Domowe sajgonki – proste, smaczne i szybkie

Nie zamawiaj – zrób to sam! Przedstawiam Wam przepis na sajgonki, które w łatwy sposób możecie przygotować w domu. Użyjemy chudej wieprzowiny, standardowych dodatków oraz świeżych ziół. Na końcu tego artykułu znajdziecie też przepis na domowy sos do sajgonek. Przekonajcie się sami, że sajgonki z sosem słodkie chili wychodzą przepyszne – i wprowadźcie nieco orientalnej nuty do Waszych jadłospisów.

Policzona Szama Domowe Sajgonki

Prosty przepis na sajgonki z mięsem

Na początek będziemy potrzebować papieru ryżowego. Zobacz poniżej, jakiego użyłem. Jest łatwo dostępny i (co najważniejsze) w małym rozmiarze. Zwróć na to uwagę przy zakupie, bo w sklepach można znaleźć papier ryżowy o różnej średnicy.

Jeżeli mamy już papier ryżowy, możemy rozpocząć przygotowywanie farszu. Poniżej podaję składniki wystarczające do zrobienia ok. 30 sajgonek. Tak jak zawsze, na koniec każdego przepisu znajdziesz wyliczone kalorie oraz makroskładniki.

SKŁADNIKI – farsz na sajgonki z mięsem:

  • szynka wieprzowa – 500 g
  • grzyby mun (suche) – 15 g
  • makaron ryżowy – 50 g
  • 2 średnie marchewki – ok. 180 g
  • czosnek – 4 duże ząbki
  • imbir – 2 kawałki
  • świeża mięta – duża garść
  • natka pietruszki – duża garść
  • sos sojowy – produkt dostępny tutaj
  • sos rybny
  • jajko
  • olej z ryżu
  • olej do smażenia sajgonek
  • przyprawy: sól, biały pieprz

Jak zrobić sajgonki?

PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW PRZED ROZPOCZĘCIEM SMAŻENIA:

  1. Rozpocznij od poszatkowania mięty i natki pietruszki. Uważaj, żeby nie zrobić tego zbyt drobno – niech kawałki świeżych ziół będą widoczne w farszu. Poszatkowane zioła odłóż na bok.
  2. Weź jeden kawałek imbiru, obierz go i drobno poszatkuj. Przełóż do naczynia z ziołami.
  1. Obierz marchewki. Każdą z nich przekrój na 3 części, a następnie pokrój w cienkie słupki.
  1. Grzyby przełóż do miseczki i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na 10-15 minut.
  2. Makaron ryżowy wrzuć do wrzącej wody. Wyłącz palnik i pozostaw pod przykryciem na 3-4 minuty. Następnie go odcedź i rozłóż na całej powierzchni deski do krojenia, aby nadmiar wody odparował.
  3. Wystudzony makaron pokrój w sposób przedstawiony poniżej.
  1. Odcedzone grzyby mun przełóż na deskę do krojenia. Odczekaj chwilę, aby przestygły. Możesz użyć ręcznika papierowego, aby zebrać z nich nadmiar wody.
  2. Grzyby pokrój w drobne, krótkie paski.
  1. Poszatkuj pozostały kawałek imbiru oraz 4 ząbki czosnku.

 

PRZYGOTOWANIE – na patelni:

  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej 15 ml oleju z ryżu.
  2. Dodaj poszatkowany imbir z czosnkiem i smaż delikatnie na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
  3. Następnie dodaj mięso, rozprowadź je na patelni i wymieszaj z imbirem i czosnkiem. Zwiększ ogień (ponieważ mięso może obniżyć temperaturę na patelni).
  4. Dobrze przesmaż mięso – tak, aby nie pozostały na nim żadne różowe fragmenty oraz żeby woda z patelni jak najbardziej odparowała. Dodaj odrobinę soli i białego pieprzu.
  5. Gdy woda z patelni odparuje, do mięsa dodaj marchewkę. Po minucie wlej sosy – 5 łyżek sosu sojowego i 4 łyżki sosu rybnego.
  1. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie przełóż do miski.
  2. Do zawartości miski dodaj grzyby mun, makaron oraz świeże zioła i poszatkowany wcześniej imbir.
  1. Na koniec do farszu wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj. Zwróć uwagę na to, czy farsz jest już lekko przestudzony, żeby białko nie ścięło się pod wpływem temperatury.

 

UWAGI – przepis na sajgonki domowe

Podstawowa wersja sajgonek zakłada 2 marchewki, ale możesz jedną marchewkę zamienić m.in. na białą rzodkiew. Aby łatwo pokroić marchewki w słupki, wystarczy, że po obraniu każdą marchewkę podzielisz na 3 części. Następnie z każdej części trzeba odkroić kawałek, aby mieć równą (nieruchomą) podstawę kawałka marchewki i wtedy pokroić ją w drobne paski. Następnie wystarczy ułożyć je warstwowo i pokroić w zapałeczki. Tak pokrojona marchewka będzie nam przyjemnie chrupać w sajgonkach.

Pamiętaj o tym, żeby nie przesadzić z ilością soli dodawanej do mięsa, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony. W tym przepisie użyłem 4 łyżki sosu rybnego, ale w razie potrzeby zmodyfikuj tę ilość – sprawdź, jaką intensywność ma Twój sos rybny.

Jeżeli chcesz sprawdzić, czy olej, w którym będziesz smażyć sajgonki, jest odpowiednio nagrzany, zanurz w nim kawałek chleba. Jeśli pojawią się mocne bąbelki, olej jest gotowy i możesz smażyć sajgonki.

Jak zawijać sajgonki?

Gdy farsz jest już gotowy, możemy przejść do zawijania sajgonek. Przygotuj: miskę z farszem, papier ryżowy, miskę z letnią wodą, deskę do zawijania sajgonek oraz duży talerz do ich odkładania.

Na jedną sajgonkę przypada 25 g farszu. Aby łatwo to odmierzyć, możesz postawić miskę z farszem na wadze kuchennej i obserwować ubytek wagi.

ZAWIJANIE I SMAŻENIE SAJGONEK

  1. Papier ryżowy włóż na 2 sekundy do miski z ciepłą wodą, a następnie wyciągnij go na deskę. Przełóż 25 g farszu i zawiń sajgonkę w sposób przedstawiony poniżej:
  1. Powtórz powyższy krok tyle razy, aż zużyjesz cały farsz. Układaj sajgonki na talerzu w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały, ponieważ mogą się posklejać.
  2. Gdy sajgonki są już gotowe, możesz przejść do smażenia. Do woka (lub na zwykłą patelnię) wlej 300 ml oleju rzepakowego i dobrze go rozgrzej.
  3. Sajgonki smaż przez 2-3 minuty na każdej ze stron. Stopień przysmażenia to indywidualna kwestia, którą możesz dostosować do swoich preferencji.
  1. Przesmażone sajgonki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  2. Serwuj z sosem słodkie chili – przepis na ten sos znajdziesz poniżej.

Na jedną sajgonkę przypada 72 kcal oraz następująca liczba makroskładników:

  • 3,9 g białka, w tym 3,1 g białka pochodzenia zwierzęcego,
  • 4,9 g węglowodanów (wliczając w to papier ryżowy),
  • 4,1 g tłuszczów (wliczając w to olej), w tym 3,7 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Przepis na sos do sajgonek

Przygotowanie domowego sosu nie zajmie Ci dużo czasu, a możesz zrobić go po swojemu – z wybranymi przez siebie dodatkami i stopniem pikantności. Poniżej przedstawiam mój przepis na sos słodkie chili, który idealnie wpasuje się w kompozycję smakową z sajgonkami.

SKŁADNIKI – sos do sajgonek:

  • papryczka chili
  • czosnek – 2 ząbki
  • limonka
  • imbir – 1 nieduży kawałek
  • woda – 200 ml
  • cukier – 60 g
  • ocet ryżowy – produkt dostępny tutaj
  • sos rybny
  • skrobia ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE – jak zrobić sos do sajgonek?

  1. Przekrój papryczkę chili na pół i oczyść ją z pestek.
  2. Połowę chili przełóż do moździerza, dodaj poszatkowany czosnek i rozgnieć razem.
  3. Drugą połowę chili oraz imbir pokrój drobno. Limonkę przekrój na pół.
  4. Postaw garnek na kuchence, wlej wodę. Dodaj zawartość moździerza oraz pokrojone chili z imbirem. Wsyp cukier.
  5. Przemieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj 2 łyżeczki octu ryżowego, 1 łyżeczkę sosu rybnego oraz sok z całej limonki.
  6. Zagotuj sos, a następnie gotuj go na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
  1. Dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (wcześniej wymieszaną z odrobiną wody).
  2. Pozostaw do ostygnięcia.

Cały sos to 274 kcal oraz następująca liczba makroskładników:

  • 2,4 g białka,
  • 65,1 g cukru,
  • 0,3 g tłuszczów.

Zachęcam Was do zrobienia takiego domowego sosu, który możecie wykorzystać do sajgonek i do wielu innych potraw w Waszej kuchni. Przekonajcie się sami, jak te smaki świetnie się ze sobą komponują.

Smacznego!

Przepis na sajgonki możesz obejrzeć tutaj: