Sposób na kurczaka – jak przygotować szybki obiad?
Dzisiaj zaprezentuję Wam cztery super dania z kurczakiem. To, co dodatkowo łączy te cztery przepisy, to szybkość ich wykonania. Każdy z tych przepisów wykonacie w 15-20 minut. Przy niewielkiej liczbie prostych składników otrzymacie rewelacyjne wartości odżywcze. Do tych przepisów będę używać mieszanek przypraw od Policzonej Szamy, które mają podkręcić smak waszej potrawy. Zaciekawieni? Oto mój pomysł na szybki obiad z kurczakiem!
Pierwszy sposób na kurczaka – gyros z kurczaka
Tutaj będziesz potrzebować dwóch rodzajów drobiu – piersi oraz mięsa z ud kurczaka. Pamiętaj o tym, aby mięso wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby w momencie wrzucania na patelnię miało temperaturę pokojową. Do tego idealnie będą pasować domowe frytki oraz ekspresowy sos tzatziki na Skyrze. Pamiętaj, że gdy potrzebujesz 300 g ziemniaków, to w przypadku nieobranych należy policzyć ok. 20% więcej (w tym przypadku będzie ok. 360 g).
Przyprawa SZAMA TUNING to m.in.: papryka słodka, cebula, czosnek, oregano, bazylia, kolendra, tymianek, cząber, lubczyk.
SKŁADNIKI – gyros z kurczaka:
- pierś, mięso z uda – 100 g + 100 g
- ziemniaki – 300 g (po obraniu)
- jogurt Skyr – 75 g
- ogórek
- 1/2 ząbka czosnku
- sałata
- oliwa 6 ml + olej 6 ml
- przyprawa – SZAMA TUNING – produkt dostępny tutaj
PRZYGOTOWANIE – gyros z kurczaka
- Pierś i mięso z ud kurczaka pokrój w cienkie paski. Dzięki temu łatwo się obrobią i bardzo przyjemnie będzie je jeść.
- Dokładnie rozprowadź po mięsie ok. 5-6 ml oliwy i dodaj sporo przyprawy (pamiętaj, że częścią doprawimy jeszcze pod sam koniec).
- Niewielką ilość ogórka szklarniowego (ok. 60 g) zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Od razu wyciśnij i pozbądź się nadmiaru wody. Umieść ogórka w miseczce, w której będziesz mieszać sos.
- Do miseczki dodaj 75 g jogurtu typu Skyr, mały ząbek czosnku, nieco soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ekspresowe tzatziki schowaj do lodówki, aby sos mógł przegryźć się smakiem.
- Obierz ziemniaki i pokrój na frytki (nie za cienkie, nie za grube).
- Pokrojone ziemniaki umieść w misce i dodaj ok. 6 ml zwykłego oleju rzepakowego. Dokładnie wymieszaj, obtaczając każdą frytkę.
- Rozgrzej frytkownicę. W moim przypadku był to Air Fryer, który rozgrzał się w 2 minuty. Wrzuciłem tam wszystkie moje frytki i wybrałem mój sprawdzony pogram 15-minutowy.
- Przez połowę czasu frytki zapiekają się w 190 stopniach, aby później w połowie czasu (po tych 7-8 minutach) podwyższyć do 200 stopni. Pamiętaj o przemieszaniu frytek po tych 8 minutach, jak i później tak ze dwa razy. W czasie przygotowania frytek obrób mięso.
- Na dużej patelni grillowej (o szerokości ok. 28 cm) rozłóż kawałki mięsa – niech każdy kawałek ma swoje miejsce. Obrabiaj po 2 minuty z jednej strony. Takie cienkie, ciepłe kawałki to jest dosłownie chwila. Na drugiej stronie również podsmażaj przez ok. 2 minuty. W ten sposób kurczak zachowa super soczystość.
- Gdy kurczak jest już gotowy, to przy wyłączonym palniku posyp go jeszcze szczyptą przyprawy, aby dać dodatkowy aromat.
- Na talerzu umieść gorące frytki (ja doprawiam je solą), obok gyros, sos tzatziki oraz dodatki (zielenina, pomidor, czerwona cebulka).
Jedna taka porcja gyrosu z kurczaka dostarcza 642 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 54 g białka,
- 65 g węglowodanów,
- 19 g tłuszczów.
Drugi sposób na kurczaka – kurczak z ryżem po arabsku
Drugie danie jest w takim arabskim klimacie – można powiedzieć, że to taka ekspresowa tikka masala. Tutaj potrzebne będzie jedynie mięso z ud kurczaka (będzie miękkie i soczyste, a pozbawione nadmiaru tłuszczu). Za węglowodany w tym daniu odpowiadać będzie ryż jaśminowy. Dodając 1-2 łyżki przyprawy do całości, dostaniemy super orientalny smak.
Przyprawa MIESZANKA ARABSKA to m.in.: papryka słodka, cebula, pomidor, kmin rzymski, cynamon cejloński, gorczyca biała, gałka muszkatołowa.
SKŁADNIKI – kurczak z ryżem po arabsku:
- mięso z uda – 200 g
- ryż – 80 g
- przecier pomidorowy – 200 g
- śmietana 18% – 25 g
- kolendra
- przyprawa – MIESZANKA ARABSKA – produkt dostępny tutaj
PRZYGOTOWANIE – kurczak z ryżem po arabsku
- Ugotuj ryż. Do osolonej wody wsyp ryż i gotuj przez ok. 10-11 minut.
- Rozgrzej nierdzewną patelnię (najlepiej 24 cm) i umieść na niej kawałki mięsa (bez oleju!). Rozłóż mięso po całej patelni i zostaw tak na kilka minut, aby dobrze się przysmażyło.
- Odwróć każdy kawałek na drugą stronę. Na patelni powinny pozostać super smaki (wszystko to później zostanie zebrane do sosu), a mięso powinno być ładnie przypieczone.
- Gdy mięso będzie obrobione, wsyp sporą ilość przyprawy (ok. 12-15 g). Od razu pomieszaj, żeby tylko nabrała temperatury (uważaj, aby jej nie spalić).
- Wlej pół kartonika przecieru pomidorowego (200 g). Przez jedną minutę gotuj, a potem dopraw solą (ta mieszanka arabska nie miała w soli, dlatego szczyptę trzeba dodać na patelnię). Dokładnie wymieszaj, zbierz wszystkie smaki ze ścianek patelni.
- Dorzuć 25 g śmietany 18% (makroskładniki nie ucierpią, a otrzyma się super kremowość i smak). Gdy wszystko się zagotuje, sprawdź, jak smakowo.
- W misce umieść ugotowany wcześniej ryż i mięso z przepysznym sosem. Udekoruj całość kilkoma listkami kolendry.
Jedna taka porcja to 638 kcal. Makroskładniki wyglądają następująco:
- 45 g białka,
- 72 g węglowodanów,
- 18 g tłuszczów.
Trzeci sposób na kurczaka – kurczak po chińsku
Kolejny posiłek będzie w azjatyckim klimacie i tutaj użyjemy samej piersi z kurczaka. Potrzebna nam będzie kompozycja imbiru, czosnku, trawy cytrynowej. Te smaki dodamy zarówno do mięsa, jak i do sosu na bazie pomarańczy (sos zagęścimy skrobią kukurydzianą). Danie łączy w sobie wiele smaków: kwaśny, słony, słodki.
Przyprawa MIESZANKA CHIŃSKA to m.in.: czosnek, imbir, kolendra, trawa cytrynowa.
SKŁADNIKI – kurczak po chińsku:
- pierś kurczaka – 200 g
- ryż – 60 g
- pomarańcza
- brokuł
- ciecierzyca
- sos sojowy
- skrobia kukurydziana
- olej – 10 ml
- przyprawa – MIESZANKA CHIŃSKA – produkt dostępny tutaj
PRZYGOTOWANIE – kurczak po chińsku
- Ugotuj ryż.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Do kurczaka dodaj 10 ml oleju i dokładnie go w nim obtocz. Dodaj sporą łyżeczkę chińskiej mieszanki przypraw, a następnie dobrze wymieszaj. Odstaw na bok, aby mięso się ogrzewało i marynowało.
- Wyciśnij jedną pomarańczę. Do soku dodaj jedną pełną łyżeczkę mieszanki przypraw (ona zastępuje nam imbir i czosnek, które teraz musielibyśmy ręcznie kroić i rozdrabniać, aby dodać do sosu). Następnie dodaj pół łyżeczki skrobi kukurydzanej (może być też ziemniaczana) oraz dwie łyżki sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Poucinaj różyczki brokuła – poprzecinaj w kawałki, plasterki, żeby dobrze się obrobił w kilka minut.
- Rozgrzej patelnię (28 cm) z nieprzywierającą powłoką i wyłóż na niej całego kurczaka. Ciepłe mięso w takich małych kawałkach to będą również 2-3 minuty z jednej strony. Przysmaż, a gdy kurczak będzie gotowy, to przerzuć go do miski i przykryj pokrywką.
- Na patelnię z resztkami oleju wrzuć przygotowanego brokuła. Od razu zalej go minimalnością ilością wody (50-100 ml). Następnie przykryj pokrywką i obrabiaj parowo przez ok. 2-3 minuty. Tyle powinno wystarczyć, aby brokuł był al dente.
- Sos jeszcze raz dokładnie wymieszaj i dopiero wlej na patelnie. Płomień powinien być mały, delikatnie zagotuj całość, aby skrobia się zaktywowała i zagęściła sos (dodatkowo obrobi też naszego brokuła).
- Następnie dorzuć kurczaka ze wszystkim sokami, jakie puścił w misce. Wymieszaj wszystko i sprawdź, czy nie trzeba doprawić.
- Wyłącz panik i dodaj ciecierzycę, a następnie wymieszaj.
- Umieść w misce wcześniej ugotowany ryż, a później kurczaka w sosie z brokułem i ciecierzycą. Na koniec dorzuć nieco sezamu.
Jedna porcja takiego kurczaka po chińsku to 615 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 47 g białka,
- 77 g węglowodanów,
- 15 g tłuszczów.
Czwarty sposób na kurczaka – pulpety drobiowe w pomidorowym sosie
W przypadku ostatniego przepisu również wykorzystamy mieszankę dwóch mięs – piersi i mięsa z ud kurczaka (ten drugi rodzaj sprawi, że pulpety nie będą takie suche). Dostaniemy 8 pulpecików. Do samych klopsików nie będziemy dodawać soli, a dodamy jej nieco do sosu.
Przyprawa ZIOŁA KOKSA MATEUSZA to m.in.: bazylia, gorczyca, majeranek, papryka, lubczyk, czosnek, kolendra.
SKŁADNIKI – kurczak w sosie pomidorowym:
- pierś, mięso z uda – 100 g + 100 g
- kasza bulgur – 80 g
- przecier pomidorowy – 200 g
- cebula 1/4
- czosnek
- ogórek konserwowy
- olej – 10 ml
- przyprawa – ZIOŁA KOKSA MATEUSZA – produkt dostępny tutaj
PRZYGOTOWANIE – kurczak w sosie pomidorowym
- Ugotuj kaszę bulgur. 12-13 minut powinno wystarczyć.
- Zmiksuj mięso z przyprawami. Ja kroję na mniejsze kawałki i od razu umieszczam w kielichu, a potem wsypuję dwie łyżeczki Ziół Koksa i miksuję delikatnie, pulsacyjnie.
- Ładnie zmiksowane mięso podziel na części (najlepiej zwilżyć do tego dłonie) i uformuj pulpeciki.
- Na nierdzewnej patelni rozprowadź 10 ml oleju. Następnie wyłóż wszystkie pulpeciki i przysmażaj delikatnie z kilku stron. Na patelni pozostaną smaczki, które później trafią do sosu. Obrabiaj pulpeciki spokojnie przez ok. 10 minut z wielu stron.
- Poszatkuj cebulę i czosnek. Możesz to zrobić za pomocą siekacza.
- Dodaj cebulę i czosnek na patelnie. Przysmażaj z pulpecikami do zeszklenia, utraty surowości (maksymalnie 2 minuty).
- Następnie wlej 200 g przecieru pomidorowego. Przemieszaj całość i zbierz smaki z dna patelni. Następnie dopraw niewielką ilością soli, czarnego pieprzu oraz szczyptą Ziół Koksa Mateusza. Przemieszaj i przykryj pokrywką. W ten sposób pulpety obrabiają się wewnątrz, przez co będą miękkie i soczyste.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 8-10 minut. W połowie czasu możesz przemieszać.
- Na talerzu umieść ugotowaną kaszę bulgur, pulpety z sosem oraz dwa ogórki.
Jedna taka porcja pulpetów drobiowych dostarcza 641 kcal. Makroskładniki wyglądają następująco:
- 52 g białka,
- 60 g węglowodanów,
- 19 g tłuszczów.
Gyros z kurczaka czy pulpety drobiowe w sosie – który sposób na kurczaka jest najlepszy?
Uwierzcie mi, bardzo ciężko byłoby mi wybrać najlepszą potrawę. Zarówno kurczak w sosie, jak i kurczak w ziołach smakują wyśmienicie. Wszystkie te sposoby są równie rewelacyjne. Mam nadzieję, że któraś potrawa trafiła w twój gust. W moim przypadku tak było! Uważam, że warto zrobić każdą z nich, aby samemu się o tym przekonać. Smacznego!
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Cztery pomysł na szybki obiad z kurczakiem możesz obejrzeć tutaj: