Jak zrobić KEBABA - Domowy kebab w bułce
Masz ochotę na kebaba, ale pilnujesz diety i liczysz kalorie? Przedstawiam Wam przepis na jego zdrowszy, domowy zamiennik. Znajdziesz tutaj sposób nie tylko na idealnie doprawione mięso i pyszny sos, ale też przepis na bułki do kebaba, które możesz wykorzystać do różnych rzeczy. Spróbuj tego skurczybyka, a już nigdy nie będziesz chciał zjeść „normalnego” kebsa!
Domowy Kebab – przepis na kebaba w bułce jest prostszy, niż Ci się wydaje!
W tym przepisie zajmiemy się przygotowaniem każdego elementu po kolei: bułki, mięsa, sosu i dodatków w postaci świeżych warzyw. Na koniec wszystko skomponujemy w pyszną całość. Jesteś ciekaw, czy domowy kebab w bułce faktycznie jest tak prosty i szybki do przygotowania? A może interesuje cię to, jak zrobic bułki do kebaba, które zachwycą każdego? Rozwiązanie znajduje się poniżej.
SKŁADNIKI / JEDNA, DUŻA BUŁKA DO PODZIELENIA NA ĆWIARTKI:
- mąka pszenna typ 650 – 400 g
- ciepła woda – 150 ml
- jogurt naturalny – 100 g
- sól – 10 g
- oliwa – 10 ml
- drożdże świeże – 25 g / drożdże suche – 7-8 g
- żółtko do posmarowania ciasta
- sezam do posypania ciasta
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Waga kuchenna Rhino |
SKŁADNIKI / JEDNA PORCJA MIĘSA DO KEBABA:
- mięso z piersi indyka – 100 g
- mięso z uda kurczaka – 50 g (po usunięciu tłuszczu)
- oliwa – 5 ml
- przyprawy: przyprawa do kurczaka „Złocisty Kurczak” – 2-4 g, przyprawa Garam Masala – 2-4 g
- jogurt Skyr – 150 g
- jogurt naturalny rzadki – 100 g
- majonez – 50 g
- czosnek – 1-2 ząbki
ŚWIEŻE DODATKI WEDŁUG UZNANIA:
- sałata lodowa
- kapusta czerwona
- pomidor malinowy
- ogórek zielony
- cebula czerwona
Jak zrobić kebaba w bułce?
PRZYGOTOWANIE – BUŁKA DO KEBABA
- Wsyp mąkę do miski.
- Przygotuj rozczyn. W tym celu wlej ciepłą wodę do szklanki, dodaj drożdże oraz jedną łyżkę mąki (odmierz ją z ilości wcześniej wsypanej do miski). Dokładnie wymieszaj, do momentu aż w szklance nie będzie żadnych grudek drożdży ani mąki. Odczekaj 5-10 minut, aby drożdże zaczęły działać.
- Po upływie 5-10 minut wlej do miski jogurt naturalny oraz zawartość szklanki z przygotowanym wcześniej rozczynem. Dodaj sól i oliwę.
- Całość wymieszaj łopatką. Gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż ciasto na blat i zacznij wyrabiać je rękami. Jeżeli ciasto mocno klei się do rąk, można je delikatnie podsypać mąką.
- Dno i brzegi miski wysmaruj odrobiną oliwy. Gotowe ciasto przełóż do miski. Całość przykryj folią spożywczą i odczekaj godzinę, aż ciasto wyrośnie. W tym czasie przejdź do przygotowywania pozostałych składników.
- Po godzinie zagrzej piekarnik do temperatury 200°C, grzanie góra-dół. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto na papier do pieczenia i delikatnie je rozwałkuj – tak, aby uzyskało okrągły kształt o średnicy ok. 28-30 cm.
- Weź jajko, oddziel żółtko od białka. Żółtko rozmieszaj widelcem i posmaruj powierzchnię bułki przy użyciu pędzelka.
- Całość posyp sezamem. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Odczekaj, aż bułka ostygnie po wyjęciu z piekarnika, zanim zaczniesz ją kroić.
- Pokrój ją na ćwiartki (jeżeli przygotowujesz mniej niż cztery porcje, pozostałe bułki możesz zamrozić).
PRZYGOTOWANIE – MIĘSO
- Mięso z indyka oraz mięso z kurczaka pokrój na niewielkie paski.
- Mięso przełóż do miski, wlej oliwę oraz dodaj przyprawy.
- Dobrze wymieszaj mięso z przyprawami, aby powstała marynata. Pozostaw, aby nabrało temperatury pokojowej przed rozpoczęciem smażenia.
- Mięso przesmaż przy użyciu ceramicznej patelni grillowej bezpośrednio przed składaniem kebaba. Wrzuć mięso na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWANIE – SOS
- Do miseczki dodaj jogurt Skyr, rzadki jogurt naturalny oraz majonez. Wymieszaj.
- Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do sosu.
PRZYGOTOWANIE – ŚWIEŻE DODATKI
- Na koniec pokrój świeże warzywa w ilości według uznania.
UWAGI – przepis na kebaba w bułce
Do przygotowania bułki do kebaba niezbędne będą drożdże. Drożdże świeże (25 g) możesz zamienić na drożdże suche (7-8 g, jedna torebka).
Jeżeli użyjesz dokładnych proporcji z przepisu, nie będzie potrzebować dodatkowej mąki w czasie wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz dodać jej tylko odrobinę, ale jeśli będziesz cały czas ugniatać, to ciasto przestanie się lepić. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać 10-15 minut. Po tym czasie powinno być idealnie gładkie.
Ten kebab jest z mięsa indyka oraz mięsa kurczaka. Jeżeli nie zwracasz uwagi na tłuszcze w diecie, możesz zwiększyć proporcje mięsa z uda kurczaka do 1:1.
Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki zdążyły się przegryźć. Odstaw go do lodówki, gdy będziesz przygotowywać resztę składników.
Przepis na kebab w bułce – czas na składanie!
Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki, możemy przejść do składania kebaba:
- Przekrój bułkę w poprzek, aby powstała kieszonka.
- Środek bułki wysmaruj sosem.
- Dodaj czerwoną kapustę, sałatę lodową, a następnie mięso.
- Polej mięso pozostałą ilością sosu.
- Na górę dodaj pomidora, ogórka oraz czerwoną cebulę.
Smacznego!
Jeden taki kebab domowy w bułce ma tylko 684 kcal oraz następującą liczbę makroskładników:
- 48 g białka, w tym 38 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 76 g węglowodany,
- 20 g tłuszcze, tym 12 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Przygotuj sobie takiego kebaba w domu i spróbuj tego niepowtarzalnego smaku!