Nadziewane kajzerki – pomysł na smaczne śniadanie i nie tylko

Czy często zastanawiacie się nad tym, co można zrobić na śniadanie lub kolację? Dziś przychodzę ze smakowitym rozwiązaniem. Nadziewane kajzerki nie tylko świetnie smakują, ale też dobrze się prezentują. Śmiało możecie uraczyć nimi swoich gości.

Policzona Szama nadziewane kajzerki

Kajzerki z farszem – śniadanie lub kolacja na ciepło

Do przygotowania takich kajzerek możesz użyć tego, na co tylko masz ochotę. Możesz wykorzystać produkty, które zalegają w Twojej lodówce, ale możesz też zdecydować się na mój farsz. Sekret tych nadziewanych bułek tkwi w trzech rzeczach. Istotne jest to, aby dobrze naciąć kajzerkę, a potem uklepać środek i polać spód aromatyczną oliwą z czosnkiem i pietruszką.

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Patelnia grillowa ceramiczna
Waga kuchenna Rhino

SKŁADNIKI – na 4 kajzerki:

  • bułki kajzerki 55 g – 4 szt.
  • cebula czerwona – 1/2
  • papryka czerwona – 1/2
  • zielona cebulka
  • jajko + mleko 10 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • mozzarella – 40 g
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, pomidor z bazylią, oregano
  • oliwa – 20 ml
  • pierś z kurczaka – 300 g
  • ulubione przyprawy – w moim przypadku to autorska mieszanka SZAMA TUNING

Nadziewane bułki – jak je zrobić?

PRZYGOTOWANIE – kurczak

  1. Kurczaka pokrój w kostkę 1,5-2 cm.
  2. Pokrojoną pierś zalej 10 ml oliwy i dobrze obtocz w niej każdą kosteczkę mięsa.
  3. Następnie zasyp pierś z kurczaka ulubionymi przyprawami. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Kurczaka o temperaturze pokojowej podsmażaj po ok. 2 min z obu stron.
  5. Gotowego kurczaka przełóż do miski.

PRZYGOTOWANIE – farsz

  1. Paprykę pokrój w kostkę i przerzuć do dużej miski.
  2. Cebulę również pokrój w kostkę i dodaj do papryki.
  3. Zieloną cebulkę posiekaj i dodaj do reszty. Całość wymieszaj.
  1. Do dużej miski z warzywami dodaj kurczaka oraz większą część startego sera. Dokładnie wymieszaj.
  1. Jajko wbij do miski i dolej do niego mleko. Następnie dodaj trochę soli, świeżo mielony pieprz, pomidory z bazylią oraz nieco oregano. Wymieszaj i wlej do dużej miski z resztą składników.
  2. Do miseczki z 10 ml oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.

PRZYGOTOWANIE – kajzerki

  1. Kajzerki natnij pod delikatnym kątem wzdłuż widocznych nacięć rozgwiazdy. Bułkę trzeba naciąć dosyć nisko.
  1. Ugnieć wnętrze bułki – zarówno na spodzie, jak i na ramionach.
  2. Na spodzie każdej kajzerki rozsmaruj łyżeczkę oliwy z czosnkiem i natką pietruszki.

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni – grzanie góra-dół.
  2. Bułki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie otwórz kajzerkę i wsuń farsz pod łapki (zmieści się ok. garść farszu).
  1. Na górze każdej kajzerki umieść pozostały starty ser.
  2. Blaszkę z bułkami umieść w górnej części piekarnika. Nadziewane kajzerki piecz ok. 8-10 min.
  1. Na górę upieczonych bułek dodaj nieco natki pietruszki.

 

UWAGI – faszerowane kajzerki

Wybierając kajzerki, zwróć uwagę na to, aby środek gwiazdy był jak najbardziej usytuowany w centralnej części bułki. Wtedy wszystkie ramiona, którymi będzie chwytać farsz, będą mieć zbliżoną długość.

Kurczaka warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby zdążył się ocieplić przed wrzuceniem go na rozgrzaną patelnię. To znacznie przyśpieszy jego smażenie.

Istnieje prosty sposób na to, aby pozbyć się gniazda nasiennego z papryki. Najpierw należy odciąć jej górę i dół, a potem przekroić ją wzdłuż ścianki i bez problemu można wyciąć gniazdo.

Nie musisz wydrążać wnętrza bułki, ponieważ wystarczy je dobrze uklepać. Jeśli dobrze natniesz kajzerki, nie musisz się obawiać tego, że któreś z ramion się rozerwie. Polanie spodu oliwą z czosnkiem i natką pietruszki nada odpowiedniego smaku zarówno w kajzerkach z kurczakiem lub szynką, jak i w przypadku kajzerek wegańskich.

Smaczne i łatwe śniadanie

Upieczone kajzerki od razu są gotowe do jedzenia. Nie pozostało Ci nic innego, jak tylko je spróbować! Faszerowane kajzerki możesz podać nie tylko na śniadanie. Sprawdzą się także na kolację, drugie śniadanie lub jako poczęstunek dla gości.

Smacznego!

Jedna taka nadziewana kajzerka ma 323 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 25 g białka
  • 34 g węglowodanów
  • 10 g tłuszczów

Jedna porcja, czyli dwie kajzerki, to 646 kcal oraz:

  • 51 g białka
  • 68 g węglowodanów
  • 19 g tłuszczów

Cały przepis możesz obejrzeć tutaj: