Karkówka po cygańsku – ciekawy pomysł na obiad!

Szukasz jakiegoś urozmaicenia w kuchni? Właśnie na nie trafiłeś! Karczek po cygańsku oferuje super smaki, a sam zapach tej potrawy przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. W tym przepisie przedstawię, jak przygotować aż cztery porcje za jednym razem – możesz schować je do boxa i jeść przez kilka dni lub przyrządzić to danie dla rodziny i gości. Sprawdź, jak przygotować karkówkę na obiad!

Policzona Szama Karczek po cygańsku

Smacznie i prosto – co zrobić na obiad?

Karkówka to bardzo przyjemne i przede wszystkim proste w wykonaniu danie. Aby przygotować ją w tej wersji, potrzebne będą ciekawe składniki. Dodatkowym plusem jest to, że większość czasu przejmuje piekarnik. Jako węglowodany można użyć czego się chce – może być zarówno chleb, jak i ziemniaki. Ja dzisiaj zdecydowałem się na ryż. Dobrze, w takim razie czas na przegląd potrzebnych składników!

SKŁADNIKI – karkówka po cygańsku – 4 porcje:

  • karkówka wieprzowa – 600 g
  • cebula
  • papryka czerwona
  • ogórki kiszone – 80 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • pieczarki – duża garść
  • miód – 20 g
  • sos sojowy – 30 ml
  • olej – 15 ml
  • sok z 1/3 cytryny
  • ketchup – 100 + 35 g
  • musztarda delikatesowa – 25 + 35 g
  • przyprawy: słodka papryka (1 łyżka), wędzona słodka papryka (1 łyżeczka), chili (1 łyżeczka), sól, pieprz

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Szklane LunchBOXy 1050 ml
Policzona Szama Karczek po cygańsku

Przepis na smaczne danie – karkówka z piekarnika

PRZYGOTOWANIE – karkówka po cygańsku – mięso

  1. Pokrój karkówkę na plastry mniej więcej takiej grubości, jakiej chciałbyś grillować to mięso na grillu – około 1-1,5 cm.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Mięso przełóż do miski i dodaj składniki na marynatę: 30-35 g musztardy stołowej delikatesowej, 35 g ketchupu łagodnego, 15 ml oleju (2 łyżki), sól, świeżo mielony pieprz oraz 1 łyżeczkę wędzonej papryki.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Wymieszaj dokładnie i odstaw na godzinę.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Zamarynowany karczek powinien lekko spuchnąć (wchłonął nieco płynów). Takie kawałki umieść na kratce (na ruszcie). W moim przypadku było to 9 kawałków, a ponieważ do piekarnika wkładam mięso praktycznie ciepłe (z temperatury pokojowej), to powinno być gotowe już po kilkunastu minutach.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Piecz karczek w 200 stopniach w termoobiegu (u mnie było to 13 minut). Przede wszystkim mięso trzeba szybko zgrillować, tak jakby robiło się to na normalnym grillu. Musi być ładnie przypieczone, skarmelizowane, aby później dać smak całej potrawie.

PRZYGOTOWANIE – karkówka po cygańsku – warzywa i sos

  1. Paprykę pokrój w większą kostkę i przełóż do miski (możesz dodać też żółtą paprykę jak ja – dodaję żółtą, bo lubię, gdy moje potrawy są kolorowe).
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Cebulę obierz i pokrój w takie grubsze piórka.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Pieczarki pokrój w plasterki.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Ogórki kiszone (3 takie średnie) pokrój w półplasterki.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. SOS: W misce umieść 100 g ketchupu, 25 g musztardy (1 łyżeczkę), 50 ml wody z ogórków kiszonych, sos sojowy, miód (dla przełamania smaków – wszystkich innych kwaskowatości, ostrości), troszkę wody (100 ml będzie OK), łyżkę słodkiej papryki oraz łyżeczkę chili, nieco soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Rozbij mocno każdy ząbek czosnku i pokrój w bardzo cienkie plasterki (nawet nie trzeba przeciskać go przez praskę, bo czosnek jest już dobrze rozbity) i cały czosnek dodaj do sosu. Ponownie wymieszaj.
Policzona Szama Karczek po cygańsku

PRZYGOTOWANIE – karkówka po cygańsku

  1. Na dno naczynia do zapiekania (u mnie wymiary 26x18 cm) wlej 3 łyżki sosu i rozlej je po dnie.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Do naczynia wyłóż cały karczek (postaraj się ułożyć mięso jak puzzle, aby ładnie zakryło całą powierzchnię w jednej warstwie).
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Dodaj warzywa – pierwsza cebula (powciskaj w zakamarki), a potem papryka, pieczarki i ogórki. Jeśli czegoś wyszło za dużo, to po prostu zostaw i wykorzystaj do innego dania.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Wylej równo cały sos po naczyniu do zapiekania.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Zakryj całość szczelnie folią.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Piecz w piekarniku przez godzinę w 200 stopniach pod przykryciem. Po takiej godzinnej obróbce pod przykryciem dostajesz coś wspaniałego – nie tylko niesamowity zapach, ale też dużą ilość sosu.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Na koniec przypiecz część składników i lekko zredukuj płyny. Wrzuć otwarte danie na 15 minut do piekarnika – piecz w 200 stopniach w termoobiegu. W ten sposób powierzchnia ładnie się skarmelizuje, a warzywa przyrumienią.
Policzona Szama Karczek po cygańsku
  1. Rozdziel porcje do czterech boxów.
Policzona Szama Karczek po cygańsku

UWAGI – karkówka po cygańsku

Wybrałem taki kawałek karczku, który ma niewiele przerostów. Potrzebowałem 600 g, aby przygotować 4 porcje. Karczek trzeba odpowiednio zamarynować w ketchupie, musztardzie i przyprawach, a potem zgrillować w piekarniku.

W naszym przepisie potrzebne są nie tylko ogórki, ale także zalewa, woda z ogórków. Trochę jej użyjemy – doda smaku i kwaskowatości (nieco więcej kwaskowatości od cytryny). Dla słodkości w naszym daniu dodamy miód. Nie może zabraknąć także nieco pikantności, dlatego potrzebna będzie ostra papryczka – może być chili cayenne.

Zanim rozgrzejesz piekarnik, na dole piekarnika warto położyć blachę i rozłożyć na niej papier do pieczenia, aby skapujący płyny, tłuszcz i soki z mięsa z góry po prosty trafiały na papier, a nie piekarnik, który później będzie trzeba czyścić.

W czasie, gdy obrabia się mięso, możemy przyszykować warzywa. Z papryki w bardzo łatwy sposób możesz pozbyć się pestek – dosłownie w trzech ruchach. Najpierw należy odkroić górę, później dół, a następnie przeciąć wzdłuż i wyciągnąć środek.

Odnośnie do pieczarek – ja ich nie myję. Pieczarki tylko ewentualnie oczyszczam i robię to po prostu ręcznikiem papierowym. Tutaj, gdzie widzę ten torfik, to go strzepuję, zbieram ręcznikiem. Jeśli pieczarka jest mała, tak jak było to u mnie w dzisiejszym daniu, no to kroję ją w plasterki.

Naszą potrawę pieczemy przez godzinę, a tak się składa, że mamy jeszcze mnóstwo wolnego miejsca w piekarniku – warto to wykorzystać. Ja robię tak, że wykorzystuję tę blachę, na której na pierwszym etapie przygotowania dania miałem papier do pieczenia, i wykładam na niej omlety – robię frittaty ze szpinakiem i serem. Wykorzystując niezużyte resztki warzyw na karczek, których miałem za dużo (bo jak wiadomo, gdy wrzucimy resztki do lodówki, to bardzo możliwe, że o nich się zapomnimy i one po prostu się zepsują, dlatego lepiej zużyć je od razu). Dzięki temu będę miał śniadania na trzy kolejne dni.

Policzona Szama Karczek po cygańsku

Dobry obiad – karczek po cygańsku

WOW, co tu się dzieje? Bomba niesamowitych smaków! Karczek jest idealnie mięciutki. Gdy rozdzielam wszystko do boxów, to najpierw wyjmuję mięso, po czym dokładam warzywa z sosem do każdego pojemnika. Na koniec dodaję po listki bazylii i gotowe! W każdy boxie jest mnóstwo soczystości, mnóstwo soku. Ryż spokojnie się w nim namoczył. Zapewniam, że smaki w tym daniu są naprawdę rewelacyjne! Smacznego!

Policzona Szama Karczek po cygańsku

Jedna porcja to 590 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 33 g białka,
  • 58 g węglowodanów,
  • 24 g tłuszczów.
Policzona Szama Karczek po cygańsku

Cały przepis na to, jak zrobić karkówkę po cygańsku, możesz obejrzeć tutaj: