Cały dzień jedzenia – dieta 3000 kcal
Dzisiaj mam dla Was przepis z serii cały dzień jedzenia – tym razem wlatuje 3000 kcal. Będzie się działo! 5 posiłków, ale co najważniejsze, każdy z nich jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z całości dostajecie konkretne wartości makroskładników, które są dobre pod budowę masy mięśniowej. Cały dzień dostarczy Wam nawet 200 g białka! Zaciekawieni? To zaczynamy!
Pierwszy posiłek – zdrowe śniadanie
Na śniadanie proponuję całonocną owsiankę orzechowo-czekoladową ze świeżymi dodatkami. Owsiankę należy przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, aby płatki dobrze się namoczyły przez noc.
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane – 100 g
- mleko 1,5% – 200 ml
- odżywka białkowa (np. czekoladowa) – 35 g
- masło orzechowe – 15 g
- nasiona chia – 5 g
- erytrytol – łyżeczka
- banan
- granat
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Szklane LunchBOXy 640 ml | |
Patelnia stal nierdzewna 28 cm | |
Dębowa deska do krojenia |
PRZYGOTOWANIE – zdrowe śniadanie
- Do pojemnika wlej mleko, a potem dodaj mocno czekoladową odżywkę białkową. Całość dobrze zblenduj.
- Do zblendowanej odżywki dorzuć masło orzechowe i erytrytol. Ponownie zblenduj, aż uzyskasz taki czekoladowo-orzechowy koktajl białkowy.
- Płatki owsiane umieść w docelowym naczyniu. Dosyp nasiona chia, a potem zalej całość wcześniej przygotowaną mieszanką białkową. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby każdy płatek owsiany był namoczony.
- Na drugi dzień dorzuć banana i nasiona owocu granatu.
Całonocna owsianka dostarcza 791 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 50 g białka,
- 107 g węglowodanów,
- 20 g tłuszczów.
Drugi posiłek – szybkie drugie śniadanie
W przypadku drugiego posiłku to standardem u mnie jest sałatka. W tym razem: tuńczyk, mix sałat z rukolą oraz przepyszny sos.
SKŁADNIKI – sałatka:
- mix sałat (np. z rukolą)
- roszponka
- ciecierzyca – 100 g
- tuńczyk w sosie własnym z puszki – 130 g netto
- pomidorki cherry
- parmezan – 10 g
- kiełki
- bułka grahamka
SKŁADNIKI – sos do sałatki:
- jogurt – 20 g
- majonez – 10 g
- ketchup – 10 g
PRZYGOTOWANIE – szybkie drugie śniadanie
- SOS – w misce wymieszaj jogurt, majonez i ketchup.
- Na dużym talerzu wyłóż mix sałat z rukolą i uzupełnił go roszponką. Następnie polej całość sosem.
- Dodaj ciecierzycę i tuńczyka, a potem pomidorki cherry i parmezan. Na górze umieść nieco kiełków.
- Bułkę grahamkę zgrilluj na patelni, aby była bardziej chrupiąca.
Sałatka z tuńczyka i sosem dostarcza 494 kcal, w tym makroskładniki:
- 39 g białka,
- 65 g węglowodanów,
- 10 g tłuszczów.
Trzeci posiłek – lunch na wynos
Jako trzeci posiłek proponuje wrapy z nadzieniem serowo-twarogowo-szpinakowym, które można zjeść od razu po przygotowaniu lub zabrać ze sobą i zjeść w trasie. Te wrapy będą dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI:
- 2 wrapy
- chudy twaróg – 125 g
- mozzarella w kostce – 30 g
- świeży szpinak – 100 g
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa – 10 ml
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, mieszanka ziół
PRZYGOTOWANIE – lunch na wynos
- Rozgrzej patelnie i wlej oliwę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj go przez minutę. Dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiotczeje. Wsyp nieco soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz mieszanki ziół. Przemieszaj i zdejmij z patelni (całość powinna zająć ok. 3 min).
- W misce umieść chudy twaróg, a potem wrzuć całość z patelni. Mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do reszty. Wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba doprawić.
- Rozgrzej tę samą patelnię (nie trzeba jej myć) i wrzuć na nią pierwszego wrapa. Następnie umieść na nim wcześniej przygotowaną masę twarogowo-serowo-szpinakową. Rozłóż równomiernie i przykryj drugim plackiem.
- Po 2 min na dosyć mocnym płomieniu odwróć placek na drugą stronę i podsmażaj go jeszcze chwilę.
- Zdejmij placek z patelni i podziel go na dowolną ilość porcji.
Wrap z nadzieniem serowo-twarogowo-szpinakowym to 670 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 41 g białka,
- 63 g węglowodanów,
- 27 g tłuszczów.
Czwarty posiłek – pomysł na obiad
Na obiad proponuję prawdziwy smakowy rarytas! Będzie to leczo z kaszą gryczaną. Obiad jest nie tylko smakowy i kolorowy, ale też i szybki do przygotowania – zdążysz go zrobić w czasie przygotowywania kaszy gryczanej.
SKŁADNIKI:
- kasza gryczana – 100 g
- pierś z kurczaka – 150 g
- oliwa – 10 ml
- papryka czerwona – 1/3
- papryka żółta – 1/3
- cebula czerwona – ¼
- małe pieczarki – garść
- cukinia – ok. 60 g
- pomidor – 2 szt.
- zielona cebulka – do posypania
- przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE – pomysł na obiad
- Kaszę wrzuć do wrzącej, osolonej wody na 13 min.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przerzuć do miski. Następnie wlej do niego oliwę i dodaj ulubioną przyprawę do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Garść małych pieczarek pokrój w półplasterki (lub w plasterki).
- Obie papryki pokrój w słupki (prawie w kosteczkę).
- Cukinię pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej patelnię i na gorącą wrzuć kurczaka. Rozłóż go równo po patelni, żeby każdy kawałek miał swoje miejsce. Gdy podsmaży się z jednej strony, przerzuć go na drugą.
- Do gotowego kurczaka dodaj cebulę i pieczarki. Przemierzaj wszystko i dodaj nieco soli, aby pieczarki puściły wodę. Pozbieraj smaki z patelni i po 2-3 min dorzuć resztę warzyw. Wymieszaj i chwile podsmażaj.
- Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Przemieszaj całość, ponownie pozbieraj smaki i dodaj świeżo mielony pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Wymieszaj i patelnię przykryj pokrywką. Danie duś na wolnym ogniu 5 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i na mocnym ogniu redukuj sos przez minutę.
- Na talerzu wyłóż kaszę i leczo. Górę posyp zieloną cebulką.
Leczo z kurczakiem i kaszą gryczaną dostarcza 665 kcal, w tym takie makroskładniki:
- 50 g białka,
- 87 g węglowodanów,
- 16 g tłuszczów.
Piąty posiłek – szybka kolacja
Ostatni posiłek będzie najmniej kaloryczny. Jest to mój pomysł na serek wiejski na słodko z waflami ryżowymi.
SKŁADNIKI:
- serek wiejski – 200 g
- masło orzechowe – 15 g
- wafle ryżowe – 4 szt.
- wiórki kokosowe – łyżeczka
- płatki migdałowe – łyżeczka
- erytrytol – łyżeczka
- *sos zero kalorii – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE – szybka kolacja
- Serek wiejski wyłóż do miski. Dodaj erytrytol i całość wymieszaj.
- Następnie polej serek wiejski wybranym sosem – u mnie bezkaloryczny sos czekoladowy.
- Dwa wafle ryżowe posmaruj masłem orzechowym.
Serek wiejski na słodko dostarcza 409 kcal. W tym przypadku makroskładniki wyglądają w ten sposób:
- 28 g białka,
- 32 g węglowodanów,
- 19 g tłuszczów.
Dzień dobrego jedzenia – dieta na masę 3000 kcal
Wszystkie dzisiejsze posiłki dostarczają 3029 kcal, a makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 206 g białka,
- 92 g tłuszczów,
- 354 g węglowodanów.
Smacznego!
Cały przepis możesz obejrzeć tutaj: