Pierożki gyoza – proste, smaczne i pożywne!
Azjatyckie pierożki gyoza są bardzo łatwe w przygotowaniu. To danie robi się szybko, a liczba potrzebnych składników jest niewielka. W tym przepisie zobaczcie, jak zrobić rewelacyjne smakowo duże pierogi, które są bardzo sycące i nadają się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkową kolację dla ukochanej osoby. Zaczynajmy!
Kuchnia azjatycka – idealny pomysł na obiad
Czas na składniki, które będą dzisiaj potrzebne. Kolejny raz tak niewiele potrzeba, aby wykonać tak niesamowite danie! Do farszu wykorzystamy mięso wieprzowe – może być zmielona na drobnych oczkach szynka lub łopatka wieprzowa, ale może być też mieszanina pół na pół. Należy pamiętać o tym, aby dodać imbir – objętościowo mniej więcej tyle samo, co czosnku – ten składnik będzie odpowiadać za odpowiedni smak, jest to dodatkowa kwaskowatość w naszej potrawie.
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Silikonowy wałek do ciasta z pierścieniami - 41 cm | |
Patelnia głęboka LAVA STONE 30 cm - nieprzywierająca i trwała powłoka |
SKŁADNIKI – ciasto na pierożki gyoza:
- mąka typ 650 – 200 g
- wrzątek – 120 ml
- szczypta soli
SKŁADNIKI – farsz do pierożków gyoza:
- szynka wieprzowa – 300 g
- sałata pekińska – 5 liści
- czosnek – 3 ząbki
- imbir – 3x3 cm
- szczypior (zielona cebulka)
- sos sojowy – 2 łyżki
- olej – 10 ml
- przyprawy: Policzona Szama Chińska Mieszanka (produkt dostępny tutaj) 2 łyżeczki, chili 1 łyżeczka, pieprz
Jak zrobić pierożki gyoza?
PRZYGOTOWANIE – ciasto na pierożki gyoza
- Do miski z mąką wlej wodę. Musi być to wrzątek – wlej wodę zaraz po zagotowaniu, gdy tylko czajnik się wyłączy. Wstępnie wymieszaj całość łyżką.
- Ręcznie bardzo dobrze ugnieć ciasto. Powinno to zająć około 5 minut, aż dokładnie wymiesza się tę sparzoną mąkę.
- Ciasto po ugnieceniu (masa musi być jednolita, jędrna) ukształtuj w wałek, który później będzie łatwo podzielić na 8 część (8 krążków). Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na bok – musi chwilę odpocząć, minimum 20 minut, ale może odleżeć nawet do godziny.
PRZYGOTOWANIE – farsz do pierożków gyoza
- Do miski wrzuć zmielone mięso i dodaj sos sojowy (odpowiada za słoność w naszej potrawie). Całość dobrze wymieszaj, następnie dodaj dwie łyżeczki chińskiej mieszanki (mieszanka Policzonej Szamy nie zawiera soli) i ponownie wymieszaj.
- Ułóż liście sałaty jeden na drugim, a potem odetnij tę białą część (tego nie będziemy potrzebować). Następnie pokrój sałatę dość drobno, żeby te kawałki nie były zbyt duże – takie 0,5 cm kawałki w zupełności wystarczą. Całość przerzuć do miski.
- Obierz czosnek oraz imbir, a następnie drobno poszatkuj (imbir można przez tarkę zetrzeć bezpośrednio do miski) i umieść w misce.
- Sporą garść zielonej cebulki (szczypioru) poszatkuj i dodaj do miski.
- Wsyp kilka szczypt płatków chili oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
- Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
PRZYGOTOWANIE – pierożki gyoza
- Przesyp farsz do miski znajdującej się na wadze, aby obliczyć, ile farszu należy umieścić w jednym pierożku. W moim przypadku było to 467 g na 8, więc wyszło ok. 58 g na jednego pierożka gyoza.
- Podziel ciasto na 8 części (możesz najpierw podzielić na połowę, potem znowu na pół i każdą z tych części jeszcze raz na pół, żeby dostać te 8 pierogów). Każdy krążek jeszcze raz ugnieć, a potem możesz zacząć wałkować.
- Ciasto powinno mieć ok. 2 mm grubości (w takiej sytuacji dobrze sprawdza się wałek z pierścieniami, który tworzy odpowiedni dystans przy wałkowaniu).
- Krążki możesz delikatnie podsypać, aby lepiej się je wałkowało. Krążek powinien mieć ok. 12-13 cm.
- Na każdy krążek nałóż wyliczoną ilość farszu. Farsz umieść na środku, ale pamiętaj o tym, aby te pierożki mają podłużny kształt. Ciasto należy chwycić z góry, z dołu i delikatnie zamknąć, żeby nigdzie się nie przerwało. Boki należy mocno przycisnąć, aby na pewno nie było żadnej szczeliny.
- Zrób harmonijkę na pierogu (ona spowoduje, że boki się podniosą).
- Gotowe pierogi umieść na talerzu delikatnie oprószonym mąką.
- Na patelnię o dużej powierzchni (w moim przypadku 30 cm) wlej olej i go rozgrzej. Pierogi rozłóż po patelni.
- Pierogi przysmaż z jednej, dwóch lub nawet z trzech stron na złocisty kolor (po ok. 2-3 minuty na stronę).
- Po przysmażeniu pierożków, dolej niewielką ilość wody (ok. 100 ml), zmniejsz płomień i przykryj patelnię. Obrabiaj tak pierożki przez ok. 2 minuty, a następnie otwórz pokrywkę i poczekaj, aż odparuje cała woda. Pierożki powinny zmienić kolor – teraz powinny być bardziej przeźroczyste. To dobry znak (oznacza, że ciasto nie jest surowe).
- Gdy woda zniknie i będzie słychać smażenie, pozostaw pierożki jeszcze na 0,5 minuty, a następnie wyciągnij je na talerz.
UWAGI – pierożki gyoza
Bardzo ważne jest to, aby zaparzyć ciasto. Duże znaczenie ma tutaj temperatura. Powyżej 80 stopni zachodzą procesy, zmiany w cząsteczkach skrobi w naszej mące. Dostaje się taką żelowatą substancje, a całe ciasto po wygnieceniu, formowaniu, będzie sprężyste – nie będzie się kruszyć, a za to będzie bardzo dobrze nam się wałkować.
Należy pamiętać o tym, aby mięso (w moim przypadku zmielona szynka wieprzowa) wyciągnąć wcześniej z lodówki. W momencie, gdy tworzymy farsz, gdy nadziewamy pierożki, niech posiada temperaturę pokojową. Przez to pierożki w środku będą soczyste i otrzymamy dużo soków z mięsa razem ze smakami.
Pierożki gyoza – kolacja na ciepło
Na koniec dodaj niewielką ilość zielonej cebulki i czerwonych płatków chili (do przyozdobienia) oraz podaj sos sojowy. Będzie do idealne dopełnienie tych jakże soczystych pierożków. Za sprawą imbiru i sosu sojowego (dodanego do mięsa) pierogi zyskały odpowiednią słoność oraz kwaskowatość – i oto nam właśnie chodziło. Rewelacyjne azjatyckie smaki!
Tak przygotowane pierożki można podać zarówno na zwykły obiad, jak i na walentynkową kolację przy świecach. Te nadziane mięsem wieprzowym pierogi są sycące i przepyszne, więc warto pokusić się na ich wypróbowanie. Można nimi naprawdę pojeść – zazwyczaj wystarczy już połowa porcji, aby być nasyconym.
Smacznego!
Jeden pierożek gyoza dostarcza 145 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 11 g białka,
- 17 g węglowodanów,
- 3 g tłuszczów.
Wszystkie przygotowane pierożki gyoza dostarczają 1156 kcal. W tym przypadku makroskładniki wyglądają w ten sposób:
- 86 g białka,
- 138 g węglowodanów,
- 27 g tłuszczów.
Cały przepis na azjatyckie pierożki gyoza możesz obejrzeć tutaj.