Domowe qurrito – pomysł na kolację

Dzisiaj przyszedł czas na niesamowicie pożywny, prosty i szybki posiłek z użyciem pszennych placków. Jak się okazuje, spody do pizzy można wykorzystać, aby przygotować pyszne qurrito. Zaciekawieni? No to czas sprawdzić, jak zrobić qurrito, które zachwyci wszystkich Waszych gości!

Policzona Szama Qurrito

Qurrito – przepis na smaczny i szybki posiłek

Czas na klasyczne, włoskie placki pszenne, które od dłuższego czasu są łatwo dostępne w popularnych sklepach (a także w sklepie Policzona Szama). Dzięki nim stworzenie qurrito jest bardzo proste, a do tego szybkie. A co najważniejsze – danie jest tak apetyczne, że znika bardzo szybko!

SKŁADNIKI – domowe qurrito:

  • spód do pizzy x2 – produkt dostępny tutaj
  • pierś z indyka – 200 g
  • ser mozzarella – 50 g
  • ser cheddar – 25 g
  • kukurydza – 50 g
  • sos BBQ – 70-80 g
  • oliwa – 20 ml
  • ulubione przyprawy do kurczaka (SZAMA TUNING – produkt dostępny tutaj)
Policzona Szama Qurrito

Jak zrobić qurrito?

PRZYGOTOWANIE – domowe qurrito

  1. Mięso pokój w kostkę. Nie powinna być ani za drobna, ani za gruba – około 1,5 cm wystarczy.
Policzona Szama Qurrito
  1. Mięso zalej 20 ml oliwy. Dokładnie wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie połączenie Szamy Tuning z przyprawą Garam Masala).
Policzona Szama Qurrito
  1. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wyłóż na nią indyka. Jeśli mięso ma temperaturę pokojową, to dosłownie 5 minut i powinno być gotowe – po 2-2,5 minuty z każdej strony.
Policzona Szama Qurrito
  1. Zmień patelnię i połóż na niej pierwszy placek. Utrzymaj delikatny płomień pod patelnią. Podgrzewaj dosłownie kilkanaście sekund, a następnie umieść na placku 25 g sera mozzarella i około 13 g sera cheddar.
Policzona Szama Qurrito
  1. Na placku z serem umieść 200 g pięknie usmażone indyka. Rozłóż go dobrze po całej powierzchni.
  2. Dodaj kukurydzę oraz sos barbecue (musi być dymny posmak, delikatna pikantność).
Policzona Szama Qurrito
  1. Dodaj drugą warstwę serwów – mozzarella 25 g i około 12 g cheddara.
Policzona Szama Qurrito
  1. Umieść drugi placek, aby zamknąć qurrito. Akurat pierwsza strona powinna być już ładnie przypieczona, dlatego od razu można całość odwrócić.
Policzona Szama Qurrito
  1. Przypiekaj placek z drugiej strony przez 2-3 minuty.

 

UWAGI – domowe qurrito

W tym przepisie wykorzystujemy chude mięso z indyka – 200 g na porcję. Standardowo moja uwaga: mięso powinno posiadać temperaturę pokojową. Jest to ważne. Kiedy takie mięso wrzucacie na patelnię, żeby szybko je przysmażyć, wciąż zachowuje soczystość w środku, pozostaje miękkie i jest przepyszne.

Potrzebne będą dwa pszenne placki (spody do pizzy), aby mieć górę i dół naszego qurrito. Cheddar należy połączyć z mozzarellą, aby w ten sposób trochę polepszyć ten stosunek białka do tłuszczów.

Policzona Szama Qurrito

Pomysł na kolację – qurrito domowe

Nie pozostało nam nic innego, jak wyłożyć qurrito na talerz i podzielić je na mniejsze części. W ten sposób otrzymuje grube, treściwe kawałki pełne smaku. Polecam każdemu!

Smacznego!

Policzona Szama Qurrito

Całe qurrito dostarcza 1504 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 81 g białka,
  • 184 g węglowodanów,
  • 47 g tłuszczów.

Przepis na qurrito możesz obejrzeć tutaj: