PAD THAI – kuchnia azjatycka na wyciągnięcie ręki

Dzisiaj przyszła pora na tajską legendę Street Foodu, czyli PAD THAI. Będzie prosto, szybko i niesamowicie smakowo. Powiem więcej: będzie lepiej niż w niejednej knajpie! Sos, który wspólnie przygotujemy, będzie tak wspaniały, że szybko zrobicie go ponownie. Nie wierzycie? To czas na próbowanie! Zapraszam!

Pad Thai - prosty przepis Policzona Szama blog

Czas na pad thai z kurczakiem!

Możemy tutaj wykorzystać dowolne źródło białka. Może być mięso (np. kurczak, chuda wołowina), krewetki lub tofu. Potrzebny będzie także makaron ryżowy, kiełki oraz niesamowity, niezastąpiony sos z owocami tamaryndowca.

I jeszcze taki mały komentarz dla tych, którzy się obawiają, nie znają potrawy i nie wiedzą, jak smakuje, czego się spodziewać. Niczego się nie obawiajcie. Ja wiem, że dzisiejsza potrawa potrafi wykręcić kubki smakowe na drugą stronę, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ale warto!

SKŁADNIKI – PAD THAI – 2 porcje:

  • mięso z uda kurczaka – 260 g
  • makaron ryżowy 5 mm – 140 g – produkt dostępny tutaj
  • 2 jajka
  • czosnek – 4 ząbki
  • szalotka
  • kiełki fasoli mung – 150 g
  • orzeszki ziemne – 20 g
  • olej – 20 ml
  • pasta z tamaryndowca – 35 g – produkt dostępny tutaj
  • sos sojowy – 30 g – produkt dostępny tutaj
  • sos rybny – 20 g – produkt dostępny tutaj
  • cukier brązowy – 40 g
  • 1/2 limonka
  • chili – 1 łyżeczka

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Waga kuchenna Rhino
Miarki / Łyżki KOKSA do przypraw, tłuszczy i innych
Duży moździerz marmurowy z tłuczkiem
Policzona Szama Patelnia Lava Stone 30 cm
Patelnia głęboka LAVA STONE 30 cm - nieprzywierająca i trwała powłoka
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka

Jak zrobić pad thai?

PRZYGOTOWANIE – pad thai przepis – szykowanie

  1. Makaron mocz (nie gotuj!) w gorącej wodzie (nie może parzyć w dłonie) przez 15 minut, aby był al dente, półmiękki.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Mięso z nogi kurczaka pokrój w takie przyjemne kawałki do jedzenia (przyjemne do łapania pałeczkami, jeśli ktoś jeszcze chce sobie). Mięso umieść w misce.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Do mięsa wlej część oleju ok. ok. 5-10 ml maksymalnie, niecałą łyżkę sosu sojowego oraz dodaj niewielką ilość pieprzu, niech się marynuje. Wymieszaj i odłóż na bok.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Czosnek obierz, mocno zmiażdż nożem i poszatkuj w plasterki, które oczywiście rozlecą się na mniejsze kawałki.
  2. Szalotkę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Objętościowo będzie tyle samo, co czosnku. Szalotkę i czosnek umieść z boku lub w miseczce, bo całość razem wleci na patelnię zaraz po mięsie.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Orzechy można kupić od razu rozdrobione lub też je rozdrobnić w moździerzu.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Przygotuj sos – 30 ml sosu sojowego, łyżeczka płatków chili, 40 g cukru brązowego (to będą jakieś 3 łyżki), sos rybny 20 ml (niepowtarzalny smak i aromat – kto nieprzyzwyczajony, to lepiej nie wąchać, a tylko jeść), sok z połowy limonki (wyciskam połówkę, druga połówka będzie potrzebna na koniec), pasta z tamaryndowca 35 g. Wymieszaj dokładnie, aż rozpuści się cukier, przynajmniej w większej części. Powstaje gęstość wręcz gorącej smoły.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka

PRZYGOTOWANIE – pad thai przepis – patelnia

  1. Rozgrzej dużą patelnię (powinna pomieścić wszystko na dwie porcje) i umieścić na niej mięso z uda kurczaka. Rozłóż po całość i zostaw, niech ładnie się przysmaży z jednej strony. Powinny wystarczyć dwie minuty na dość gorącej patelni (jeśli mięso miało temperaturę pokojową).
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Obróć kurczaka na drugą stronę i chwilę podsmażaj.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Kurczaka przesuń na bok, wlej resztę oleju i dodaj czosnek z szalotką. Obrabiaj kilkanaście, kilkadziesiąt sekund tutaj na tym nowym oleju, niech się cebulka zeszkli i da dodatkową słodycz.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Po niecałej minucie wymieszaj całość (mięso z aromatami) i znowu zrób miejsce.
  2. Wbij dwa jajka. Przez chwilę rób jakby sadzone, niech białko się zetnie, a następnie wymieszaj.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Na patelnię dorzucać makaron. Zwiększ nieco płomień pod patelnią, bo makaron nam ją ochłodzi. Wrzucaj go razem z tą wodą, która się nabierze w rękach z makaronem.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Teraz wskazane jest, aby ten makaron obrabiał się parą, dlatego dodaj 50 ml wody z makaronu i wymieszaj. Niech makaron dotyka gorącej patelni. Woda z makaronu zbierze wszystkie smaki z mięsa z dna patelni i to wszystko właśnie trafi do makaronu.
  2. Wlej do sosu dodatkowo 50 ml wody z makaronu, aby go rozrzedzić. Dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Tutaj również wszystko dokładnie wymieszaj, aby każda nitka makaronu dotykała sosu. Na ten moment jest sporo płynów, ale nie martw się, makaron wszystko wchłonie. Dosłownie w ciągu 1-2 minut makaron powinien wchłonąć większość sosu.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka
  1. Gdy zobaczysz, że płynów jest coraz mniej, to dorzuć połowę orzechów (w moim przypadku dodaję tutaj tę połowę orzechów, co była mniej zmiażdżona i jest grubsza) i połowę kiełków. Kiełki to rewelacyjny, chrupiący dodatek, niech tylko delikatnie zmokną.
  2. Całość podsmażaj przez około minutę. Ma zrobić się właśnie taka jedna, wielka kula przepysznego makaronu poklejonego wszystkimi smakami. Pamiętaj, aby nie wysuszyć za bardzo i nie redukować całości zbyt mocno. Makaron ma być pokryty całym sosem (mocno wilgotny).
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka

UWAGI – pad thai przepis

Na pierwszy raz polecam zastosować właśnie mięso z uda kurczaka, choć może być też pierś z kurczaka lub chuda wołowina. Wybór jest szeroki. Można także pokusić się na krewetki lub tofu. Standardowo wyjąłem mięso nieco wcześniej, aby już nabierało temperatury pokojowej, żeby tylko 2-3 minuty ładnie je przesmażyć.

Polecam mięso z udka, bo jest tłuste samo w sobie na tyle, ile trzeba i bez problemu można na nieprzywierającej patelni fajnie je obrobić. Jest soczyste i miękkie przede wszystkim. Na woku myślę, że zrobiłbym z wołowiną, ale za to dużo więcej oleju by wlatywało.

W przypadku składników na sos, jakże istotnego dzisiaj, potrzebny będzie sos rybny z anchois z sardeli, cukier brązowy, sos sojowy, sok z limonki i niezastąpiony składnik – pasta z tamaryndowca. Właściwie z owoców drzewa tamaryndowego – to są takie dziwne, duże fasole. I to ważne, aby była to pasta, nie był to sos gotowy. Jeśli ktoś się zastanawia, co to w ogóle jest, jak to smakuje – jest niesamowicie kwaśne (przypomina smakiem witaminę C). Jeśli chodzi o ilość, to tutaj dajemy 35 g pasty, wtedy na kwaskowatość jest w sam raz (30 g było trochę za mało, 40 g mogło być za dużo). No i oczywiście delikatna pikantność od płatków chili.

Namocz makaron (nie gotuj go, a tylko go namocz). On ma się obrobić na patelni, tam wchłonie w siebie cały niesamowicie smakowo sos. Jaka woda jest potrzebna? Gorąca! Jeśli miałeś zimną, to dolej prawie że wrzątek. Ważne jest, aby każda nitka makaronu była zamoczona, bo można mieć niespodziankę w Pad Thaiu w postaci twardego makaronu. Woda powinna być gorąca, nie powinna parzyć (taka, że jak trzymasz w niej ręce, to po parunastu sekundach już ci jest nieprzyjemnie).

W przypadku orzechów, ja robię to na dwa sposoby – w moździerzu umieszczam połowę orzeszków i rozdrabniam tylko trochę (zostają większe grudki), aby w taki sposób rozdrobnione orzeszki trafiły do dania. I drugą połowę miażdżę już naprawdę porządnie (jeszcze trochę, a zrobiłbym masło) – na taką drobną mączkę.

Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka

Azjatyckie jedzenie – czas na próbowanie

Ekspresowo poszło, prawda? Makaron nie może być rozgotowany, to ważne! Ja wykładam jedną porcję na talerz, a drugą daję do boxa (świetnie się podgrzewa). Czas na dodatki: limonka, kiełki fasoli i bardzo zmielony orzech jako posypka. No i co nam pozostało? Próbowanie! Ślinka cieknie… I nic dziwnego! Jest to uzależniające, naprawdę uzależniające. I dla kogoś, kto nie zna tych smaków, to jest to idealna kompozycja: mieszanka kwaskowatości, słoność i delikatnej pikantności, słodkości… Sam nie wiem, co jest pierwsze, wszystko idealnie się miesza. Polecam!

Smacznego!

Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka

Jedna porcja pad thai dostarcza 770 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 34 g białka,
  • 84 g węglowodanów,
  • 33 g tłuszczów.
Policzona Szama Pad Thai kuchnia azjatycka

Cały przepis w formie filmu YouTube, jak przygotować domowy Pad Thai, możesz obejrzeć klikając tutaj.