Letni obiad z młodymi ziemniakami i medalionami z indyka - LunchBOX na 3 porcje
W ciepłe dni zrobienie obiadu to nie lada wyzwanie, dlatego przychodzę z moją propozycję na trzy lunchboxy. Zaletą tego przepisu jest to, że posiłek przygotowujesz raz, a masz obiad na trzy dni. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, kiedy pogoda za oknami nie zachęca do gotowania. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić idealny letni obiad!
Danie z mięsem czy bez niego – co zrobić na letni obiad?
Na ciepłe dni polecam młode ziemniaki z medalionami z indyka z dodatkiem sałatki i jogurtowo-koperkowego sosu. Letni obiad z mięsem wcale nie musi być trudny do przygotowania, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Sprawdź i sam się o tym przekonaj!
SKŁADNIKI NA 6 KOTLETÓW:- polędwica z indyka – 450 g
- ser feta – 150 g
- cebula czerwona – ½ sztuki
- suszone pomidory – 6-8 sztuk
- brokuł – ½ sztuki
- jajko – 3 jajka rozmiar M
- bułka tarta – 30 g
- przyprawy: oregano, przyprawa do kurczaka
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Szklane LunchBOXy 1050 ml |
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE ZIEMNIAKÓW:
- młode ziemniaki – 1200 g
- oliwa – 20 g
- czosnek – 4 ząbki
- przyprawy: tymianek, papryka słodka, papryka wędzona, chili, sól
SKŁADNIKI NA SOS
- Skyr – 150 g
- jogurt naturalny – 150 g
- czosnek – ząbek
- koperek
- sól, pieprz
- mix sałat
- zielony ogórek
- pęczek rzodkiewek
Przepis na letni obiad – jak przygotować ziemniaki z indykiem?
PRZYGOTOWANIE – KOTLETY I ZIEMNIAKI
- Ziemniaki dobrze wyszoruj, opłucz i przekrój na pół (w całości zostaw tylko te najmniejszej). W garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć ziemniaki. Gotuj je 10 min.
- Różyczki i łodygę brokułu podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w garnku do gotowania na parze i ustaw na gotujących się ziemniakach. Gotuj przez 5 minut, a potem przepłukuj je zimną wodą. Brokuł pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
- Ziemniaki odcedź, a potem znowu umieść je w garnku. Garnek przykryj pokrywką i parę razy energicznie nim potrząśnij, aby nastroszyć ziemniaki.
- Cebulę i ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory na małej kawałki. Wszystkie te składniki dodaj do miski z brokułem.
- Mięso z indyka drobno poszatkuj za pomocą noża lub przy użyciu miksera. Poszatkowane mięso dodaj do miski.
- Do miski wbij jajka i dodaj bułkę tartą, łyżkę przyprawy do kurczaka i łyżkę oregano. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Zwilż dłonie i uformuj 6 kotletów (pamiętaj, aby je spłaszczyć). Umieszczaj je od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce umieść oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj czubatą łyżeczkę słodkiej papryki, płaską łyżeczkę wędzonej papryki, łyżeczkę tymianku, nieco soli i szczyptę chili. Dobrze wymieszaj i dodaj do ziemniaków. Mieszankę przypraw z oliwą rozsmaruj po wszystkich ziemniakach.
- Ziemniaki wyłóż na drugą połowę blachy.
- Piekarnik rozgrzej na 200 stopni – termoobieg.
- Blaszkę z kotletami i ziemniakami umieść w środkowej części piekarnika. Po 10-12 min, kiedy kotlety będą przyrumienione, wyciągnij blaszkę. Kotlety obróć na drugą stronę, a ziemniaki przemieszaj. Blaszkę ponownie umieść w piekarniku i piecz kolejne 8-12 min.
UWAGI
Zarówno różyczki, jak i łodygę brokułu nie należy kroić na miazgę. Mają zostać kawałki, które będzie można wyczuć w czasie jedzenia kotletów. Dzięki temu będą przyjemnie chrupać. Z kolei nastroszone ziemniaki ładnie obtoczą się w oliwie z przyprawami, a potem dobrze przypieką.
Pod koniec mieszania składników na kotlety masa powinna być dobrze scalona. Aby przygotować kotlety o identycznej wadze, trzeba użyć wagi. Przed dodaniem składników do miski, trzeba ją starować, a po wymieszanie tam wszystkich produktów ponownie umieścić na wadze. Wiedząc, jaka jest waga gotowej masy na kotlety, możesz obliczyć, ile powinien ważyć każdy z kotletów. Podczas ich formowania pamiętaj o tym, aby je spłaszczyć. Wtedy będziesz mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe.
PRZYGOTOWANIE – SOS
- W misce umieść cały Skyr i jogurt naturalny.
- Świeży koperek drobno posiekaj i dodaj do miski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do miski.
- Sos dopraw pieprzem i solą.
PRZYGOTOWANIE – SAŁATKA
- W misce umieść mix sałat.
- Zielonego ogórka pokrój w kostkę.
- Rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystko wymieszaj.
Czas na próbowanie!
Kiedy wszystkie składniki masz już przygotowane, możesz je podzielić na trzy równe porcje. W każdym boxie umieść dwa kotlety, 1/3 ziemniaków i 1/3 sałatki. Na sałatce umieść 1-2 łyżki sosu. Pozostały sos rozlej do trzech pojemniczków i po jednym dodaj do boxów.
Smacznego!
Letni obiad na szybko może być jednocześnie smaczny i zdrowy! Jeżeli składniki z tego przepisu podzielisz na trzy boxy, twój posiłek będzie miał 837 kcal. W takim wypadku makroskładniki będą prezentowały się następująco:
- 63 g białka,
- 83 g węglowodanów,
- 29 g tłuszczów.
Letni obiad z tego przepisu możesz podzielić na cztery boxy. Wtedy na jeden posiłek przypadnie 628 kcal, a makroskładniki będą wyglądały w ten sposób:
- 47 g białka,
- 62 g węglowodany,
- 22 g tłuszcze.