Wegańskie batony energetyczne – przepis krok po kroku
Dzisiaj przychodzę do Was z moim pomysłem na batony białkowe, batony energetyczne. Przygotowałem je ze składników roślinnych, więc ten przepis jest odpowiedni dla wegan, choć uważam, że batoniki posmakują każdemu. Czytajcie dalej, a krok po kroku dowiecie się, jak zrobić batony energetyczne bez pieczenia!
Batoniki energetyczne – przekąska z agarem
Co to jest agar? To nic innego, jak naturalna substancja żelująca, którą pozyskuje się z alg morskich. Jest to idealny zamiennik żelatyny dla wegan i wegetarian. Agar nie ma smaku ani zapachu, a do tego jest bezbarwny. Dzięki temu jest bardzo uniwersalny. Agar często można znaleźć pod nazwą agar-agar, która również jest jego poprawną formą. Ta morska żelatyna może być też zapisana jako E406, zwłaszcza na etykietach.
SKŁADNIKI – spód na 8 batonów energetyczno-białkowych:
- płatki owsiane błyskawiczne – 100 g
- płatki jaglane – 250 g
- masło orzechowe migdał – 30 g - produkt dostępny tutaj
- suszone daktyle – 100 g – produkt dostępny tutaj
- odżywka białkowa – 50 g
- ciepła woda – 200 ml
SKŁADNIKI – galaretka na 8 batonów energetyczno-białkowych:
- woda – 150 ml
- agar – 5 g – produkt dostępny tutaj
- jagody – 50 g
- porzeczka – 50 g
- sok z 1/2 cytryny
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Szklane LunchBOXy 640 ml | |
Blender NINJA CB100EU | |
Waga kuchenna Rhino |
Jak zrobić batony energetyczne?
PRZYGOTOWANIE – spód na dobre batony energetyczne
- Do pojemnika, w którym będziesz wszystko razem blendowć, włóż daktyle i zalej je 200 ml ciepłej wody. Pojemnik odstaw na kilka minut, aby daktyle się namoczyły.
- Do namoczonych daktyli i wody dorzuć odżywkę białkową, płatki owsiane błyskawiczne i migdałowe masło. Całość dobrze zblenduj.
- Do miski z płatkami jaglanymi wlej całą masę z kielicha blendera i wszystko razem wymieszaj.
- Dwa pojemniki (pojemność 640 ml każdy) wyłóż papierem do pieczenia, mocno dociskając wzdłuż ścianki. Gęstą masę rozdziel na oba pojemniki i dobrze uklep zwilżonymi dłońmi. Pojemniki z masą schowaj do lodówki.
PRZYGOTOWANIE – galaretka na dobre batony energetyczne
- Do pojemnika, w którym będziesz wszystko razem blendować, wlej 150 ml wody. Następnie wsyp ok. 4-5 g agaru, a potem dodaj jagody i porzeczkę (czerwoną, czarną). Aby podbić kwaskowatość, wlej wyciśnięty sok z połówki cytryny. Całość zblenduj (wystarczy ok. 10 sekund).
- Uzyskaną masę przelej do małego rondelka lub żaroodpornego pojemnika. Włącz palnik i poczekaj, aż masa zacznie się gotować. Następnie gotuj tak przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Gotową galaretkę odstaw na ok. 3 minuty, aby nieco obniżyła swoją temperaturę.
- Wyciągnij oba pojemniki z lodówki i po połowie rozlej do nich gorącą masę.
- Po kilku minutach dodaj czerwoną porzeczkę, aby udekorować galaretkę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
UWAGI – domowe batony energetyczne bez pieczenia
Żelatynę wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do reszty składników, gdy przestygnie. Jeśli tak samo postąpi się z agarem, danie nie wyjdzie. W przypadku agaru ważne jest to, aby go ugotować, ponieważ rozpuszcza się dopiero w wyższych temperaturach (ok. 90 stopni Celsjusza). Co ciekawe, agar można wielokrotnie ogrzewać i studzić.
Agar możesz od razu dodać do reszty składników i spokojnie wymieszać całość, a dopiero potem zagotować (kilka minut), aby uzyskał swoje właściwości żelujące. Później wystarczy temperatura pokojowa, aby galaretka z agarem stężała.
Daktyle są obowiązkowe w batonach, ponieważ to one sprawiają, że nam się wszystko klei, a do tego jest to spora dawka cukrów prostych i przede wszystkim są to owoce. Batony vegan friendly trzeba stworzyć z roślinnej odżywki białkowej (np. sojowej). Jeśli batoniki nie muszą być wegańskie, możesz zdecydować się na zwykłą serwatkową odżywkę.
Możesz wybrać dowolny pojemniki, ale należy pamiętać o tym, aby wyłożyć je papierem do pieczenia. On znacznie ułatwi wyjęcie gotowej masy, dzięki czemu będzie można pokroić ją na batony.
Batony dla wegan – szybko, smacznie i zdrowo!
Gdy galaretka zastygnie, wyciągnij masę z pojemnika i podziel ją na 4 batony (w przypadku pojemnika 640 ml). I w ten sposób uzyskujemy wysokoenergetyczne batony z przyzwoitą ilością białka. Te pożywne batoniki idealnie nadają się na wycieczkę.
Smacznego!
Jeden taki domowy baton energetyczny dostarcza 246 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 11,1 g białka, w tym 0 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 42,6 g węglowodanów,
- 3,6 g tłuszczów, w tym 3,6 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Cały przepis na batony energetyczne z daktyli, płatków owsianych i płatków jaglanych z galaretką z agarem możesz obejrzeć tutaj: