Szarpana wieprzowina PULLED PORK – przepis na pyszny obiad
Może wydawać się, że szarpana łopatka wieprzowa - inaczej pulled pork jest trudna do przygotowania. Nic bardziej mylnego! Śmiało możesz sięgnąć po ten przepis, aby przygotować pyszny obiad. Sekret tkwi w dwóch rzeczach. Sprawdź, jak zrobić szarpaną wieprzowinę!
Wieprzowina szarpana rozpływająca się w ustach – w czym tkwi sekret?
Pulled Pork to szarpana wieprzowina, którą śmiało można poczęstować gości, ale tak przygotowane mięso to też dobra opcja na obiad dla całej rodziny. Wieprzowinę można podać w naczyniu, w którym się je zapiekało, aby każdy mógł sam poszarpać mięso, ale można też zrobić to od razu i po prostu rozdzielić gotową wieprzowinę na porcje.
Tak soczysta i rozpływająca się w ustach wieprzowina szarpana do obiadu wyjdzie wtedy, gdy dobrze zamarynujesz mięso i odpowiednio je upieczesz. Teraz nie pozostało Ci nic innego, jak sprawdzić to na własnym podniebieniu.
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
- łopatka wieprzowa – 600 g
- mała cebula
- czosnek – 6 ząbków
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- ketchup pikantny – 50 g
- musztarda stołowa – 25 g
- cukier brązowy – 20 g
- papryka słodka wędzona – 5 g
- chili – 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Ceramiczne naczynie z bambusową podstawką do zapiekania. |
Szarpana wieprzowina – jak zrobić?
PRZYGOTOWANIE – MARYNATA
- W misce umieść ketchup, musztardę, cukier, paprykę wędzoną, sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu i ok. 1/2 do 1 łyżeczki soli. Całość dobrze wymieszaj.
- Łopatkę wieprzową oczyść z tłuszczu. Duży kawałek mięsa przekrój na pół.
- Mięso włóż do worka foliowego ze struną. Następnie wlej marynatę i dokładnie obtocz w niej mięso. Łopatkę schowaj do lodówki na 1,5 h.
PRZYGOTOWANIE – PIECZENIE
- Zamarynowane mięso przerzuć do wybranego naczynia.
- Czosnek rozgnieć. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
- Czosnek i cebulę rozłóż dookoła mięsa.
- Naczynie z łopatką wieprzową umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - termoobieg. Piecz je ok. 20-30 min.
- Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika. Mocno skarmelizowane końcówki możesz odciąć. Poprzesuwaj cebulę i czosnek, aby znalazły się w sosie. Naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową.
- Piekarnik nastaw na 115 stopni – grzanie góra-dół. Łopatkę piecz ok. 5 h.
- Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i zdejmij folię. Za pomocą 2 widelców całe mięso poszarp i wymieszaj z płynami.
UWAGI
Jakie mięso na szarpaną wieprzowinę warto wybrać? Możesz zdecydować się na szynkę, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepsza wychodzi łopatka szarpana.
Naczynie należy dobrać do wielkości przygotowywanego mięsa. Po upieczeniu łopatki w dużej temperaturze, mięso powinno się ładnie przypiec z góry, tworząc skarmelizowaną powierzchnię. Czas pieczenia w niskiej temperaturze to 5 h dla średnich kawałków mięsa, a w przypadku dużych kawałków to ok. 6 h.
Marynatę możesz rozprowadzić po mięsie znajdującym się w worku na dwa sposoby. Możesz otworzyć worek i w ciągu kilku sekund ręcznie wysmarować mięso, ale wtedy się ubrudzisz i sporo marynaty zostanie Ci na rękach. Drugi sposób jest trochę bardziej czasochłonny, ponieważ marynatę rozsmarowuje się z zewnątrz, starając się obrócić kawałki mięsa znajdujące się w worku. Jednak dzięki temu nie stracisz marynaty.
Łopatka wieprzowa powinna marynować się minimum 1,5 h. Możesz też zamarynować mięso wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc. Gdy będziesz przekładać mięso do naczynia, pamiętaj o tym, aby wycisnąć z worka całą marynatę i rozsmarować ją po mięsie. Nic nie może się zmarnować!
Szarpana wieprzowina – z czym podawać?
Moja proporcja podania to bułka z mięsem, surówką Coleslaw i korniszonami. Na spodzie przekrojonej bułki umieść 1/3 porcji szarpanej wieprzowiny, a potem nałóż surówkę i kilka przekrojonych korniszonów. Jeżeli chcesz, zarówno bułkę do burgera, jak i tę surówkę możesz przygotować według mojego przepisu.
Smacznego!
Szarpana wieprzowina z piekarnika przygotowana z 600 g mięsa surowego będzie mieć 1135 kcal, a makroskładniki będą wyglądały w ten sposób:
- 126 g białka,
- 37 g węglowodany,
- 53 g tłuszcze.
Burger PULLED PORK, czyli bułka z szarpaną wieprzowiną, surówką Coleslaw i korniszonami to 854 kcal. Makroskładniki tej porcji prezentują się następująco:
- 56 g białka,
- 91 g węglowodany,
- 29 g tłuszcze
Pełny przepis w formie filmu YouTube znajdziesz klikając w ten link - Zapraszam!