Shoarma – idealna kolacja dla dwojga
Dzisiaj robimy coś niesamowitego – będzie to shoarma à la Sphinx. Pokażę, jak zrobić własne bułeczki pita z kieszonką. Do tego będą trzy przepyszne sosy oraz duża ilość odpowiednio doprawionego mięsa. Jest to idealna opcja, aby zaskoczyć czymś swoją drugą połówkę. Danie wymaga trochę pracy, ale jest tego warte. Szykuje się prawdziwa uczta dla podniebienia! Domowa shoarma sprawdzi się w wielu sytuacjach, dlatego już teraz sprawdź, co potrzebujesz!
Shoarma – co na kolację?
Dwa sosy będą bardzo proste, ale jeden sos trzeba będzie ugotować. Jest to sos meksykański, który jest naprawdę rewelacyjny. Od razu przygotujemy 0,5 l słoika. To danie podaję z cienkimi frytkami (150 g na porcję), mieszanką sałat, pomidorkami oraz surówką Coleslaw. Przepis na surówkę możesz obejrzeć tutaj. A teraz sprawdźmy, co jest potrzebne, aby zrobić dwie porcje shoarmy!
SKŁADNIKI – mięso – 2 porcje:
- mięso z ud kurczaka – 560 g
- jogurt – 30 g
- olej – 10 g
- arabska mieszanka przypraw – produkt dostępny tutaj
Taką mieszankę arabską możesz przygotować sam. Główne składniki: papryka słodka, kmin rzymski, cebula, czosnek, pomidor, pietruszka, pieprz czarny, cynamon, gorczyca biała, papryka ostra, kolendra, tymianek.
SKŁADNIKI – pity z kieszonką – 8 sztuk lub mniej:
- mąka – 240 g
- ciepła woda – 140 g
- oliwa – 10 ml
- sól – 8 g
- drożdże – 7,5 g
- cukier – 7,5 g
SKŁADNIKI – sos łagodny:
- ketchup
- majonez
- jogurt
Wszystkie składniki w stosunku 1:1:1.
SKŁADNIKI – sos czosnkowy:
- Skyr – 150 g
- jogurt grecki – 75 g
- mały ząbek czosnku
- czosnek suszony, koperek suszony, sól, pieprz ziołowy
SKŁADNIKI – sos meksykański:
- papryka
- cebula
- passata pomidorowa – 200 g
- sok z połowy pomarańczy
- miód – 5 g
- koncentrat pomidorowy – 10 g
- oliwa – 10 g
- sok z cytryny – 5 ml
- oregano, chili, sól pieprz
Pomysłu na kolacje – domowa shoarma
PRZYGOTOWANIE – pita z kieszonką
- Z odważonej ilości mąki jedną łyżkę wsyp do wody.
- Do mąki wsyp sól i wymieszaj.
- Do słoika z wodą i mąką dodaj drożdże oraz odpowiednią ilość cukru (ja używam świeżych drożdży, dokładnie 7,5 g, i dodaję tyle samo cukru).
- Dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek.
- Zaczyn zostaw na 15 minut.
- Po tym czasie wlej zaczyn do mąki i dodaj 10 ml oliwy.
- Dokładnie wymieszaj składniki na ciasto (można mieszać robotem planetarnym lub ręcznie, ale należy pamiętać, aby robić to z sercem). Ciasto musi być gładkie, elastyczne, przede wszystkim mocno wilgotne. Będzie mocno kleić się do rąk.
- Gdy ugnieciesz ciasto, do osobnej miski wlej nieco oliwy i rozsmaruj ją na ściankach, aby ciasto się nie przykleiło.
- Przełóż ciasto do miski i zakryj całość folią. Odstaw na 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- Zważ ciasto (u mnie po wyrośnięciu waży ok. 400 g) i podziel wagowo na 8 porcji, tworząc kulki.
- Zagniataj ciasto na zewnątrz, chowając do dołu. Powtórz te czynności kilka razy. W ten sposób utworzy się piękna piłeczka.
- Gotową kulkę odłóż na blat oprószony mąką.
- Gdy masz gotowe wszystkie kulki, czas na wałkowanie. Każdą piłeczkę na początku delikatnie rozgnieć palcami, a później wałkuj na placki mniej więcej średni 12 cm (otrzymana grubość placka to ok. 4-5 mm).
- Gotowe placki przełóż na bok, możesz je układać jedne na drugie, ale pamiętaj, aby przekładać je folią. Placki powinny odpoczywać 15-20 min.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik 250 stopni grzanie góra-dół (nagrzewam razem z blachą do pieczenia, na którą będę wykładać cztery placki).
- Szybko rozłóż placki, szybki zamknij piekarnik. Po paru minutach placki zaczną rosnąć, dzięki czemu otrzymuje się napełnione powietrzą bułeczki.
- Miękkie, wyrośnięty pity z kieszonką idealnie nadają się do dzisiejszej shoarmy.
- Niewykorzystane pity zawiń dokładnie w folię i schowaj do zamrażarki na następny raz (można wyciągnąć za tydzień lub za dwa tygodnie).
PRZYGOTOWANIE – dwa prostsze sosy
- Sos łagodny – to mieszanka zwykłego jogurtu, ketchupu oraz majonezu w stosunku 1:1:1. Sos wychodzi łagodny, lekko słodki. Łatwo wyliczyć makro zjedzonego sosu, bo zawsze 1/3 stanowi któryś z tych trzech składników.
- Sos czosnkowy – w misce umieść jeden kubeczek jogurtu typu Skyr (150 g) i o połowę mniej jogurtu typu greckiego (75 g). Tutaj również warto wyliczyć makro (2/3 tego, co zjesz, to Skyr). Dodaj suszony czosnek, suszony koperek, pieprz ziołowy, nieco soli oraz malutki ząbek świeżego czosnku (doda nieco ostrości i mocnego czosnkowego posmaku). Wymieszaj i gotowe.
PRZYGOTOWANIE – sos meksykański
- Można przygotować go dzień wcześniej, ale jest na tyle szybki do zrobienia (jego przygotowanie ok. 15-18 minut), że można zrobić go w czasie, gdy rośnie ciasto na pity.
- Czerwoną niedużą paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę pokrój również w drobną kostkę.
- Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
- Obierz ząbek czosnku.
- Na patelnię wlej 10 ml oliwy i delikatnie przesmaż paprykę z cebulą (do zeszklenia, utraty surowości).
- Dorzuć czosnek i przesmaż całość.
- Przesmażone warzywa umieść w rondlu i dodaj 200 ml passaty, sok z połowy pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz przyprawy (ostra papryka, chili, oregano).
- Wymieszaj całość i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, niech się ładnie zredukuje.
- Po tym czasie wyłącz palnik, dorzuć nieco miodu, wyciśnij nieco soku z cytryny, dopraw niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie wymieszaj i gotowe.
- Zawartość rondla przerzuć do słoika (500 ml słoik powinien być prawie cały wypełniony).
- Po ostygnięciu można schować do lodówki i spożywać przez tydzień lub dwa tygodnie.
PRZYGOTOWANIE – mięso i frytki
- Wytrymuj ćwiartki z kurczaka, usuń nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz dostać nieco ponad 0,5 kg mięsa z ud, to trzeba kupić ok. 1 kg nóg.
- Mięso pokrój w cienkie paski.
- Pokrojone mięso umieść w misce i dodaj 10 ml oleju, 30 ml jogurtu. Wymieszaj wszystko.
- Dodaj 3-4 łyżki przyprawy arabskiej (ona nie zawiera soli, więc trzeba jej dodać według własnego uznania). Dokładnie całość wymieszaj.
- Odstaw mięso na kilkanaście minut.
- Rozgrzej patelnię grillową (u mnie z nieprzywierającą powłoką) i na gorącą wyłóż całego kurczaka (rozłóż go po całej powierzchni). Zostaw go tak i przesmażaj z jednej strony przez 5 minut (na dosyć mocnym płomieniu), a potem 5 minut z drugiej.
- Gdy widzisz, że ta druga strona jeszcze się nie obrobiła, to możesz gdzieniegdzie wymieszać.
- W tym momencie, gdy obrabia się kurczak, możesz upiec frytki (aby wszystko było gotowe w tym samym czasie). Rozłóż frytki na blasze, wsuń w piekarnik i po kilku minutach w termoobiegu chude frytki powinny być gotowe.
UWAGI – domowa shoarma
Najlepiej zacząć przygotowanie tego dania od szykowania pity, ponieważ ciasto potrzebuje mniej więcej 45 minut, aby wyrosło, a potem już same placki powinny odleżeć jakieś 20 minut. W tym czasie można szykować sosy, mięso (można je zamarynować, a nawet obrobić).
Kolacja dla dwojga – shoarma
Czas na komponowanie! Wszystko po kolei umieść na talerzu: kurczaka, frytki, nieco mieszanki sałat, pomidorki, surówkę Coleslaw, bułeczkę pitę oraz trzy wyśmienite sosy. To będzie prawdziwa uczta!
Smacznego!
Jedna porcja (bez sosów i Coleslawa) dostarcza 715 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 57 g białka,
- 52 g węglowodanów,
- 29 g tłuszczów.
Cały przepis na to, jak zrobić pyszną kolację z kurczakiem, pitą, sosami i frytkami możesz obejrzeć tutaj. W opisie filmy znajduje się także rozpisane makro każdego sosu, który został tutaj przedstawiony.