Domowa pizza na całą blachę

Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na domową pizze. Krok po kroku dowiecie się, jak przygotować miękkie, puszyste ciasto do domowej pizzy i przepyszny sos pomidorowy. Składniki na pizzę to kwestia indywidualna, ale zaprezentuję Wam wersję pizzy z bardzo ciekawymi makro składnikami. Wydaje mi się, że już jesteście głodni, więc nie ma na co czekać – zaczynajmy!

Policzona Szama domowa pizza na całą blachę

Idealne ciasto na pizze – jak się robi pizze domową?

Nieco eksperymentowałem z proporcjami składników w cieście, a także używałem różnego rodzaju mąk. Na miękkie i puszyste ciasto najlepiej sprawdzała się 450 tortowa, dlatego to właśnie ten rodzaj mąki teraz użyjemy.

SKŁADNIKI:

  • woda – 350 ml
  • suche drożdże – 3 g
  • sól – 20 g
  • mąka typ 450 – 600 g
Policzona Szama Pizza na całą blachę

PRZYGOTOWANIE – ciasto na pizzę 

  1. Odmierz 600 g mąki i wsyp do niej 20 g soli. Następnie całość wymieszaj.
  2. Do wody o temperaturze pokojowej (nie za zimnej, nie za gorącej) wrzuć 3 g suchych drożdży i dokładnie wymieszaj. W przypadku suchych drożdżach zazwyczaj napisane jest, że można je wrzucić bezpośrednio do mąki, bez rozczynu. Ja natomiast wrzucam je do wody i dokładnie mieszam, aby mieć pewność, że wszystkie drożdże są równomiernie rozmieszczone w całym cieście.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Mieszankę wody z drożdżami wlej do miski z wodą i przemieszaj łopatką. Gdy składniki wstępnie się połączą, przerzuć zawartość miski na czysty blat. W przypadku zachowania tych samym proporcji, które podałem, dodatkowa mąka i woda nie będą potrzebne. W pierwszych minutach ciasto będzie się mocno kleić, ale właśnie takie wilgotne jest na potrzebne. Po 2-3 minutach ciasto powinno wyrabiać się już znacznie lepiej.
  2. Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut. Zasada jest prosta: jeśli się przy tym nie zmęczysz, to znaczy, że robisz to źle. Po 10 minutach wyrabiania wydaje się, że ciasto już jest dobre, ale dorzuć jeszcze 5 minut i będzie idealne.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Przyszykuj dość spore naczynie (w moim przypadku jest to szklana miska). Wlej nieco oliwy i rozprowadź dokładnie po wszystkich ściankach. Nadwyżkę oliwy rozsmaruj na cieście. Ciasto musi pozostać cały czas mocno wilgotne. Umieść je w misce i dodatkowo skrop kilkoma kropkami oliwy.
  2. Szczelnie zamknij naczynie folią spożywczą, aby świeże powietrze nie dostawało się do środka i nie wysuszało ciasta. Tak zafoliowane ciasto umieść w chłodnym miejscu na minimum 20 h.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Po tym czasie wracamy do ciasta, które już powinno pięknie wyrosnąć.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Wybierz głęboką blachę do pieczenia i wlej na nią mniej więcej 10-15 ml oliwy, a następnie rozsmaruj ją po całej powierzchni (również po bocznych ściankach). Nie używaj papieru do pieczenia. Ważne jest to, aby ciasto miło bezpośredni kontakt z gorącą blachą.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Bardzo delikatnie przełóż ciasto z naczynia na blachę i nadaj kształt pizzy. Należy to robić naprawdę bardzo delikatnie. Trzeba być przy tym cierpliwym, ale ciasto nas posłucha. Mnie to zajęło 4 minuty. Tak wymęczone ciasto należy zakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut.
Policzona Szama Pizza na całą blachę

Najlepsza pizza domowa – przepis na pyszny sos

Sos pomidorowy warto zrobić wcześniej, aby miał czas przegryźć się w lodówce i dobrze schłodzić. Ten sos możesz przygotować nawet dzień wcześniej.

SKŁADNIKI:

  • przecier pomidorowy – 500 g
  • oliwa – 10 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • oregano – łyżka
  • sól – łyżeczka
Policzona Szama Pizza na całą blachę

PRZYGOTOWANIE – sos do pizzy 

  1. Do garnka wlej 10 ml oliwy. Następnie dodaj dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (najlepiej podwójnie) i przesmażaj przez minutę. Wsyp łyżkę oregano i przysmażać całość przez kolejną minutę.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Wlej cały kartonik przecieru pomidorowego i dodaj łyżeczkę soli. Całość dobrze wymieszaj.
  2. Gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu. Sos przegryzie się smakami, a do tego utraci część wody i zgęstnieje.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Po zrobieniu sosu przelej go do miski i przechowuj w lodówce.

 Pizza domowa – przepis na dużą blachę

Czas na komponowanie i pieczenie! Gdy odstawisz ciasto na 30-60 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, możesz zabrać się za przygotowanie pozostałych dodatków na pizzę. Kiedy składniki będą gotowe, rozgrzej piekarnik na 250 stopni (grzanie góra-dół).

PRZYGOTOWANIE – pizza domowa  

  1. Zetrzyj na dużych oczkach 200 g sera mozzarella (jest to ser przeznaczony na całą pizzę). Utarty ser umieść w lodówce, aby był schodzony.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Całą puszkę tuńczyka dobrze odsącz z wody i przełóż do miski. Tuńczyk znajdzie się na połowie pizzy.
  2. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Nie powinny być zbyt chudy, aby nie zrobiły się z nich chipsy. Ta kiełbasa znajdzie się na drugiej połowie pizzy.
  3. Pokrój trochę pieczarek (ja zdecydowałem się na pieczarki bez nóżek tylko dlatego, że lepiej wyglądają). Również nie powinny to być zbyt cienkie plasterki. Najlepsze będą takie 0,5 cm.
  4. Ostatnim składnikiem będą karczochy. Pokój je na mniejsze kawałki.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Rozgrzej piekarnik na 250 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Skomponuj pizzę. Na cieśnie umieść schłodzony sos pomidorowy. Nie powinien być ciepły, aby nie ogrzewał składników przed pieczeniem. Następnie na sosie umieść równie schłodzony ser. Połowę rozdrobionego i wyciśniętego z wody tuńczyka ułóż na połowie pizzy i dodaj tam karczochy. Na drugiej połowie umieść kiełbasę chorizo. Na koniec dorzuć pieczarki.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Blachę z pizzą umieść w dolnej części piekarnika, aby górne grzałki nie roztopiły zbyt szybko sera.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Pizza jest gotowa, kiedy ser zaczyna się już mocno przypalać. U mnie było to ok. 11-12 minut.
Policzona Szama Pizza na całą blachę
  1. Pizza jest gotowa do jedzenia! UWAGA: znika bardzo szybko! Smacznego!
Policzona Szama Pizza na całą blachę

Jedna porcja z tuńczykiem, czyli 1/4 całej pizzy, dostarcza do organizmu 814 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 42 g białka, w tym 27 g białka pochodzenia zwierzęcego,
  • 117 g węglowodanów,
  • 19 g tłuszczów, w tym 19 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Policzona Szama Pizza na całą blachę

Cały przepis możesz obejrzeć tutaj:


Patelnia ze stali nierdzewnej - 28 cm - grube dno
Stalgast
139,85 zł
Policzona_Szama_Patelnia-aluminiowa-wok-INDUKCJA-Florina-Natura-Line-28-cm
Policzona_Szama_Patelnia-aluminiowa-wok-INDUKCJA-Florina-Natura-Line-28-cm
WOK Patelnia 28 cm INDUKCJA z powłoką nieprzywierającą - NATURA LINE
Florina
108,70 zł
Patelnia głęboka LAVA STONE 30 cm - nieprzywierająca i trwała powłoka
Florina
139,85 zł
Policzona_Szama_Patelnia-aluminiowa-z-powloka-nieprzywierajaca-Florina-Natura-Line-28-cm
Patelnia z powłoką nieprzywierającą NATURA LINE 28 cm
Florina
87,60 zł
Patelnia ze stali nierdzewnej - 24 cm - grube dno
Stalgast
119,40 zł