Wołowina po pekińsku z makaronem – szybki i zdrowy obiad!

Przepis na wołowinę po pekińsku

Chodzi Wam po głowie przepis na pikantne danie? W takim razie mam dla Was idealny pomysł na zdrowy obiad – a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie kwadrans! Wołowina po pekińsku to danie w stylu stir fry, które jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Sprawdźcie, jak wygląda przepis na wołowinę!

Policzona Szama Wołowina po pekińsku

Składniki:

  • wołowina – 150 g
  • papryka czerwona – pół
  • cebula – 80-100 g
  • fasola szparagowa – garść
  • dymka – część do dekoracji
  • chili
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir
  • sos sojowy jasny
  • sos sojowy ciemny
  • białe wino – najlepiej półwytrawne
  • olej do smażenia – olej arachidowy
  • chińskie noodle – 55 g

    Wykorzystane produkty od Policzonej Szamy:


    Sposób przygotowania:

    Wołowina po pekińsku z noodlami stir fry – Lo Mein – to duża ilość sosu, aromatyczne mięso, mokry makaron oraz chrupkie warzywa. Jednak decydując się na ten przepis na wołowinę, należy pamiętać o odpowiednim naczyniu – w tym przypadku jest tutaj niezbędny wok! To właśnie w nim przygotujesz szybki obiad z wołowiną.

    PRZYGOTOWANIE – wołowina po pekińsku – składniki i marynata

    1. Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (używam takiego, który nie ma w sobie mąki, ponieważ zupełnie inaczej zachowuje się na patelni) i 2 łyżki białego wina (półwytrawne lub wytrawne). Odstaw na bok.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Wołowinę pokrój w dość cienkie plastry – powinny mieć grubość mniej więcej 5-7 mm. Staraj się nie kroić w poprzek włókien. Większe i szersze kawałki pokrój na mniejsze, aby wygodniej się jadło. W tym daniu kluczową rolę gra mięso. Ja użyłem wołowiny krzyżowej, ponieważ jest to świetny kompromis między ceną a jakością. Takie mięso jest nieco twardsze od polędwicy, ale sporo tańsze. Przepis na wołowinę w stylu stir fry jest szybki, dlatego należy pamiętać o tym, aby mięso miało temperaturę pokojową w chwili, gdy zaczynasz przygotowanie posiłku.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Mięso dodaj do marynaty, wymieszaj i odstaw na bok (ale nie do lodówki!).

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Cebulę obierz, przekrój na pół, a następnie połówkę podziel jeszcze na 4 części. Stwórz takie dość spore kawałki.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Mniej więcej tego samego rozmiaru powinna być papryka. Pokrój ją w prostokątne kawałki.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Z fasolki szparagowej odkrój końce i resztę podziel na 3 części. Zazwyczaj do tego przepisu dodaje się jedynie cebulę i paprykę, jednak ja dodałem jeszcze garść właśnie zielonej fasoli. Zależało mi na tym, aby był to także zdrowy obiad, więc korzystam z okazji, że jest sezon na fasolkę i to właśnie ją dorzucam.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Ząbki czosnku obierz i poszatkuj w drobną kostkę (nie trzeba ich miażdżyć).

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Kawałek imbiru obierz i poszatkuj w taki sam sposób jak czosnek.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Całą papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki. Chili sprawia, że jest to pikantne danie.
    2. Z zielonej cebulki dymki odkrój kawałek, który posłuży za dekorację na koniec, a resztę poszatkuj w cienkie plasterki.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Przygotuj sos. Wymieszaj: 50 ml wody, 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. W międzyczasie ugotuj makaron. W przypadku mojego makaronu jest to 6-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Po tym czasie jest gotowy. Jest to istotne, ponieważ przy stir fry woku wszystko musi być przygotowane, zanim zaczniesz rozgrzewać patelnię.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    PRZYGOTOWANIE – wołowina po pekińsku – smażenie

    1. Rozgrzej woka na dużym ogniu. Gdy zacznie lekko dymić, wlej ok. 20 ml oleju arachidowego (ja użyłem o wysokiej temperaturze dymienia). Rozgrzanie woka do momentu, aż zacznie się dymić, jest bardzo ważne, ponieważ w ten sposób sezonujemy cały czas nieprzywierającą powłokę. Rozprowadź olej po całej patelni.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Dorzuć mięso, ale pamiętaj, aby nie wlać pozostałej marynaty. Wołowinę przesmażaj dosłownie 1,5 minuty (maksymalnie 2 minuty), aż mięso się zetnie i lekko zarumieni. Krótko po wrzuceniu mięsa wytrąci się część płynów (głównie z naszej marynaty), która zniknie po chwili na woku. Gdy to nastąpi, przełóż wołowinę do osobnego naczynia.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Wok umieść z powrotem na gazie i wlej kolejną porcję oleju. Rozgrzej i wrzuć całą paczkę naszych aromatów: czosnek, imbir, chili, cebulę dymkę. Cały czas mieszaj, aby nie przypalić. Podsmażaj przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund.
    2. Do woka dorzuć fasolkę szparagową. Pamiętaj, aby dać ją na początku, ponieważ ona potrzebuje najwięcej czasu obróbki termicznej, żeby stracić surowość. Przesmażaj przez 1-1,5 minuty.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Dorzuć paprykę. Mieszaj przez cały czas. Podsmażaj całość przez mniej więcej 1,5 minuty.
    2. Do pozostałych składników dorzuć cebulę. Przy smażeniu aromatów i warzyw możesz zwrócić uwagę na to, że porcja oleju, którą tam wlejesz przed ziołami, będzie wystarczająca. Mimo wszystko trzeba mieć na uwadze, że wok nie lubi być suchy, lubi tłuszcz – dlatego kontroluj, aby był tam cały czas. 

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Gdy cebula straci nieco surowość, dolej wodę z sosami sojowymi i wymieszaj wszystko razem. Pamiętaj o częstym mieszaniu, zwłaszcza po dodaniu sosu, ponieważ to właśnie on zbiera wszystkie smaki ze ścianek woka wprost do potrawy. Zagotuj całość przez ok. minutkę, aby delikatnie zmiękczyć warzywa.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Dorzuć makaron. Możesz zaobserwować, że woda praktycznie zniknęła.
    2. Dodaj mięso z sokami, które w międzyczasie się wytrąciły.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Wymieszaj wszystko razem i wyłącz palnik.

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku

    1. Przełóż całość do osobnego naczynia. Wołowina z warzywami może być prosta w przygotowaniu, a ten nie tylko łatwy, ale i zdrowy obiad jest na to dowodem. Najlepiej to pikantne danie podawać na głębokim talerzu lub w misce. Swoją porcję udekorowałem świeżą dymką – Tobie również to polecam. Jeśli lubisz orientalne dania, koniecznie wypróbuj ten przepis na wołowinę po pekińsku!

    Policzona Szama Wołowina po pekińsku


    Makroskładniki:

    Kalorie: 789 kcal

    Białko: 42 g, w tym 31 g białka pochodzenia zwierzęcego

    Węglowodany: 79 g

    Tłuszcze: 43 g, w tym 38 g tłuszczów pochodzenia roślinnego