Jak zrobić drwala?

Czas na długo wyczekiwany przepis! Dzisiaj pokaże wam prawdopodobnie najlepiej odwzorowaną kanapkę drwala! Domowy burger, kawałek panierowane sera w niesamowicie smakowej i chrupiącej panierce, kotlet oczywiście 100% wołowy, dodatki oraz niesamowitych sos. Ślinka leci? To nie ma na co czekać, zaczynamy!

Policzona Szama domowy burger drwal

Domowy drwal – co potrzeba?

Zastanawiałem się, czy zrobić tego dobrze wam znanego drwala w wersji odchudzonej (zmieć ser, mięso, może sos). I wiecie co? Nie warto! Ta kanapka ma dostarczyć jak najwięcej smaku, kalorii. Przy każdym gryzie mamy po prostu czuć się wspaniale. Co udało nam się dzisiaj uzyskać! Będziemy przechodzić przez wszystkie składniki przy każdym kęsie i będzie to istne niebo dla naszego podniebienia!

SKŁADNIKI:

  • bułka hamburgerowa (+ wędzony boczek, starty ser żółty)
  • ser camembert – 80 g
  • płatki kukurydziane – 30 g
  • chrupki serowe – 30 g
  • jajko
  • 2 plastry surowego, wędzonego boczku
  • mięso wołowe – 200 g (100 g łopatka + 100 g antrykot)
  • sałata lodowa
  • prażona cebulka
  • majonez (może być Kielecki) – 3 porcje (30 g)
  • delikatna musztarda miodowa – 1 porcja (10 g)
  • ketchup – 0,5 porcji (5 g)
  • sól, pieprz, olej do smażenia
Policzona Szama domowy burger drwal

Domowa bułka do burgera została opisana tutaj. Czym różni się ta bułka od tej klasycznej z sezamem? W tej bułce mamy roztopiony ser wraz z drobnymi kawałkami bekonu. Zastosowałem surowy, wędzony boczek, drobno pokrojony – takie 5 mm plasterki.

Policzona Szama domowy burger drwal

Wymieszałem z serem żółtym (wcześniej startym na tarce) i taką mieszanką posypałem bułki hamburgerowe około 4 minut od końca ich pieczenia. Jeśli całą bułkę pieczemy 12 minut, mniej więcej po 8 minutach posypuję je serem. Jest to zaledwie szczypta, wychodzi około 5 g sera na jedną bułkę. A prezentuje się i smakuje wręcz doskonale!

Policzona Szama domowy burger drwal

Burger – jak zrobić pysznego drwala w domu?

PRZYGOTOWANIE – jak zrobić dobry sos do hamburgera

  1. Sos do drwala musi być mocno kwaskowaty, ale wyczuwa się w nim także delikatną słodkość. Wymieszaj 3 porcje majonezu (30 g) z jedną porcją musztardy miodowej (10 g) oraz połową porcji ketchupu (5 g). Nawet kolor jest podobny do oryginalnego!
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Odstaw sos do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Policzona Szama domowy burger drwal

PRZYGOTOWANIE – boczek

  1. Rozgrzej patelnię (ok. 24 cm wystarczy) i wlej łyżkę oleju (aby boczek nie leżał na suchej patelni).
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Taki cieniutki boczek to jest dosłownie chwila. Przesmaż go zarówno z jednej, jak i drugiej strony dosyć obficie. Powinien mieć piękny, złoty kolor.
Policzona Szama domowy burger drwal

PRZYGOTOWANIE – kotlet do drwala

  1. Mięso wołowe zmiel na większych oczkach. Antrykot wymieszaj z łopatką wołową (większa ilość tłuszczu dla większej soczystości całego kotleta).
  2. Mięso dopraw jedynie świeżo mielonym pieprzem, ale nie dodawaj go zbyt dużo. Na tym etapie zrezygnuj z soli, aby mięso niepotrzebnie nie puszczało wody. Sól dodasz później podczas smażenia.
  3. Uformuj kotleta. Pamiętaj, że średnica surowego kotleta musi być zawsze nieco większa niż średnica buły, ponieważ mięso później się kurczy. Około 14 cm średnia powinna być wystarczająca do bułki o średnicy 12 cm.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Kotlet o temperaturze pokojowej nie potrzebuje dużo czasu, aby dobrze się usmażyć. 2 minuty z jednej strony wystarczą. Przerzuć na drugą stronę i tam również smaż przez 1,5-2 minuty.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Oczywiście w normalnych warunkach, kiedy można zsynchronizować wiele czynności naraz, w tym momencie już zaczynałbym smażyć ser. Piękny kawałek wołowiny niech nie traci temperatury. Zostaw go na patelni, oczywiście wyłączonej.

PRZYGOTOWANIE – panierowany ser do drwala

  1. Składniki na panierkę do sera trzeba zmiksować. Wsyp 30 g płatków kukurydzianych i 30 g chrupek serowych (im bardziej śmierdzące, tym lepiej!) i dokładnie zmiksuj lub zgnieć w worku na bardzo drobno. Od razu wysyp całość na talerz.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Taki jeden kawałek sera ma 250 g. Należy odkroić 1/3, co daje nam jakieś 80 g sera w naszej kanapce. To już jest naprawdę i tak spora ilość.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Jajko wbij do miski i porządnie roztrzep.
  2. Cały ser dokładnie obtocz w jajku i umieść od razu na talerzu ze zmielonymi płatkami i chrupkami. Dobrze obtocz cały ser w tej panierce.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Ponownie umieść ser w jajku, namocz go dokładnie, a potem znowu umieść w panierce. Za sprawą takiej podwójnej panierki będziemy mieć pewność, że ser będzie chrupki i będzie miał piękny kolor.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Na patelni z nieprzywierającą powłoką wlej tyle oleju, aby zakrył całą powierzchnię.
  2. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, możesz wrzucić ser. Wtedy zwiększ płomień, ponieważ ser wychłodzi patelnię. Wystarczy dosłownie minuta z jednej strony i już możesz przerzucać go na drugą. Maksymalnie będziesz potrzebować 2,5 minuty na przygotowanie tego sera.
Policzona Szama domowy burger drwal
  1. Ser został na ręczniku papierowym, aby odsączyć go z tłuszczu.
Policzona Szama domowy burger drwal

Burger drwal – czas na komponowanie i próbowanie!

Bułkę przetnij na pół i zgrilluj ją. Następnie na dole bułki umieść mega aromatyczny i chrupiący ser. Na nim połóż plasterki chrupiącego boczku, a potem kotlet wołowy.

Policzona Szama domowy burger drwal

Następnie dodaj nieco sałaty lodowej (żeby wypadało, bo zawsze wypada), a potem cały sos do drwala. Sos posyp prażoną cebulką (tak dla smaku) i umieść drugą połówkę bułki.

Policzona Szama domowy burger drwal

Wiecie, co jest tu najlepsze? Każdy gryz, pełny przekrój od góry do dołu, to każdy składnik! Róbcie, bo ten drwal jest naprawdę przepyszny!

Smacznego!

Policzona Szama domowy burger drwal

Domowy drwal dostarcza 1532 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 83 g białka,
  • 110 g węglowodanów,
  • 83 g tłuszczów.
Policzona Szama domowy burger drwal

Cały przepis na domowego drwala możesz obejrzeć tutaj:


Patelnia ze stali nierdzewnej - 28 cm - grube dno
Stalgast
139,85 zł
Policzona_Szama_Patelnia-aluminiowa-wok-INDUKCJA-Florina-Natura-Line-28-cm
Policzona_Szama_Patelnia-aluminiowa-wok-INDUKCJA-Florina-Natura-Line-28-cm
WOK Patelnia 28 cm INDUKCJA z powłoką nieprzywierającą - NATURA LINE
Florina
108,70 zł
Patelnia głęboka LAVA STONE 30 cm - nieprzywierająca i trwała powłoka
Florina
139,85 zł
Policzona_Szama_Patelnia-aluminiowa-z-powloka-nieprzywierajaca-Florina-Natura-Line-28-cm
Patelnia z powłoką nieprzywierającą NATURA LINE 28 cm
Florina
87,60 zł
Patelnia ze stali nierdzewnej - 24 cm - grube dno
Stalgast
119,40 zł