Zapiekane tortille – pyszna enchilada z kurczakiem
Czas na coś, czego do tej pory jeszcze nie było. Dzisiaj robimy meksykańskie enchiladas! To danie jest idealną opcją na rodzinny obiad lub kolację, ale też świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Możecie być pewni, że za sprawą enchiladas zniszczycie im kubki smakowe! Standardowo, jak to na kanale, wszystko dokładnie policzone. Jedna porcja enchiladas dostarcza całkiem niezłe wartości! Sprawdź, jak zrobić enchilada z kurczakiem!
Enchilada – co to jest i co jest potrzebne?
Jest to wrap wypełniony mięsnym farszem. W moim przypadku będzie to szarpany kurczak. Do tego świeże dodatki, aromatyczny sos pomidorowy oraz przepyszny, zapiekany ser. Połączenie tego wszystkiego daje niesamowity efekt! Nie wierzysz? Przekonaj się sam! Obiecuję, że nie będziesz zawiedziony.
SKŁADNIKI – enchilada meksykańska na 6 porcji:
- pierś z kurczaka – 600 g
- garść natki pietruszki
- cebula
- czosnek – 8 ząbków
- passata pomidorowa – 700 g
- przecier pomidorowy – 500 g
- wrapy – 6 szt.
- mozzarella – 120 g
- cheddar – 120 g
- papryka zielona
- czerwona cebula
- oliwa – 200 ml
- przyprawy: oregano (2 łyżki), kumin (1 łyżka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka słodka wędzona (1/2 łyżeczki), chili (1/2 łyżeczki).
Jak zrobić enchilada z kurczakiem?
Zaczynamy od przygotowania mięsa, bo to ono będzie się robić najdłużej. Należy je gotować w wodzie do momentu aż praktycznie cała woda, wszystkie płyny, wyparują. Później należy przygotować dodatki, a na końcu sos.
PRZYGOTOWANIE – zapiekanka enchilada z kurczakiem – mięso
- Mięso potnij na mniejsze części, aby każdy kawałek był mniej więcej tej samej grubości.
- Garnek z wodą postaw na palniku i wrzuć do niego pokrojonego kurczaka. Wody nie powinno być zbyt dużo, a tylko tyle, aby zakryć wszystkie kawałki piersi.
- Poszatkuj garść pietruszki i wrzuć ją do kurczaka.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.
- Obierze 4 ząbki czosnku i każdy przeciśnij przez praskę prosto do garnka.
- Dodaj łyżeczkę soli oraz dużo świeżo mielonego pieprzu (niech ma smak!).
- Gotuj do momentu, aż wygotuje się cała woda.
- Pod koniec gotowania porozdzieraj kurczaka na strzępy.
- Pamiętaj, aby nie wysuszyć mięsa na wiór. Powinien pozostać lekko wilgotny.
PRZYGOTOWANIE – zapiekanka enchilada z kurczakiem – dodatki
- Zieloną paprykę pokrój w drobną kostkę (mniej więcej 5-10 mm). Wleci jako świeży, chrupiący akcent do wnętrza naszych tortilli. Kawałki nie mają być jakieś duże, a tylko mają co jakiś czas chrupać w naszych ustach.
- Czerwoną cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Ona również wleci jako świeża do naszych wrapów.
- Zetrzyj ser na tarce.
PRZYGOTOWANIE – zapiekanka enchilada z kurczakiem – sos
- Na patelnię wlej 20 ml.
- 4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Delikatnie przysmaż go na niedużym płomieniu (uważaj, aby go nie spalić!).
- Po niecałej minucie dodaj oregano z kuminem. Nie ma kuchni meksykańskiej bez kuminu. Wiem, że zapach świeżego, mielonego kuminu, czyli kminu rzymskiego, może być dla niektórych co najmniej dziwny, ale uwierzcie mi, smakowo, z odpowiednio skomponowaną potrawą, robi niesamowitą robotę.
- Wlej passatę pomidorową. Do butli po passacie wlej nieco wody, aby zebrać wszystko ze ścianek i nic się nie zmarnowało. Wymieszaj.
- Dodaj kartonik przecieru pomidorowego.
- Gdy sos zaczyna chlapać po kuchni, najlepiej zakryj go delikatnie pokrywką i gotuj przez ok. 5-10 minut.
- Kiedy zostanie tak 3-4 minut od końca, dorzuć przyprawy: papryki, nieco soli, świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i gotuj do końca.
PRZYGOTOWANIE – zapiekanka enchilada z kurczakiem – łączenie
- 4 łyżki sosu dorzuć do postrzępionego mięsa i dodaj pokrojoną paprykę. Całość dobrze wymieszaj.
- Farsz przełóż do osobnego naczynia na wadze, aby dokładnie odmierzyć jego porcję na każdego wrapa.
- Przed podzieleniem mięsa do wrapów, pamiętaj o tym, aby je wymieszać, ponieważ na dnie naczynia mogą wytrącić się płyny. Nie jest to żaden problem, bo fajnie, gdy mięso jest trochę wilgotne – o to też chodzi – a ponieważ są to niesamowite smaki, to warto, aby trafiły po równo do wszystkich naszych wrapów.
- Porcję farszu (w moim przypadku było to 164 g) ułóż na środku, wzdłuż placka.
- Następnie dodaj nieco cebulki i startego sera cheddar (po 10 g na jednego wrapa).
- Zawiń brzegi, a potem złóż wrapa w taki sposób, aby był zamknięty.
- Na dnie naczynia, w którym będziesz wszystko zapiekać, umieść chochle sosu i rozprowadzić po samym dnie, aby nasze wrapy-enchilady nie miały bezpośredniej styczności z naczyniem.
- Zawinięte wrapy umieść zamknięciem do dołu w naczyniu do zapiekania.
- Wrapy polej resztą sosu. Dokładnie rozłóż sos na powierzchni (pamiętaj o bokach, aby uniknąć suchych fragmentów wrapów).
- Bezpośrednio na sos zetrzyj mozzarellę (120 g) oraz dodaj wcześniej starty ser cheddar (60 g).
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Zapiekaj do momentu, aż ser porządnie się roztopi (ok. 20 minut).
Enchilada – Policzona Szama poleca!
Czas na próbowanie! Podczas wyciągania ser pięknie się ciągnie! Mmm, ale smaczki! Co tu się dzieje w środku? Sami zobaczcie! I występuje ta chrupka papryka, która robi robotę. Świetne smaki, jak dla mnie odpowiednia pikantność, dużo sosu. Polecam każdemu!
Smacznego!
Jedna porcja dostarcza 528 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 41 g białka, w tym 33 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 42 g węglowodanów,
- 20 g tłuszczów, w tym 5 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Cały przepis na meksykańskie enchiladas możesz obejrzeć tutaj: