Kurczak w sosie piwno miodowym – prosto i mega smacznie

Po raz kolejny przychodzę do Was z lunchboxami. Tym razem zaprezentuję letni obiad w nowej odsłonie. Danie wciąż jest proste do przygotowania i zachwyca swoim smakiem. Kolejną zaletą tego przepisu jest to, że obiad przygotujesz raz, a masz pyszny posiłek na trzy dni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak wygląda mój pomysł na letni obiad!

Policzona Szama Kurczak w sosie piwno miodowym

Obiad na letnie dni – co zrobić?

Kiedy pogoda za oknami nie sprzyja przygotowywaniu posiłków, dobrym rozwiązaniem jest zrobienie obiadu raz i rozdzielenie go na trzy lunchboxy. Wtedy możesz cieszyć się smaczny posiłkiem przez trzy dni. Dzisiaj pokaże, jak przygotować kurczaka w piwno-miodowym sosie, pieczone ziemniaczki oraz szparagi owinięte szynką.

SKŁADNIKI – kurczak na 3 porcje

  • pierś z kurczaka – 450 g
  • piwo – 500 ml
  • miód – 60 g
  • cebula
  • czosnek – 4-5 ząbki
  • sos sojowy – 20-30 ml – link
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa – 30 ml

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Szklane LunchBOXy 1050 ml
Patelnia stal nierdzewna 28 cm
Dębowa deska do krojenia

SKŁADNIKI – dodatki na 3 porcje

  • ziemniaki – 600 g
  • szparagi – 9 szt.
  • oliwa – ok. 10 ml
  • szynka szwarcwaldzka – 80 g
  • przyprawy: słodka papryka wędzona, sól, pieprz

Letni obiad z mięsem – jak przygotować?

PRZYGOTOWANIE – ziemniaki

  1. Młode ziemniaki dobrze umyj, osusz i pokrój w łódeczki.
  1. Ziemniaki umieść w misce. Następnie dodaj 10 ml oliwy i obtocz w niej ziemniaki. Wsyp 1 łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, świeżo mielony pieprz i nieco soli. Całość dobrze wymieszaj.
  2. Obtoczone w oliwie i przyprawach ziemniaki przerzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź ziemniaki po całej blaszce, aby każda łódka miała swoje miejsce. Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – grzanie góra-dół. Ziemniaki powinny się piec ok. 45-50 min.

PRZYGOTOWANIE – szparagi

  1. Ze szparagów odetnij końcówki. Najlepiej dostosuj wymiar szparagów do wielkości pojemników, w których będziesz je później przechowywać.
  1. Plastry szynki szwarcwaldzkiej podziel wzdłuż na dwie części.
  2. Każdego szparaga owiń (zaczynając od główki) połówką plastra szynki.
  3. Szparagi umieść w naczyniu żaroodpornym. Następnie szparagi posmaruj oliwą oraz dopraw pieprzem i solą.
  4. Naczynie ze szparagami umieść na kratownicy nad ziemniakami, ale włóż je do piekarnika dopiero na ok. 15 min przed końcem czasu pieczenia ziemniaków.

PRZYGOTOWANIE – kurczak

  1. Piersi z kurczaka pokrój na większe kawałki.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek zmiażdż i obierz.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i posyp go świeżo zmielonym pieprzem. Po 5 min odwróć go na drugą stronę i smaż do przyrumienienia.
  1. Gotowego kurczaka przełóż do miski.
  2. Na tej samej patelni przysmaż cebulę do lekkiego skarmelizowania (ok. 2-3 min). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i przysmażaj kilkanaście sekund.
  1. Na patelnię wlej sos sojowy. Wymieszaj i zbierz smaki. Wlej piwo i zwiększ moc kuchenki. Dodaj miód i sok z połowy cytryny.
  2. Wygotuj nadmiar płynu. Po ok. 2 min możesz zebrać smaki ze ścianek patelni.
  3. Do sosu włóż kurczaka, a także wlej soki, jakie pozostały po nim w misce. Następnie dodaj nieco świeżo mielonego pieprzu. Co jakiś czas polewaj kurczaka sosem. Smaż do momentu uzyskania bardzo gęstego sosu.

UWAGI – przepis na letni obiad

Możesz dodać więcej miodu, jeśli preferujesz nieco słodsze smaki. Sok z cytryny możesz zamienić na ocet winny, ale ważne jest, aby dodać któryś z tych składników, ponieważ trzeba czymś skontrować słodycz.

W swoim przepisie użyłem piwa bezalkoholowego IPA Miłosław 60 IBU – jest ono odpowiednio gorzkie, więc będzie idealnie pasować do tego dania. To piwo smakuje lepiej niż większość zwykłych piw i gorąco je polecam.

Kurczaka wyciągnij wcześniej z lodówki, aby się ogrzał. Wtedy przy wrzuceniu na patelnię będzie posiadał temperaturę pokojową. To sprawi, że będzie można go szybko przesmażyć i dzięki temu pozostanie miękki w środku. Później i tak będzie obrabiany w sosie.

Nie trzeba dodatkowo solić kurczaka, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony. Kurczaka najlepiej smażyć na patelni nierdzewnej. Podczas smażenia wytworzą się smaki, które osiądą na dnie patelni. Gdy dojdą smaki z cebuli, będzie można je zebrać w sosie i wymieszać z resztą składników.

Lunchbox – jak przygotować?

Kiedy wszystkie składniki na ten idealny letni obiad są już gotowe, można się brać za ich rozdzielanie do boxów. Do każdego lunchoboxa powinno trafić 200 g ziemniaków, 150 g kurczaka (polanego sosem) oraz 3 szparagi.

Smacznego!

Jeden lunchbox dostarcza 478 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 37 g białka
  • 59 g węglowodanów
  • 12 g tłuszczów

Poniżej możesz obejrzeć film, jak zrobić ten pyszny letni obiad z ziemniakami, kurczakiem i szparagami.