Letni obiad z młodymi ziemniakami i medalionami z indyka - LunchBOX na 3 porcje

W ciepłe dni zrobienie obiadu to nie lada wyzwanie, dlatego przychodzę z moją propozycję na trzy lunchboxy. Zaletą tego przepisu jest to, że posiłek przygotowujesz raz, a masz obiad na trzy dni. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, kiedy pogoda za oknami nie zachęca do gotowania. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić idealny letni obiad!

Policzona Szama Letni obiad z młodymi ziemniakami i medalionami z indyka

Danie z mięsem czy bez niego – co zrobić na letni obiad?

Na ciepłe dni polecam młode ziemniaki z medalionami z indyka z dodatkiem sałatki i jogurtowo-koperkowego sosu. Letni obiad z mięsem wcale nie musi być trudny do przygotowania, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Sprawdź i sam się o tym przekonaj!

SKŁADNIKI NA 6 KOTLETÓW:
  • polędwica z indyka – 450 g
  • ser feta – 150 g
  • cebula czerwona – ½ sztuki
  • suszone pomidory – 6-8 sztuk
  • brokuł – ½ sztuki
  • jajko – 3 jajka rozmiar M
  • bułka tarta – 30 g
  • przyprawy: oregano, przyprawa do kurczaka

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Szklane LunchBOXy 1050 ml

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE ZIEMNIAKÓW:

  • młode ziemniaki – 1200 g
  • oliwa – 20 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • przyprawy: tymianek, papryka słodka, papryka wędzona, chili, sól

SKŁADNIKI NA SOS

  • Skyr – 150 g
  • jogurt naturalny – 150 g 
  • czosnek – ząbek
  • koperek
  • sól, pieprz
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
  • mix sałat
  • zielony ogórek
  • pęczek rzodkiewek 

Przepis na letni obiad – jak przygotować ziemniaki z indykiem?

PRZYGOTOWANIE – KOTLETY I ZIEMNIAKI

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj, opłucz i przekrój na pół (w całości zostaw tylko te najmniejszej). W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć ziemniaki. Gotuj je 10 min.
  2. Różyczki i łodygę brokułu podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w garnku do gotowania na parze i ustaw na gotujących się ziemniakach. Gotuj przez 5 minut, a potem przepłukuj je zimną wodą. Brokuł pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
  3. Ziemniaki odcedź, a potem znowu umieść je w garnku. Garnek przykryj pokrywką i parę razy energicznie nim potrząśnij, aby nastroszyć ziemniaki.
  4. Cebulę i ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory na małej kawałki. Wszystkie te składniki dodaj do miski z brokułem.
  5. Mięso z indyka drobno poszatkuj za pomocą noża lub przy użyciu miksera. Poszatkowane mięso dodaj do miski.
  6. Do miski wbij jajka i dodaj bułkę tartą, łyżkę przyprawy do kurczaka i łyżkę oregano. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Zwilż dłonie i uformuj 6 kotletów (pamiętaj, aby je spłaszczyć). Umieszczaj je od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. W miseczce umieść oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj czubatą łyżeczkę słodkiej papryki, płaską łyżeczkę wędzonej papryki, łyżeczkę tymianku, nieco soli i szczyptę chili. Dobrze wymieszaj i dodaj do ziemniaków. Mieszankę przypraw z oliwą rozsmaruj po wszystkich ziemniakach.
  9. Ziemniaki wyłóż na drugą połowę blachy.
  10. Piekarnik rozgrzej na 200 stopni – termoobieg.
  11. Blaszkę z kotletami i ziemniakami umieść w środkowej części piekarnika. Po 10-12 min, kiedy kotlety będą przyrumienione, wyciągnij blaszkę. Kotlety obróć na drugą stronę, a ziemniaki przemieszaj. Blaszkę ponownie umieść w piekarniku i piecz kolejne 8-12 min.

UWAGI

Zarówno różyczki, jak i łodygę brokułu nie należy kroić na miazgę. Mają zostać kawałki, które będzie można wyczuć w czasie jedzenia kotletów. Dzięki temu będą przyjemnie chrupać. Z kolei nastroszone ziemniaki ładnie obtoczą się w oliwie z przyprawami, a potem dobrze przypieką.

Pod koniec mieszania składników na kotlety masa powinna być dobrze scalona. Aby przygotować kotlety o identycznej wadze, trzeba użyć wagi. Przed dodaniem składników do miski, trzeba ją starować, a po wymieszanie tam wszystkich produktów ponownie umieścić na wadze. Wiedząc, jaka jest waga gotowej masy na kotlety, możesz obliczyć, ile powinien ważyć każdy z kotletów. Podczas ich formowania pamiętaj o tym, aby je spłaszczyć. Wtedy będziesz mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe.


PRZYGOTOWANIE – SOS

  1. W misce umieść cały Skyr i jogurt naturalny.
  2. Świeży koperek drobno posiekaj i dodaj do miski.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do miski.
  4. Sos dopraw pieprzem i solą.

PRZYGOTOWANIE – SAŁATKA

  1. W misce umieść mix sałat.
  2. Zielonego ogórka pokrój w kostkę.
  3. Rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wszystko wymieszaj.

Czas na próbowanie!

Kiedy wszystkie składniki masz już przygotowane, możesz je podzielić na trzy równe porcje. W każdym boxie umieść dwa kotlety, 1/3 ziemniaków i 1/3 sałatki. Na sałatce umieść 1-2 łyżki sosu. Pozostały sos rozlej do trzech pojemniczków i po jednym dodaj do boxów.

Smacznego!

Letni obiad na szybko może być jednocześnie smaczny i zdrowy! Jeżeli składniki z tego przepisu podzielisz na trzy boxy, twój posiłek będzie miał 837 kcal. W takim wypadku makroskładniki będą prezentowały się następująco:

  • 63 g białka,
  • 83 g węglowodanów,
  • 29 g tłuszczów.

Letni obiad z tego przepisu możesz podzielić na cztery boxy. Wtedy na jeden posiłek przypadnie 628 kcal, a makroskładniki będą wyglądały w ten sposób:

  • 47 g białka,
  • 62 g węglowodany,
  • 22 g tłuszcze.