Shoarma – idealna kolacja dla dwojga

Dzisiaj robimy coś niesamowitego – będzie to shoarma à la Sphinx. Pokażę, jak zrobić własne bułeczki pita z kieszonką. Do tego będą trzy przepyszne sosy oraz duża ilość odpowiednio doprawionego mięsa. Jest to idealna opcja, aby zaskoczyć czymś swoją drugą połówkę. Danie wymaga trochę pracy, ale jest tego warte. Szykuje się prawdziwa uczta dla podniebienia! Domowa shoarma sprawdzi się w wielu sytuacjach, dlatego już teraz sprawdź, co potrzebujesz!

Policzona Szama Shoarma

Shoarma – co na kolację?

Dwa sosy będą bardzo proste, ale jeden sos trzeba będzie ugotować. Jest to sos meksykański, który jest naprawdę rewelacyjny. Od razu przygotujemy 0,5 l słoika. To danie podaję z cienkimi frytkami (150 g na porcję), mieszanką sałat, pomidorkami oraz surówką Coleslaw. Przepis na surówkę możesz obejrzeć tutaj. A teraz sprawdźmy, co jest potrzebne, aby zrobić dwie porcje shoarmy!

Policzona Szama Shoarma

SKŁADNIKI – mięso – 2 porcje:

  • mięso z ud kurczaka – 560 g
  • jogurt – 30 g
  • olej – 10 g
  • arabska mieszanka przypraw – produkt dostępny tutaj

Taką mieszankę arabską możesz przygotować sam. Główne składniki: papryka słodka, kmin rzymski, cebula, czosnek, pomidor, pietruszka, pieprz czarny, cynamon, gorczyca biała, papryka ostra, kolendra, tymianek.

Policzona Szama Shoarma

SKŁADNIKI – pity z kieszonką – 8 sztuk lub mniej:

  • mąka – 240 g
  • ciepła woda – 140 g
  • oliwa – 10 ml
  • sól – 8 g
  • drożdże – 7,5 g
  • cukier – 7,5 g
Policzona Szama Shoarma

SKŁADNIKI – sos łagodny:

  • ketchup
  • majonez
  • jogurt

Wszystkie składniki w stosunku 1:1:1.

Policzona Szama Shoarma

SKŁADNIKI – sos czosnkowy:

  • Skyr – 150 g
  • jogurt grecki – 75 g
  • mały ząbek czosnku
  • czosnek suszony, koperek suszony, sól, pieprz ziołowy
Policzona Szama Shoarma

SKŁADNIKI – sos meksykański:

  • papryka
  • cebula
  • passata pomidorowa – 200 g
  • sok z połowy pomarańczy
  • miód – 5 g
  • koncentrat pomidorowy – 10 g
  • oliwa – 10 g
  • sok z cytryny – 5 ml
  • oregano, chili, sól pieprz
Policzona Szama Shoarma

Pomysłu na kolacje – domowa shoarma

PRZYGOTOWANIE – pita z kieszonką

  1. Z odważonej ilości mąki jedną łyżkę wsyp do wody.
Policzona Szama Shoarma
  1. Do mąki wsyp sól i wymieszaj.
  2. Do słoika z wodą i mąką dodaj drożdże oraz odpowiednią ilość cukru (ja używam świeżych drożdży, dokładnie 7,5 g, i dodaję tyle samo cukru).
Policzona Szama Shoarma
  1. Dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek.
Policzona Szama Shoarma
  1. Zaczyn zostaw na 15 minut.
  2. Po tym czasie wlej zaczyn do mąki i dodaj 10 ml oliwy.
Policzona Szama Shoarma
  1. Dokładnie wymieszaj składniki na ciasto (można mieszać robotem planetarnym lub ręcznie, ale należy pamiętać, aby robić to z sercem). Ciasto musi być gładkie, elastyczne, przede wszystkim mocno wilgotne. Będzie mocno kleić się do rąk.
Policzona Szama Shoarma
  1. Gdy ugnieciesz ciasto, do osobnej miski wlej nieco oliwy i rozsmaruj ją na ściankach, aby ciasto się nie przykleiło.
  2. Przełóż ciasto do miski i zakryj całość folią. Odstaw na 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Policzona Szama Shoarma
  1. Zważ ciasto (u mnie po wyrośnięciu waży ok. 400 g) i podziel wagowo na 8 porcji, tworząc kulki.
  2. Zagniataj ciasto na zewnątrz, chowając do dołu. Powtórz te czynności kilka razy. W ten sposób utworzy się piękna piłeczka.
Policzona Szama Shoarma
  1. Gotową kulkę odłóż na blat oprószony mąką.
Policzona Szama Shoarma
  1. Gdy masz gotowe wszystkie kulki, czas na wałkowanie. Każdą piłeczkę na początku delikatnie rozgnieć palcami, a później wałkuj na placki mniej więcej średni 12 cm (otrzymana grubość placka to ok. 4-5 mm).
Policzona Szama Shoarma
  1. Gotowe placki przełóż na bok, możesz je układać jedne na drugie, ale pamiętaj, aby przekładać je folią. Placki powinny odpoczywać 15-20 min.
Policzona Szama Shoarma
  1. W tym czasie rozgrzej piekarnik 250 stopni grzanie góra-dół (nagrzewam razem z blachą do pieczenia, na którą będę wykładać cztery placki).
Policzona Szama Shoarma
  1. Szybko rozłóż placki, szybki zamknij piekarnik. Po paru minutach placki zaczną rosnąć, dzięki czemu otrzymuje się napełnione powietrzą bułeczki.
Policzona Szama Shoarma
  1. Miękkie, wyrośnięty pity z kieszonką idealnie nadają się do dzisiejszej shoarmy.
Policzona Szama Shoarma
  1. Niewykorzystane pity zawiń dokładnie w folię i schowaj do zamrażarki na następny raz (można wyciągnąć za tydzień lub za dwa tygodnie).
Policzona Szama Shoarma

PRZYGOTOWANIE – dwa prostsze sosy

  1. Sos łagodny – to mieszanka zwykłego jogurtu, ketchupu oraz majonezu w stosunku 1:1:1. Sos wychodzi łagodny, lekko słodki. Łatwo wyliczyć makro zjedzonego sosu, bo zawsze 1/3 stanowi któryś z tych trzech składników.
Policzona Szama Shoarma
  1. Sos czosnkowy – w misce umieść jeden kubeczek jogurtu typu Skyr (150 g) i o połowę mniej jogurtu typu greckiego (75 g). Tutaj również warto wyliczyć makro (2/3 tego, co zjesz, to Skyr). Dodaj suszony czosnek, suszony koperek, pieprz ziołowy, nieco soli oraz malutki ząbek świeżego czosnku (doda nieco ostrości i mocnego czosnkowego posmaku). Wymieszaj i gotowe.
Policzona Szama Shoarma

PRZYGOTOWANIE – sos meksykański

  1. Można przygotować go dzień wcześniej, ale jest na tyle szybki do zrobienia (jego przygotowanie ok. 15-18 minut), że można zrobić go w czasie, gdy rośnie ciasto na pity.
  2. Czerwoną niedużą paprykę pokrój w drobną kostkę.
Policzona Szama Shoarma
  1. Cebulę pokrój również w drobną kostkę.
Policzona Szama Shoarma
  1. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
  2. Obierz ząbek czosnku.
Policzona Szama Shoarma
  1. Na patelnię wlej 10 ml oliwy i delikatnie przesmaż paprykę z cebulą (do zeszklenia, utraty surowości).
Policzona Szama Shoarma
  1. Dorzuć czosnek i przesmaż całość.
Policzona Szama Shoarma
  1. Przesmażone warzywa umieść w rondlu i dodaj 200 ml passaty, sok z połowy pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz przyprawy (ostra papryka, chili, oregano).
Policzona Szama Shoarma
  1. Wymieszaj całość i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, niech się ładnie zredukuje.
Policzona Szama Shoarma
  1. Po tym czasie wyłącz palnik, dorzuć nieco miodu, wyciśnij nieco soku z cytryny, dopraw niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie wymieszaj i gotowe.
Policzona Szama Shoarma
  1. Zawartość rondla przerzuć do słoika (500 ml słoik powinien być prawie cały wypełniony).
  2. Po ostygnięciu można schować do lodówki i spożywać przez tydzień lub dwa tygodnie.
Policzona Szama Shoarma

PRZYGOTOWANIE – mięso i frytki

  1. Wytrymuj ćwiartki z kurczaka, usuń nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz dostać nieco ponad 0,5 kg mięsa z ud, to trzeba kupić ok. 1 kg nóg.
Policzona Szama Shoarma
  1. Mięso pokrój w cienkie paski.
Policzona Szama Shoarma
  1. Pokrojone mięso umieść w misce i dodaj 10 ml oleju, 30 ml jogurtu. Wymieszaj wszystko.
Policzona Szama Shoarma
  1. Dodaj 3-4 łyżki przyprawy arabskiej (ona nie zawiera soli, więc trzeba jej dodać według własnego uznania). Dokładnie całość wymieszaj.
Policzona Szama Shoarma
  1. Odstaw mięso na kilkanaście minut.
Policzona Szama Shoarma
  1. Rozgrzej patelnię grillową (u mnie z nieprzywierającą powłoką) i na gorącą wyłóż całego kurczaka (rozłóż go po całej powierzchni). Zostaw go tak i przesmażaj z jednej strony przez 5 minut (na dosyć mocnym płomieniu), a potem 5 minut z drugiej.
Policzona Szama Shoarma
  1. Gdy widzisz, że ta druga strona jeszcze się nie obrobiła, to możesz gdzieniegdzie wymieszać.
Policzona Szama Shoarma
  1. W tym momencie, gdy obrabia się kurczak, możesz upiec frytki (aby wszystko było gotowe w tym samym czasie). Rozłóż frytki na blasze, wsuń w piekarnik i po kilku minutach w termoobiegu chude frytki powinny być gotowe.
Policzona Szama Shoarma

UWAGI – domowa shoarma

Najlepiej zacząć przygotowanie tego dania od szykowania pity, ponieważ ciasto potrzebuje mniej więcej 45 minut, aby wyrosło, a potem już same placki powinny odleżeć jakieś 20 minut. W tym czasie można szykować sosy, mięso (można je zamarynować, a nawet obrobić).

Policzona Szama Shoarma

Kolacja dla dwojga – shoarma

Czas na komponowanie! Wszystko po kolei umieść na talerzu: kurczaka, frytki, nieco mieszanki sałat, pomidorki, surówkę Coleslaw, bułeczkę pitę oraz trzy wyśmienite sosy. To będzie prawdziwa uczta!

Policzona Szama Shoarma

Smacznego!

Jedna porcja (bez sosów i Coleslawa) dostarcza 715 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 57 g białka,
  • 52 g węglowodanów,
  • 29 g tłuszczów.

Cały przepis na to, jak zrobić pyszną kolację z kurczakiem, pitą, sosami i frytkami możesz obejrzeć tutaj. W opisie filmy znajduje się także rozpisane makro każdego sosu, który został tutaj przedstawiony.