Piada – włoski placek na słono i słodko
Przed Wami proste, szybkie, a przede wszystkim pożywne przepisy z użyciem placków pszennych. Piada włoska może być przygotowana zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawiam Wam moje dwa pomysły na ten włoski placek. Wszystko oczywiście dokładnie policzone. Ciekawi? To zaczynamy!
Kolacja lub śniadanie na słono – placek włoski z indykiem
Może wydawać się, że przygotowanie naszej kanapki gyros zajmuje dużo czasu, ale wcale tak nie jest. Obróbka mięsa jest szybka, lecz należy pamiętać o tym, aby indyka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Mięso w temperaturze pokojowej obrabia się znacznie szybciej.
SKŁADNIKI:
- piada – 130 g (1 placek włoski) – produkt dostępny tutaj
- pierś z indyka – 200 g
- mix sałat
- papryka czerwona
- papryka żółta
- jogurt naturalny – 50 g
- Skyr – 75 g
- czerwona cebula
- koper, czosnek suszony, pieprz, sól
- przyprawy do mięsa
- oliwa – 5-10 ml
PRZYGOTOWANIE – śniadanie na słono
- Warto zacząć od sosu, aby już przegryzał się smakami. W misce umieść 50 g zwykłego jogurt, a potem dodaj połowę kubeczka Skyr, czyli 75 g. Posiekaj koperek i dodaj ok. pół garści do jogurtu i Skyru. Następnie dodaj nieco soli, świeżo mielony pieprz i suszony czosnek. Dobrze wymieszaj.
- Indyka wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Mięso pokrój w kostkę – nie za drobno, nie za grubo – wystarczy ok. 1,5 cm.
- Następnie przełóż go do miski i zalej oliwą. Po wymieszaniu dodaj ulubione przyprawy (w moim przypadku były to: Szama Tuning, Garam Masala). Dobrze obtocz kawałki indyka w przyprawach.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wyłóż indyka. Ciepłe mięso to dosłownie 5 minut, a będzie gotowe. Zwykle w takim wypadku wystarczy smażyć indyka po 2 minuty z każdej stron. Wtedy będzie przysmażony, ale soczysty w środku. Gotowe mięso odstaw na bok.
- Papryki pokrój w cienkie słupki, aby przyjemnie chrupały w kanapce. Niewielką ilość cebuli pokrój w piórka.
- Czas na komponowanie. Na placek nałóż mix sałat, indyka, cały sos, papryki i cebulę.
- Złóż kanapkę i rozgrzej opiekacz do Panini, a następnie umieść w nim piadę. Po 3-4 minutach kanapka jest gotowa.
Piada gyros w takim wykonaniu dostarcza 716 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 60 g białka,
- 71 g węglowodanów,
- 20 g tłuszczów.
Piada na słodko – jak zrobić pyszny deser z placków pszennych?
Szybkie śniadanie na słono to jedna z możliwych wersji wykorzystania tych włoskich placków. Drugi sposób to coś na osłodę. Jest to idealna opcja nie tylko na deser, ale również na kolację lub na szybki poczęstunek dla gości. W tym przepisie potrzebny jest kwaskowaty dżem, który będzie stanowić kontrę dla słodkiego banana i lekko posłodzonego erytrytolem twarogu. Może to być dżem domowej roboty.
SKŁADNIKI:
- piada – 130 g (1 placek włoski) – produkt dostępny tutaj
- chudy twaróg – 125 g
- masło orzechowe – 20 g
- pitny jogurt truskawkowy – 60 ml
- dżem malinowy – 40 g
- 1/2 banana
- opcja: erytrytol 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE – włoski placek na słodko
- W misce rozgnieć twaróg, a potem wlej do niego jogurt pitny i wsyp łyżeczkę erytrytolu dla większej słodkości farszu. Dokładnie wymieszaj. Im dłużej będziesz mieszać, tym będzie mniej grudek. Masa twarogowa nie może być zbyt sucha, bo źle będzie się jadło, ani nie może być zbyt rzadka, aby się nie wylewała.
- Rozgrzej patelnię i podłóż na niej piadę. Placek włoski należy tylko delikatnie podgrzać, przypiec – dosłownie minutę z jednej strony, a potem z drugiej. Rozgrzany placek będzie się przyjemnie jadło.
- Obrobionego, gorącego placka wypełnij całą masą twarogową, a następnie złóż go na pół.
- Po wierzchu rozsmaruj 20 g masła orzechowego, aby dostać klej pod banana.
- Pół banana pokrój w plasterki i rozłóż na górze placka.
- Na bananie umieść nieco kwaskowatego dżemu.
Piada w wersji słodkiej to 811 kcal. Makroskładniki w tym przypadku prezentują się w następujący sposób:
- 43 g białka,
- 103 g węglowodanów,
- 24 g tłuszczów.
Piadę w wersji na słodko i na słono możesz obejrzeć tutaj: