Jak zrobić KEBABA - Domowy kebab w bułce

Masz ochotę na kebaba, ale pilnujesz diety i liczysz kalorie? Przedstawiam Wam przepis na jego zdrowszy, domowy zamiennik. Znajdziesz tutaj sposób nie tylko na idealnie doprawione mięso i pyszny sos, ale też przepis na bułki do kebaba, które możesz wykorzystać do różnych rzeczy. Spróbuj tego skurczybyka, a już nigdy nie będziesz chciał zjeść „normalnego” kebsa!

Policzona Szama Kebab w bułce

Domowy Kebab – przepis na kebaba w bułce jest prostszy, niż Ci się wydaje! 

W tym przepisie zajmiemy się przygotowaniem każdego elementu po kolei: bułki, mięsa, sosu i dodatków w postaci świeżych warzyw. Na koniec wszystko skomponujemy w pyszną całość. Jesteś ciekaw, czy domowy kebab w bułce faktycznie jest tak prosty i szybki do przygotowania? A może interesuje cię to, jak zrobic bułki do kebaba, które zachwycą każdego? Rozwiązanie znajduje się poniżej.

SKŁADNIKI / JEDNA, DUŻA BUŁKA DO PODZIELENIA NA ĆWIARTKI:

  • mąka pszenna typ 650 – 400 g
  • ciepła woda – 150 ml
  • jogurt naturalny – 100 g
  • sól – 10 g
  • oliwa – 10 ml
  • drożdże świeże – 25 g / drożdże suche – 7-8 g
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • sezam do posypania ciasta

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Waga kuchenna Rhino

SKŁADNIKI / JEDNA PORCJA MIĘSA DO KEBABA:

  • mięso z piersi indyka – 100 g
  • mięso z uda kurczaka – 50 g (po usunięciu tłuszczu)
  • oliwa – 5 ml
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka „Złocisty Kurczak” – 2-4 g, przyprawa Garam Masala – 2-4 g
SKŁADNIKI / TRZY PORCJE SOSU DO KEBABA (300 g sosu, po 100 g na kebaba):
  • jogurt Skyr – 150 g
  • jogurt naturalny rzadki – 100 g
  • majonez – 50 g
  • czosnek – 1-2 ząbki

 ŚWIEŻE DODATKI WEDŁUG UZNANIA:

  • sałata lodowa
  • kapusta czerwona
  • pomidor malinowy
  • ogórek zielony
  • cebula czerwona

Jak zrobić kebaba w bułce?

PRZYGOTOWANIE – BUŁKA DO KEBABA

  1. Wsyp mąkę do miski.
  2. Przygotuj rozczyn. W tym celu wlej ciepłą wodę do szklanki, dodaj drożdże oraz jedną łyżkę mąki (odmierz ją z ilości wcześniej wsypanej do miski). Dokładnie wymieszaj, do momentu aż w szklance nie będzie żadnych grudek drożdży ani mąki. Odczekaj 5-10 minut, aby drożdże zaczęły działać.
  3. Po upływie 5-10 minut wlej do miski jogurt naturalny oraz zawartość szklanki z przygotowanym wcześniej rozczynem. Dodaj sól i oliwę.
  4. Całość wymieszaj łopatką. Gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż ciasto na blat i zacznij wyrabiać je rękami. Jeżeli ciasto mocno klei się do rąk, można je delikatnie podsypać mąką.
  5. Dno i brzegi miski wysmaruj odrobiną oliwy. Gotowe ciasto przełóż do miski. Całość przykryj folią spożywczą i odczekaj godzinę, aż ciasto wyrośnie. W tym czasie przejdź do przygotowywania pozostałych składników.
  6. Po godzinie zagrzej piekarnik do temperatury 200°C, grzanie góra-dół. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przełóż ciasto na papier do pieczenia i delikatnie je rozwałkuj – tak, aby uzyskało okrągły kształt o średnicy ok. 28-30 cm.
  1. Weź jajko, oddziel żółtko od białka. Żółtko rozmieszaj widelcem i posmaruj powierzchnię bułki przy użyciu pędzelka.
  2. Całość posyp sezamem. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  3. Odczekaj, aż bułka ostygnie po wyjęciu z piekarnika, zanim zaczniesz ją kroić.
  4. Pokrój ją na ćwiartki (jeżeli przygotowujesz mniej niż cztery porcje, pozostałe bułki możesz zamrozić).

PRZYGOTOWANIE – MIĘSO

  1. Mięso z indyka oraz mięso z kurczaka pokrój na niewielkie paski.
  2. Mięso przełóż do miski, wlej oliwę oraz dodaj przyprawy.
  3. Dobrze wymieszaj mięso z przyprawami, aby powstała marynata. Pozostaw, aby nabrało temperatury pokojowej przed rozpoczęciem smażenia.
  4. Mięso przesmaż przy użyciu ceramicznej patelni grillowej bezpośrednio przed składaniem kebaba. Wrzuć mięso na dobrze rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.

PRZYGOTOWANIE – SOS

  1. Do miseczki dodaj jogurt Skyr, rzadki jogurt naturalny oraz majonez. Wymieszaj.
  2. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do sosu.

PRZYGOTOWANIE – ŚWIEŻE DODATKI

  1. Na koniec pokrój świeże warzywa w ilości według uznania.

 UWAGI – przepis na kebaba w bułce

Do przygotowania bułki do kebaba niezbędne będą drożdże. Drożdże świeże (25 g) możesz zamienić na drożdże suche (7-8 g, jedna torebka).

Jeżeli użyjesz dokładnych proporcji z przepisu, nie będzie potrzebować dodatkowej mąki w czasie wyrabiania ciasta. Ewentualnie możesz dodać jej tylko odrobinę, ale jeśli będziesz cały czas ugniatać, to ciasto przestanie się lepić. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać 10-15 minut. Po tym czasie powinno być idealnie gładkie.

Ten kebab jest z mięsa indyka oraz mięsa kurczaka. Jeżeli nie zwracasz uwagi na tłuszcze w diecie, możesz zwiększyć proporcje mięsa z uda kurczaka do 1:1.

Sos najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki zdążyły się przegryźć. Odstaw go do lodówki, gdy będziesz przygotowywać resztę składników.

Przepis na kebab w bułce – czas na składanie!

Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki, możemy przejść do składania kebaba:

  1. Przekrój bułkę w poprzek, aby powstała kieszonka.
  2. Środek bułki wysmaruj sosem.
  3. Dodaj czerwoną kapustę, sałatę lodową, a następnie mięso.
  4. Polej mięso pozostałą ilością sosu.
  5. Na górę dodaj pomidora, ogórka oraz czerwoną cebulę.

Smacznego!

 Jeden taki kebab domowy w bułce ma tylko 684 kcal oraz następującą liczbę makroskładników:

  • 48 g białka, w tym 38 g białka pochodzenia zwierzęcego,
  • 76 g węglowodany,
  • 20 g tłuszcze, tym 12 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Przygotuj sobie takiego kebaba w domu i spróbuj tego niepowtarzalnego smaku!