McWrap tzatziki – idealny szybki posiłek do szkoły
Dzisiaj pokaże Wam mój sposób na McWrapa tzatziki, aby móc cieszyć się nim o każdej porze roku. Zrobimy cztery sztuki naraz, dzięki czemu będziemy mogli dołączyć tego pysznego wrapa do jadłospisu na cztery kolejne dni. Nie ma żadnego sensu robić tylko jednego, podejdźmy do sprawy praktycznie. Będzie prosto i szybko, a na końcu otrzymacie policzone makro. Nie ma na co czekać, zaczynamy!
Idealny lunch – domowy McWrap!
Taki McWrap tzaztiki to także idealny posiłek, który można zabrać ze sobą do szkoły, aby cieszyć się pożywnym jedzeniem poza domem w ciągu dnia. Przygotujemy wersję z kurczakiem, bo jak wiadomo, jest też opcja bezmięsna z kotletem warzywnym, ale dzisiaj zrobimy klasycznego McWrapa tzatziki.
SKŁADNIKI – McWrap tzatziki – 4 sztuki:
- polędwiczki piersi kurczaka x8 – ok. 560 g
- ser feta – 150 g
- Skyr x2 – 300 g
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- ogórek
- sałata
- panko (do panierki)
- jajko x2
- wrap x4
- przyprawy: chili, do kurczaka, suszony czosnek, koper
McWrap tzatziki – jak zrobić?
Na początku przygotujemy warzywa, wszystkie składniki oraz sos, aby później tylko napełniać nasze wrapy. Kurczaka obrobimy na końcu – należy go dużo wcześniej wyjąć z lodówki, niech ma czas na to, aby się ogrzać. Zaczynajmy!
PRZYGOTOWANIE – warzywa i ser
- Ogórka pokrój w plasterki (powinna wystarczyć połówka ogórka). Odłóż go na bok.
- Połowę czerwonej cebuli obierz i pokrój w piórka. Odłóż do miski i odstaw na bok.
- Mniej więcej połowę papryki pokrój w cienkie paski. Jeśli chcesz w łatwy sposób pozbyć się środka papryki, to najpierw odetnij górę, później dół, a następnie przetnij paprykę wzdłuż. Otrzymane paski przekrój na pół, aby na pewno nie były za długie.
- Ser feta podziel na cztery kostki (te kostki później będzie trzeba wkruszać bezpośrednio do wrapa).
PRZYGOTOWANIE – sos tzatziki
- W misce umieść 2 kubeczki jogurtu typu Skyr.
- Do jogurtu dodaj 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (między 1/2 łyżeczki a 1 łyżeczką), 1/2 łyżeczki suszonego kopru, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i nieco soli. Wymieszaj i sprawdź, czy wszystko się zgadza i nic nie trzeba dodawać.
- Do sosu dodaj te fajne, słone płyny, które pozostały po serze feta. Ta zalewa delikatnie (naprawdę delikatnie, bo to jest kilka kropel) rozrzedzi nam jogurt, ale też da nieco smaku, słoności.
PRZYGOTOWANIE – kurczak do McWrapa
- Wbij dwa jajka do miski i porządnie je rozbij.
- Dodaj przyprawę do kurczaka (u mnie Szama Tuning), 1/2 łyżeczki ostrej papryki (żeby nieco podbić pikantność) i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni – termoobieg.
- Każdy kawałek kurczaka umieść w jajku z przyprawami.
- A następnie obtocz dokładnie w panko. Tak przygotowaną polędwiczkę od razu kładź na ruszt.
- Gdy piekarnik jest rozgrzany, od razu wsuń ruszt z polędwiczkami.
- Piecz polędwiczki przez ok. 10-12 minut.
PRZYGOTOWANIE – McWrap – składanie
- Rozłóż cztery wrapy na blacie.
- Na początku na każdym wrapie umieść sos, niech będzie na samym dole.
- Następnie umieść na wrapach nieco sałaty, papryki czerwonej, cebulki czerwonej i ogórka.
- Rozkrusz po kostce sera feta na jednego wrapa.
- Umieść po dwie chrupiące, złociste polędwiczki w panierce z panko na wrapie.
- Dobrze zawiń wrapy – zacznij od dołu, a potem zawiń jeden bok i drugi bok.
UWAGI – McWrap tzatziki
Dwie polędwiczki przypadają na jednego wrapa i powinny nam dać około 130-140 g. Wybierałem największe polędwiczki, jakie udało mi się dostać, i jedna taka ważyła około 70 g, dlatego nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem takich kawałków mięsa.
Nie obawiajcie się tego, że kurczak będzie miał mało smaku. Będzie miał wystarczająco smaku, dzięki właśnie jajku, przyprawom i panierce panko. Najważniejsze jest to, że smak w naszym wrapie dadzą nam składniki takie jak: sos, ser feta, warzywa.
Ser feta – dzisiaj wybrałem bardziej prawdziwy, a nie jakiś ser sałatkowo-kanapkowy. Zużyjemy spokojnie całe opakowanie – 150 g wleci do czterech porcji, więc nie musicie się martwić tym, że coś Wam zostanie i przepadnie, jeśli później nie zużyjecie do czegoś innego.
Przez to, że użyjemy Skyr, sos będzie gęsty – taki akurat pomiędzy składnikami, nic się z wrapa nie będzie wylewać – super sprawa! Oczywiście to nie jest żaden sos tzatziki, ale tak jak w McWrapie, to będzie jakiś pseudosos, imitacja. Bardzo smakowe i swoje jako sos zrobi. Przede wszystkim fajnie podbije wartości odżywcze, jeśli chodzi o białko.
Pomysł na szybki posiłek – domowy McWrap
Czas na próbowanie! Muszę przyznać, że to naprawdę pyszna sprawa! Mięso jest miękkie, soczyste. W jednym kęsie czuć wszystkie smaki: sos, feta, warzywa, kurczak. Rewelacja! Ślinka cieknie na samą myśl, więc zachęcam każdego do spróbowania i przekonana się na własnym podniebieniu, jak bardzo to jest dobre! Smacznego!
Jeden McWrap tzatziki dostarcza 585 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 57 g białka,
- 47 g węglowodanów,
- 18 g tłuszczów.
Cały przepis, jak zrobić McWrapa tzatziki do szkoły, możesz obejrzeć tutaj: