Domowe qurrito – pomysł na kolację
Dzisiaj przyszedł czas na niesamowicie pożywny, prosty i szybki posiłek z użyciem pszennych placków. Jak się okazuje, spody do pizzy można wykorzystać, aby przygotować pyszne qurrito. Zaciekawieni? No to czas sprawdzić, jak zrobić qurrito, które zachwyci wszystkich Waszych gości!
Qurrito – przepis na smaczny i szybki posiłek
Czas na klasyczne, włoskie placki pszenne, które od dłuższego czasu są łatwo dostępne w popularnych sklepach (a także w sklepie Policzona Szama). Dzięki nim stworzenie qurrito jest bardzo proste, a do tego szybkie. A co najważniejsze – danie jest tak apetyczne, że znika bardzo szybko!
SKŁADNIKI – domowe qurrito:
- spód do pizzy x2 – produkt dostępny tutaj
- pierś z indyka – 200 g
- ser mozzarella – 50 g
- ser cheddar – 25 g
- kukurydza – 50 g
- sos BBQ – 70-80 g
- oliwa – 20 ml
- ulubione przyprawy do kurczaka (SZAMA TUNING – produkt dostępny tutaj)
Jak zrobić qurrito?
PRZYGOTOWANIE – domowe qurrito
- Mięso pokój w kostkę. Nie powinna być ani za drobna, ani za gruba – około 1,5 cm wystarczy.
- Mięso zalej 20 ml oliwy. Dokładnie wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie połączenie Szamy Tuning z przyprawą Garam Masala).
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wyłóż na nią indyka. Jeśli mięso ma temperaturę pokojową, to dosłownie 5 minut i powinno być gotowe – po 2-2,5 minuty z każdej strony.
- Zmień patelnię i połóż na niej pierwszy placek. Utrzymaj delikatny płomień pod patelnią. Podgrzewaj dosłownie kilkanaście sekund, a następnie umieść na placku 25 g sera mozzarella i około 13 g sera cheddar.
- Na placku z serem umieść 200 g pięknie usmażone indyka. Rozłóż go dobrze po całej powierzchni.
- Dodaj kukurydzę oraz sos barbecue (musi być dymny posmak, delikatna pikantność).
- Dodaj drugą warstwę serwów – mozzarella 25 g i około 12 g cheddara.
- Umieść drugi placek, aby zamknąć qurrito. Akurat pierwsza strona powinna być już ładnie przypieczona, dlatego od razu można całość odwrócić.
- Przypiekaj placek z drugiej strony przez 2-3 minuty.
UWAGI – domowe qurrito
W tym przepisie wykorzystujemy chude mięso z indyka – 200 g na porcję. Standardowo moja uwaga: mięso powinno posiadać temperaturę pokojową. Jest to ważne. Kiedy takie mięso wrzucacie na patelnię, żeby szybko je przysmażyć, wciąż zachowuje soczystość w środku, pozostaje miękkie i jest przepyszne.
Potrzebne będą dwa pszenne placki (spody do pizzy), aby mieć górę i dół naszego qurrito. Cheddar należy połączyć z mozzarellą, aby w ten sposób trochę polepszyć ten stosunek białka do tłuszczów.
Pomysł na kolację – qurrito domowe
Nie pozostało nam nic innego, jak wyłożyć qurrito na talerz i podzielić je na mniejsze części. W ten sposób otrzymuje grube, treściwe kawałki pełne smaku. Polecam każdemu!
Smacznego!
Całe qurrito dostarcza 1504 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 81 g białka,
- 184 g węglowodanów,
- 47 g tłuszczów.
Przepis na qurrito możesz obejrzeć tutaj: