawdę cudowne.

Kiedy będziesz dzielić wyrobione ciasto, możesz to zrobić przy pomocy wagi, aby bułki wyszły równe. Gdy będzie je przykrywać folią spożywczą, pamiętaj o tym, aby zostawić im nieco luzu. Folia nie powinna być napięta, aby bułeczki mogły swobodnie wyrosnąć.

Panko to nic innego jak japońska bułka tarta – wybierz taką z dobrym składem. Tak naprawdę nie powinno być tam nic innego jako mąka pszenna, sól i drożdże. Jeżeli ta bułka tarta będzie gruboziarnista, należy ją dobrze rozkruszyć.

Mięso z ud kurczaka oczyściłem z dużej ilości tłuszczu. Do kotletów potrzebne jest mięso z nogi. Nie polecam samej piersi, ponieważ wtedy kotlety wyjdą za suche. Z kolei kotlety w proporcji 1:1 (noga i pierś), wyjdą idealne.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobry sos do hamburgera, tak aby smakował dokładnie jak ten z McChickena, to sekret tkwi przede wszystkim w majonezie.

Czas na domowego McChickena!

Przekrojoną bułę dodatkowo zgrilluj na patelni grillowej, aby uzyskać chrupiące brzegi. Następnie bezpośrednio na bułce umieść kotleta, a potem sałatę lodową. Sałatę polej sosem (50 g) i zamknij burgera drugą połówką bułki.

Smacznego!

Jeden drobiowy burger to 967 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 64 g białka
  • 105 g węglowodanów
  • 32 g tłuszczów

Cały przepis na domowe burgery drobiowe możesz obejrzeć tutaj: