Najlepsze domowe zapiekanki – prosto i smacznie

Dzisiaj przedstawię Wam moją propozycję na domową zapiekankę. Będzie wersja zarówno z tuńczykiem, jak i z szynką, a wszystkie te zapieksy będą z przepysznym sosem pomidorowym oraz warstwą pieczarek. Całość dopełni przypieczony ser mozzarella. Czytajcie dalej, a dowiecie się, jak upiec domowe zapiekanki, aby były idealnie chrupkie!

Policzona Szama Najlepsze domowe zapiekanki

Zapiekanki z bagietki – niezbędne składniki

Uwielbiasz zapiekanki? Jeśli tak, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu: konkretne nadziane, powierzchnia buły wykorzystana do maksimum. Z tego przepisu otrzymasz 4 zapiekanki dla całej rodziny. Krok po kroku pokaże Ci, jak napakować bagietki do granic możliwości. Nie ma na co czekać, zaczynajmy!

SKŁADNIKI – na 4 zapiekanki

  • 2 x półbagietka (125 g)
  • pieczarki – 300-400 g
  • cebula
  • przecier pomidorowy – 500 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • (dla jednej) szynka – 50 g
  • (dla jednej) tuńczyk – 1/2 puszki
  • ser mozzarella – 100 g
  • szczypiorek
  • oliwa – 30 ml
  • przyprawy: oregano, tymianek, sól, pieprz

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Patelnia stal nierdzewna 28 cm

Jak zrobić domowe zapiekanki?

Pieczarki i sos pomidorowy przygotuj w tym samym czasie.

 PRZYGOTOWANIE – pieczarki

  1. Pieczarki oczyść, a następnie każdą pieczarkę przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na mocno rozgrzaną dużą patelnię wrzuć wszystkie pieczarki. Obrabiaj je na suchej patelni – cały czas na dużym ogniu.
  1. Posyp pieczarki solą, aby puściły wodę. Przemieszaj i z drugiej strony znowu posyp je solą. Zostaw na dużym płomieniu, aż cała woda odparuje.
  2. Gdy na patelni nie będzie już żadnej wody, przez chwilę podsmaż pieczarki. Po chwili wlej 20 ml oliwy. Wymieszaj i zmniejsz płomień na średni. Dodaj cebulę i przemieszaj.
  3. Do pieczarek z cebulą dodaj nieco tymianku (ok. łyżeczkę) i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i podsmażaj całość, aż cebula dobrze się zeszkli.
  1. Gdy całość delikatnie się przypiecze, wlej odrobinę wody, aby zebrać wszystkie smaki z patelni i nadać soczystości pieczarkom i cebuli.

 

PRZYGOTOWANIA – sos do zapiekanki

  1. Do małego garnka wlej 10 ml oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po chwili dodaj ponad łyżkę oregano. Przemieszaj i podgrzewaj przez paręnaście sekund.
  2. Wlej cały przecier pomidorowy. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i na małym ogniu zagotuj sos.
  1. Gotuj do momentu, aż sos się zredukuje. Od czasu do czasu wymieszaj sos.
  2. Sos możesz przelać do miski.

 

PRZYGOTOWANIA – reszta składników

  1. Szczypiorek drobno posiekaj.
  2. Ser mozzarella zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Tuńczyka w sosie własnym dobrze odsącz.
  4. Szynkę pokrój w drobną kostkę.

PRZYGOTOWANIA – domowe zapieksy

  1. Bagietki przetnij na pół (powinny być w miarę równe).
  2. Każdą połówkę bagietki skrop mgiełką z oliwy za pomocą specjalnego dozownika.
  1. Bagietki umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – termoobieg. Piecz bułki przez 3-5 min.
  1. Przypieczone bagietki wyciągnij z piekarnika. Każdą bagietkę dobrze wysmaruj sosem (po całej powierzchni).
  1. Pieczarki z cebulą rozdziel na cztery porcje i rozłóż równo po warstwie sosu pomidorowego.
  2. Szynkę umieść na dwóch zapiekankach. To samo zrób z tuńczykiem.
  1. Na górze zapiekanek umieść ser mozzarella.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – góra-dół. Bagietki umieść na ruszcie i zapiekaj je kilka minut, aż ser całkowicie się roztopi.
  1. Gotowe zapiekanki wyciągnij z piekarnika. Polej je pozostałym sosem pomidorowym i posyp szczypiorkiem.

 

UWAGI – przepis na dobrą zapiekankę

Pieczarki jedynie przeczyściłem ręcznikiem papierowym. Świeżą pieczarkę poznasz po tym, że ma zamknięty kapelusz przy samej nóżce.

Czosnek trzeba smażyć krótko. Po dodaniu oregano wystarczy paręnaście sekund, aby zaktywowały się aromaty. Aby nie przypalić czosnku i oregano, należy szybko zalać je przecierem pomidorowym i dobrze wymieszać.

Pamiętaj o tym, że gęsty sos do zapiekanki chlapie, więc garnek z sosem najlepiej przykryć (pokrywka powinna być uchylona), aby nie zachlapać całej kuchenki. Uważaj, aby nie przypalić przecieru na dnie garnka.

Podpieczenie bagietek sprawi, że nasza buła zrobi się odpowiednio chrupka, a brzegi zapiekanki będą odpowiednio przypieczone. Bagietki powinny znajdować się na ruszcie, a nie blaszce, aby spód również dobrze się przypiekł.

Na bagietkę trzeba nałożyć sporą ilość sosu pomidorowego, ponieważ gąbczasta struktura bułki sprawi, że ten sos wniknie w zapiekankę i nada jej soczystości.

Na jedną zapiekankę przypada 50 g szynki. Jeżeli nie potrzebujesz, aby ilość białka była na tak wysokim poziomie, można dać mniej szynki.

Zapiekanka z tuńczykiem lub szynką – idealna na kolację!

Nie pozostało nic innego, jak skosztować te pyszne domowe zapieksy. Przekonaj się na własne oczy, jak ser mozzarella utrzymuje w ryzach całą zawartość zapiekanki.

Smacznego!

Zapiekanka z szynką to 440 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:

  • 25 g białka, w tym 19 g białka pochodzenia zwierzęcego,
  • 42 g węglowodanów,
  • 19 g tłuszczów, w tym 12 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Na jedną zapiekankę z tuńczykiem przypada 436 kcal oraz następująca liczba makroskładników:

  • 29 g białka, w tym 23 g białka pochodzenia zwierzęcego,
  • 42 g węglowodanów,
  • 17 g tłuszczów, w tym 12 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.

Cały film możesz obejrzeć tutaj: