Cały dzień jedzenia – dieta 1800 kcal
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją na cztery posiłki, które dostarczą Wam 1800 kcal w ciągu dnia. Choć te posiłki są skierowane głównie dla tych, którzy chcą utracić nieco masy ciała (zredukować tkankę tłuszczową), to tak naprawdę zachęcam do nich Was wszystkich – niezależnie od diety, na jakiej jesteście. Dlaczego? Ponieważ nawet dietetyczne domowe jedzenie może być przepyszne! Nie ma na co czekać, czas na dzień dobrego jedzenia!
Pierwszy posiłek – zdrowe śniadanie
Jako pierwszy posiłek na śniadanie proponuję frittatę. Będzie miała najmniejszą ilością węglowodanów ze wszystkich dzisiejszych moich propozycji.
SKŁADNIKI – na frittatę:
- jajko – 3 szt.
- mąka kukurydziana – 20 g
- szparagi – 2 szt.
- czerwona cebula – ćwiartka
- żółta papryka – 1/3 sztuki
- czerwona papryka – 1/3 sztuki
- parmezan – 5 g
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, ostra papryka
SKŁADNIKI – na sos:
- Skyr – 75 g
- majonez – 10 g
- przyprawy: mielony pieprz, suszony czosnek, suszony koperek
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Szklane LunchBOXy 640 ml | |
Słoik na nocną owsiankę | |
Patelnia stal nierdzewna 24 cm |
PRZYGOTOWANIE – pomysł na śniadanie
- Do pojemnika wbij jajka i dodaj mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszaj i pozbądź się wszystkich grudek.
- Szparagi pokrój na kawałki i dodaj do pojemnika z jajkami. W okresie szparagowym u mnie nie obędzie się bez szparagów, ale jeśli nie możesz ich dostać, szparagi zamień np. na zielony groszek.
- Ćwierć cebuli, 1/3 papryki żółtej i czerwonej pokrój w kostkę.
- Dodaj sól, świeżo mielony pieprz, nieco suszonej bazylii i szczyptę ostrej papryki. Delikatnie wymieszaj.
- Ścianki formy do pieczenia zwilż oliwą i wlej tam przygotowaną masę. Na górę dodaj parmezan.
- Piekarnik nastaw na 180-200 stopni – grzanie góra-dół. Frittatę piecz do momentu, aż ładnie przyrumieni się na górze. Po upieczeniu odczekaj 5-10 min.
- SOS – w misce wymieszaj Skyr, ulubiony majonez, szczyptę mielonego pieprzu, dużą szczyptę suszonego czosnku i trochę suszonego koperku.
Frittata to 432 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 27 g białka,
- 19 g węglowodanów,
- 26 g tłuszczów.
Drugi posiłek – drugie śniadanie na wynos
Na drugi posiłek przygotowałem koktajl białkowy z płatkami owsianymi. Jest to swego rodzaju moczona owsianka – ostateczna nazwa pozostaje po Twojej stronie. Ten posiłek trzeba przygotować odpowiednio wcześniej, aby płatki zdążyły się namoczyć. Możesz go zrobić nawet dzień wcześniej.
SKŁADNIKI:
- mleko – 100 ml
- maliny – 60 g (duża garść)
- chudy twaróg – 125 g, pół kostki
- Skyr – 75 g
- płatki owsiane – 50 g
- masło orzechowe – 15 g
- *erytrytol – w razie potrzeby
PRZYGOTOWANIE – owsianka na wynos
- Do szklanego słoika o pojemności 500 ml wlej mleko i wsyp dużą garść malin (mogą być zarówno mrożone, jak i świeże).
- Twaróg pokrój w kostkę, aby całość łatwiej się mieszała, a potem dodaj do reszty.
- Wykorzystaj drugą połowę kubeczka Skyru (z pierwszego posiłku), aby podbić białko. Skyr umieść z resztą składników i wymieszaj.
- W razie potrzeby dorzuć erytrytol.
- Do białkowego szejka dosyp płatki owsiane i ponownie wszystko wymieszaj. Każdy płatek powinien mieć dostęp do płynów.
- Dorzuć masło orzechowe (np. z fistaszków).
- Zamknij słoik i odstaw na 4-5 h.
Drugie śniadanie w takiej wersji to 522 kcal oraz następująca liczba makroskładników:
- 48 g białka,
- 52 g węglowodanów,
- 14 g tłuszczów.
Trzeci posiłek – co na obiad?
Na obiad proponuję rybkę na parze z warzywami. W tym posiłku jest bardzo niska zawartość tłuszczu. Rewelacyjny stosunek objętości do kaloryczności.
SKŁADNIKI:
- młode ziemniaki – 3 nieduże sztuki
- mintaj – 150 g
- cytryna
- mrożone marchewki mini – 50 g
- brokuł – 100 g
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, świeży koperek, ulubiona mieszanka ziół
PRZYGOTOWANIE – pomysł na obiad
- Zagotuj wodę w garnku. Młode ziemniaki dobrze umyj, a potem pokrój w ćwiartki lub połówki (nie musisz ich obierać). Gdy woda będzie wrzeć, dodaj pół łyżeczki soli i wrzuć ziemniaki. Ziemniaki powinny się gotować 23 min pod przykryciem.
- Rybą obficie posyp solą z jednej i drugiej strony, a potem skrop cytryną i odstaw na bok.
- Z brokułu obetnij różyczki.
- Po 5 min od rozpoczęcia gotowania się ziemniaków, ściągnij pokrywkę i na garnku umieść garnek do gotowania na parze z włożonymi marchewkami mini.
- Mintaja wytrzyj z płynów, które puścił od soli. Na każdą rybę dodaj trochę pieprzu ziołowego.
- Rybę umieść obok marchewek po 13 min od rozpoczęcia gotowania się ziemniaków. Od razu włóż tam także brokuły.
- Po kolejnych 10 min zarówno ziemniaki, jak i pozostałe składniki obiadu są już gotowe. Wyłóż wszystko na talerz. Ziemianki posyp świeżym koperkiem, a warzywa ulubioną mieszanką ziół.
Mój pomysł na obiad dostarcza 313 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 32 g białka,
- 46 g węglowodanów,
- 2 g tłuszczów.
Czwarty posiłek – pomysł na kolację na ciepło
Na kolację przygotujemy przepyszny makaron penne w sosie pomidorowym ze szpinakiem i kurczakiem. To danie można wykorzystać w każdej diecie. Polecam wrzucić je w swój jadłospis – posiłek jest nie tylko bardzo pyszny, ale też prosty do przygotowania. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko jedną patelnię!
SKŁADNIKI:
- kurczak – 150 g
- oliwa – 15 ml
- cebula – 1/2
- czosnek – 2 ząbki
- passata – 250 g
- makaron penne – 60 g
- szpinak – spora garść
- przyprawy: ulubiona mieszanka przypraw, sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – pomysł na kolację
- Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie zalej go 5 ml oliwy i dodaj swoją ulubioną mieszankę przypraw. Całość dokładnie wymieszaj. Kurczaka odłóż na bok.
- Pół cebuli pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię i na gorącą wyłóż kurczaka. Rozłóż go po całej patelni, aby każdy kawałek miał swoje miejsce. Obsmażaj go ok. 2 min z jednej strony, a potem obróć go na drugą stronę. Cały proces smażenia powinien potrwać 4-5 min, jeśli kurczak był wyciągnięty wcześniej z lodówki. Kurczaka ściągnij z patelni do osobnego naczynia. Na patelni otrzymaliśmy przepyszne smaki, więc nie należy jej myć.
- Na tę samą patelnię wlej 10 ml oliwy i wrzuć cebulę. Następnie ją delikatnie przysmaż do utraty surowości. Po 2 min dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj całość jeszcze 30 sekund.
- Do cebuli i czosnku wlej całą passatę i 50 ml wody. Całość wymieszaj i zbierz smaki z dna patelni. Następnie dopraw sos łyżeczką soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Wsyp makaron penne i dokładnie wymieszaj, aby każda rurka miała swoje miejsce w sosie. Patelnię możesz przykryć, ale w czasie tych kilkunastu minut należy pamiętać o tym, aby całość parę razy przemieszać i w razie potrzeby podlać wodą – ok. 2 razy po 50 ml.
- Na ok. 3 min przed końcem dorzuć sporą ilość szpinaku. Mieszaj cały czas, aż szpinak zwiotczeje.
- Dorzuć kurczaka wraz ze wszystkimi płynami, które puścił w pojemniku. Wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić sosu.
- Jeśli makaron jest al dente, a chcesz, żeby był miękki, wyłącz kuchenkę i przykryj patelnie pokrywką, a potem odstaw ją jeszcze na kilka minut.
Taka kolacja w moim wydaniu to 574 kcal oraz następująca liczba makroskładników:
- 44 g białka,
- 51 g węglowodanów,
- 19 g tłuszczów.
Dzień dobrego jedzenia – dieta 1800 kcal
Cały dzień jedzenia w moim wydaniu dostarcza dokładnie 1841 kcal. Makroskładniki na wszystkie posiłki prezentują się w następujący sposób:
- 150 g białka,
- 170 g węglowodanów,
- 61 g tłuszczów.
Smacznego!
Cały film możesz obejrzeć poniżej: