Krewetki z makaronem – idealna romantyczna kolacja
Dzisiaj pokaże Wam, jak przygotować wspaniałe danie dla dwóch osób. Jest to idealny pomysł na romantyczną kolację, którą możesz przygotować dla swojej drugiej połówki. Główne skrzypce będą grały krewetki. Krok po kroku zobaczycie, jak stworzyć takie danie, które na długo zostanie zapamiętane. Zaciekawieni? To nie ma na co czekać, zaczynamy!
Romantyczna kolacja – co jest potrzebne?
Do przygotowania tego dania będą potrzebne białe krewetki w rozmiarze 30x40. Najlepiej, aby były jak najświeższe, ale jeśli nie masz do takich dostępu, mogą być mrożone. Istotne jest tylko to, aby nie były obrobione, czyli odpadają te pomarańczowe krewetki, które są już ugotowane. Krewetki muszą być białe/szare, z pancerzykami i głowami.
SKŁADNIKI – krewetki z makaronem – 2 porcje
- krewetki – 500 g w całości (ok. 300 g obrane)
- makaron spaghetti – 120 g
- czosnek – 4 ząbki
- papryczka chili
- świeży szpinak – garść/dwie garście
- natka pietruszki
- suszone pomidory – ok. 6 szt.
- masło – 25 g
- oliwa – 30 g
- wino białe wytrawne/półwytrawne
Kolacja dla dwojga – jak zrobić krewetki?
PRZYGOTOWANIE – kolacja na ciepło z krewetkami
- Na początku należy obrać krewetki. Zarówno trzeba się pozbyć głowy, jak i pancerzyka. Głowę rozerwij lub odetnij, a pancerzyk po prostu zdejmij.
- Później delikatnie natnij górę krewetki, aby wyciągnąć jelitko. Pamiętaj, aby wyciągnąć je całe. Jeśli nie uda się od razu, należy naciąć z góry nieco dalej i pozbyć się reszty.
- Krewetki dodatkowo opłucz zimną/lodowatą wodą, a potem dokładnie osusz.
- Wstaw wodę na makaron. Pamiętaj, aby ją dobrze posolić. W międzyczasie przygotuj resztę, aby wszystko było gotowe w tym samym czasie.
- Obierz czosnek i cienko pokrój.
- Poszatkuj papryczkę chili. Chili bez pestek daje delikatną pikantność. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, posiekaj chili z pestkami. Połącz ją z czosnkiem i przełóż do osobnego naczynia.
- Suszone pomidory pokrój w paski mniej więcej 0,5 cm. Nie powinny być zbyt długie, więc te najdłuższe kawałki możesz przeciąć jeszcze w poprzek.
- Poszatkuj natkę pietruszki.
- Pod dużą patelnią ustaw mały płomień i wlej oliwę. Na letnią oliwę wrzuć czosnek i chili – rozprowadź je równo po patelni. W ten sposób oliwa rewelacyjnie się aromatyzuje i nabiera smaków. Smaż całość przez ok. 1-2 min.
- Wrzuć krewetki i nieco zwiększ płomień pod patelnią. Pamiętaj, aby każda krewetka miała bezpośrednią styczność z patelnią – nie powinna leżeć na czosnku i chili.
- Obróć krewetki na drugą stronę i zostaw je na minutę, a potem dodaj do nich masło.
- W garnku ugotuj makaron al dente (w moim przypadku było to 8 minut – dlatego wrzuciłem makaron do gotującej się wody dopiero w momencie, gdy na patelni obróciłem krewetki na drugą stronę, aby wszystko było gotowe w tym samym czasie).
- Na patelnię wrzuć szpinak, aby zakrył wszystkie krewetki. Następnie dodaj suszone pomidory.
- Gdy liście szpinaku zwiotczeją, polej całość winem – wino powinno mniej więcej w połowie zakrywać krewetki. Ustaw średni płomień i poczekaj, aż cały alkohol odparuje.
- Wymieszaj wszystko i zbierz przepyszne smaki ze ścianek patelni. Przed dodaniem makaronu wrzuć jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
- Ugotowany makaron al dente przerzuć w całości na patelnię i obrabiaj ostatnie 2 minuty. Sos zacznie znikać, ponieważ będzie wchłaniany przez makaron spaghetti.
UWAGI – kolacja na ciepło z krewetkami
Jeżeli kupiłeś krewetki mrożone, należy je wcześniej rozmrozić, aby móc je przygotować. Ważne jest to, aby podczas obróbki krewetka nie była zimna w środku, bo inaczej będzie twarda.
Czosnek należy pociąć w taki sposób, aby dać bardzo dużą powierzchnię, którą będzie można zaromatyzować oliwę. Sam czosnek pozostanie miękki i praktycznie niezauważalny podczas jedzenia.
Makaron należy ugotować al dente. Zaraz gdy straci surowość (mączna struktura zaniknie), ale dalej będzie bardzo twardy, należy przerzucić go na patelnię, ponieważ tam będziemy wykonywać resztę obróbki. W ten sposób makaron będzie jakby otwarty, wchłonie cały nasz sos, a wszystkie smaki zostaną obtoczone w makaronie. Jeśli okazałoby się, że na patelni jest za mało płynów (sosu), to wtedy należy użyć nieco wody, która została po ugotowaniu makaronu.
Krewetki z makaronem – niezapomniana kolacja
Gotowe danie przerzuć na talerz (rozdziel sprawiedliwie na dwie porcje), a potem dodaj świeżo mielony pieprz kolorowy oraz pozostałą natkę pietruszki. Możesz mi wierzyć, że krewetki są idealne, soczyste, a makaron po prostu obłędny! Który centymetr makaronu nie brałbyś w usta, czuć niesamowitą ilość smaków. Zapewniam, że taka kolacja na pewno spodoba się Tobie i Twojej drugiej połówce!
Smacznego!
Jedna porcja to 588 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 36 g białka, w tym 27 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 48 g węglowodanów,
- 27 g tłuszczów, w tym 16 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.