Lód Kaktus w wersji domowej – czy to możliwe?

Gdy słońce daje nam popalić, szukamy sposobów na to, aby się ochłodzić. Właśnie wtedy najczęściej sięgamy po lody. Jeżeli zależy Ci na tym, aby przygotować coś pysznego i orzeźwiającego, a jednocześnie zdrowego, możesz wypróbować te domowe lody. Ich przygotowanie nie jest trudne, a zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Zobacz, jak zrobić własne lody!

Policzona Szama lody kaktus

Lody sorbetowe – orzeźwiające i zdrowe

Dla niektórych lody Kaktus to smak dzieciństwa. Dzisiaj pokusiłem się na to, aby przedstawić Wam swoją wersję tych lodów. Pierwsza warstwa jest pomarańczowo-ananasowa, druga składa się truskawek, a całość dopełnia polewa zrobiona z oleju kokosowego. W tym przepisie maszynka do lodów nie będzie potrzebna. Bez niej również możesz przygotować pyszne domowe lody, o czym zaraz się przekonasz. Poniżej podaję składniki na dwie naprawdę duże porcje.

 SKŁADNIKI – WARSTWA POMARAŃCZOWA

  • ananas – 300 g
  • pomarańcze – 200 ml
  • Isotonic – smak pomarańczowy – 1,5 miarki

SKŁADNIKI – WARSTWA CZERWONA

  • truskawki – 200 g
  • zimna woda – 100 ml
  • erytrytol – 15 g
  • sok z połowy cytryny

 SKŁADNIKI – WARSTWA ZIELONA

  • olej kokosowy – 30 ml
  • erytrytol – 10 g
  • zielony barwnik spożywczy – 5 kropelek
  • mleko – 2 łyżeczki
  • kawałki orzeszków

Lody Kaktus – jak zrobić lody w domu?

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Szklane LunchBOXy 640 ml
Blender NINJA CB100EU
Waga kuchenna Rhino

     PRZYGOTOWANIE – WARSTWA POMARAŃCZOWA

    1. Do przepisu potrzebna będzie mniej więcej połowa średniego ananasa. Pokrój go w kostkę, a potem schowaj do zamrażalnika.
    2. Pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok.
    1. Zamrożone kawałki ananasa przełóż do kielicha blendera, a pojemnik po ananasach schowaj do zamrażalki (w nim będzie sorbet). Ananasa zalej sokiem z pomarańczy i dodaj Isotonic. Wszystko dobrze zmiksuj.

    1. Sorbet rozlej do dwóch schłodzonych pojemników. Z jednej strony tego sorbetu powinno być więcej, aby po drugiej umieścić drugi smak.
    2. Pojemniki z sorbetem pomarańczowo-ananasowym umieść w zamrażalniku. Pamiętaj o tym, aby pojemnik stał pod kątem.

    PRZYGOTOWANIE – WARSTWA CZERWONA

    1. Po 30-60 min od włożenia sorbetu do zamrażalnika, przygotuj drugą warstwę.
    2. Zmrożone truskawki umieść w kielichu miksera. Dolej wodę i wsyp erytrytol. Wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj go do reszty.

    1. Całość dobrze zblenduj na sorbet.
    2. Sorbet truskawkowi wylej na 2/3 części zmrożonego sorbetu pomarańczowo-ananasowego. Pamiętaj o tym, aby na górze zostawić pasek jasnej warstwy.
    3. Pojemniki z lodami umieść w zamrażalniku na 30-60 min.

    PRZYGOTOWANIE – WARSTWA ZIELONA

    1. Polewę przygotuj tuż przez polaniem jej po sorbecie.
    2. W szklance umieść olej kokosowy (w stanie ciekłym).
    3. Erytrytol rozetrzyj w moździerzu na pyłek, a potem wsyp do oleju.
    4. Dodaj mleko i kilka kropel barwinka. Wymieszaj np. za pomocą spieniacza do mleka.

    1. Na 1/3 części czerwonego sorbetu rozsyp kawałki orzeszków i powoli rozlej polewę (powinna od razu stężeć). Pamiętaj o tym, aby zielona polewa zajmowała tylko 1/3 całości.
    2. Pojemniki z lodami umieść w zamrażalniku na ok. 60 min.

    UWAGI – przepis na lody domowe Kaktus

    Ananas musi być zamrożony, ponieważ w ten sposób szybciej uzyskamy sorbet. Jeżeli nie masz świeżego ananasa, wykorzystaj tego z puszki. Przed umieszczeniem go w zamrażalniku, należy go pokroić na kawałki. Najlepiej chłodzić go przez całą noc.

    Nie tylko kawałki ananasa należy dobrze zmrozić przed przystąpieniem do przygotowania tego sorbetu. Tak samo należy postawić z truskawkami. Z kolei pomarańcze należy schłodzić w lodówce, aby wyciśnięty sok był zimny i nie ocieplał ananasa. Gdy wyciśniesz sok z pomarańczy, możesz do niego dodać nieco miąższu, który pozostanie Ci na wyciskaczu.

    Isotonic Allnutrition o smaku pomarańczowym to dodatkowa dawka witamin, minerałów i elektrolitów w naszym sorbecie, która zapewni nam odpowiednie nawodnienie organizmu.

    Pojemnik z sorbetem umieszczony w zamrażalniku musi stać pod kątem, aby stworzyć pochyłą powierzchnię. Możesz go oprzeć np. o worek frytek. To samo należy wykonać przy kolejnych warstwach, aby te pozostały na swoich miejscach.

    Najtańsze barwniki nie rozpuszczają się w oleju. Aby polewa kaktus się zabarwiła, należy do niej dodać odrobinę mleka, który będzie stanowić bazę dla zielonego barwnika. Dodaj tyle barwnika, aż uzyskasz pożądany kolor polewy. Pamiętaj, aby erytrytol rozetrzeć na pyłek. Jeżeli tego nie zrobisz, w polewie powstaną grudki i będzie trzeba ją długo mieszać.

    A teraz sprawdź, jak smakują lody własnej roboty!

    Gdy całość dobrze się zamrozi, Twoje lody sorbetowe à la Kaktus są gotowe! Teraz nie pozostało Ci nic innego, jak skosztować tych przepysznych lodów.

    Smacznego!

    Makroskładniki na jedną porcję prezentują się w następujący sposób:

    • 2 g białka,
    • 40 g węglowodanów,
    • 14 g tłuszczów.