Domowe gołąbki – sposób na pożywny posiłek

Gołąbki z mięsem i ryżem podawane razem z sosem pomidorowym to idealny pomysł na sycący obiad. A gdyby tak stworzyć jednego, ale wielkiego gołąbka? Takiego, który dostarczy tyle wartości odżywczych, co cały posiłek, z wysoką ilością białka i dobrymi proporcjami… Niemożliwe? Jasne, że możliwe! Koniecznie sprawdź, co potrzebujesz i jak zawijać gołąbki. Obiecuję, że to wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać!

Policzona Szama Domowe gołąbki

Gołąbki – przepis na smaczny obiad

Nasz jeden gołąbek potrafi zaspokoić potrzeby żywieniowe niejednego byka. Dzisiaj przedstawię mój bardzo praktyczny sposób na gołąbki, ponieważ w ten sposób uzyskujemy danie, które ma rewelacyjne wartości i zawiera odpowiednie makroskładniki. Przygotujemy trzy takie gołąbki od razu, aby móc pozostałe schować do boxów i mieć na następne dni. Bardzo dobrze się podgrzewają, więc nie masz się czego obawiać. Oczywiście z podanych składników możesz przygotować także mniejsze gołąbki – farsz i sos polecam każdemu!

SKŁADNIKI – domowe gołąbki – 3 duże sztuki:

  • łopatka wieprzowa – 450 g
  • ryż parboiled – 200 g
  • cebula – 100 g
  • passata – 300 g
  • suszone pomidory – 4-5 szt.
  • kapusta na gołąbki
  • opcjonalnie – bulion 200 ml
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek, oregano, mieszanka ziół, sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka mąki

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Lunchbox Policzona Szama szklana pokrywka
Szklany pojemnik LunchBOX na żywność - 1050 ml - szklana pokrywa
Miarki / Łyżki KOKSA do przypraw, tłuszczy i innych
Garnek niski lava stone
Garnek niski / Patelnia głęboka 28 cm LAVA STONE z pokrywą - dwa uchwyty
    Policzona Szama Domowe gołąbki

    Jak zrobić gołąbki?

    PRZYGOTOWANIE – gołąbki w sosie pomidorowym

    1. Ugotuj ryż i odstaw go, aby ostygł.
    2. Przygotuj liście kapusty.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Sprawdź, który liść jest na samej górze i to jego odetnij tuż przy samym łbie. Następnie poluzuj nieco i lekko podważ, a następnie wyciągnij go spod całej kapusty. Tak postępuj z następnymi. Potrzebne jest 6 liści, ponieważ 2 duże liście potrzebne są na jednego gołąbka. Gdyby po drodze coś się przerwało, to takiego liścia zużyj, kładąc na dno naczynia, w którym będą obrabiać się gołąbki.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Odetnij w każdym liściu tę zgrubiałą część, łodygę. Mniej więcej 8-10 cm.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Sparz liście. Potrzebujesz szerokiego gara, aby pomieścić liście. Wlej niewielką ilość wody i wkładaj liście do wrzątku. Właściwie obojętną stroną, aby tylko je pomieścić (ja to robiłem na 2 razy). Przykryj pokrywką i obrabiaj parą – około 4-5 minut. Po tym czasie dostaniesz obgotowane, luźne liście. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, aby ich nie porwać.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Zostaw wodę po obgotowaniu liści. Możesz tam umieścić właśnie te podarte liście, które będą służyły za dno.
    2. Cebulę obierz i pokrój bardzo drobno (ewentualnie można utrzeć na tarce), a następnie przełóż do miski.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Suszone pomidorki z oleju z ziołami drobno pokrój, dodaj je do cebuli.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Do miski dodaj mięso, a następnie sporą ilość soli i pieprzu. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej (niech gołąbki mają lekką pikantność), pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczkę mieszanki ziół (może być szczypta bazylii, oregano, gorczycy, kolendry).
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Wymieszaj wszystko.
    2. Dodaj wcześniej ugotowany ryż i wszystko jeszcze raz wymieszaj.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Wagowo podziel masę na 3 porcje.
    2. Rozłóż dokładnie dwa liście na desce. Drugi liść kładziemy na pierwszy tą cięższą stroną, na zgrubiałą część pierwszego liścia.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Na środku połóż 1/3 masy.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Zawijaj niczym burrito – od dołu, od boków i później całość do końca.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Powtórz te czynności z pozostałymi dwoma gołąbkami.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Zawinięte gołąbki umieść w garnku z resztką wody, która wcześniej służyła do obgotowania liści. Umieść je zamknięciem do dołu.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Gołąbki zalej szklanką bulionu i passatą pomidorową.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Ustaw średni płomień i umieść na górze pokrywkę, aby dusić gołąbki w sosie. Obrabia się teraz mięso, wszystkie smaki się mieszają, aby powstał odpowiedni sos. Całość duś ok. 45-50 minut.
    2. Wyłóż gołąbki na talerz.
    3. Dwa liście, które były na spodzie garnka, wyciągnij i wyrzuć.
    4. Pozostaw sos na wolnym płomieniem, niech tylko bąbelkuje, żeby zbyt mocno go nie redukować. Dodaj czubatą łyżeczkę oregano, soli, świeżo mielonego pieprzu i czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego (aby dostać jeszcze bardziej pomidorowy smak naszego sosu). Zagotuj dosłownie chwilę.
    Policzona Szama Domowe gołąbki
    1. Teraz trzeba zagęścić sos. Niewielką ilość wody (jakieś 100 ml) połącz z płaską łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie wlej do gotującego się sosu. Pamiętaj, aby zebrać wszystko ładnie ze ścianek, sto procent smaków. Zagotuj sos.
    Policzona Szama Domowe gołąbki

    UWAGI – gołąbki w sosie pomidorowym

    Mięso, jakie używam do tych gołąbków, to zmielona na drobnych oczkach łopatka. Jest to wieprzowe mięso. Specjalnie wybieram łopatkę, ponieważ zawiera odpowiednią ilość tłuszczów w całej zawartości mięsa, przez co gołąbki nie będą takie suche, jak na przykład wtedy, gdybyście użyli schabu lub szynki.

    Policzona Szama Domowe gołąbki

    Mój sos przygotowany jest z rosołu – potrzebna jest jedna szklanka. Jeśli ktoś nie widział, jak zrobić rewelacyjny rosół, odsyłam do odcinka tutaj. Nie jest to obowiązkowe, w ostateczności można użyć kostki rosołowej, a jeśli ktoś nie chce żadnej z tych dwóch pozycji, to po prostu można zdecydować się na użycie wody. Smaki, które dostaniemy z gotowania gołąbków, teraz wystarczą do przygotowania odpowiedniego sosu.

    Bardzo ważnym składnikiem jest kapusta. Najlepiej, aby była duża i spłaszczona, ponieważ taka umożliwi nam stworzenie naprawdę dużych gołąbków. Samo zawijanie nie jest trudne, każdy amator da sobie z tym radę, więc nie ma potrzeby się zniechęcać.

    Policzona Szama Domowe gołąbki

    Powiem wam szczerze, że lubię trochę gęściejszy sos na gołąbkach, aby łatwiej się go nabierało z każdym kęsem, żeby tak szybko nie spływał. Jest kilka sposobów, aby zagęszczać sosy, płyny. Najmniej inwazyjna opcja w makroskładniki to rzeczywiście redukcja, ale szkoda po prostu tego sosu, dlatego tym razem użyję niewielkiej ilości mąki oraz wody.

    Policzona Szama Domowe gołąbki

    Gołąbki z ryżem i mięsem – czas na próbowanie!

    Możesz przerzucić gołąbki z powrotem do garnka, aby zachowały ciepło, a potem polać je z góry sosem. Jeden gołąbek, jeden pożywny obiad – coś pięknego! Gdy sos nieco ostygnie, to jego gęstość będzie wprost idealna. Jeden taki byczy gołąbek i mamy z głowy posiłek. Nie trzeba się przejmować jakimiś ziemniakami czy dodatkami.

    Policzona Szama Domowe gołąbki

    Smacznego!

    Jeden gołąbek dostarcza 551 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

    • 40 g białka,
    • 62 g węglowodanów,
    • 16 g tłuszczów.

    Cały przepis na to, jak zrobić domowe gołąbki, możesz obejrzeć tutaj.