Policzone burrito – jak zrobić zdrowe domowe burrito?
Pilnujesz diety i liczysz kalorie, ale masz ochotę na burrito? To meksykańskie danie wbrew pozorom można zrobić zarówno smaczne, jak i zdrowe. Wystarczy odpowiednio dobrać wszystkie składniki. W tym przepisie znajdziesz mój pomysł na farsz. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić burrito w domu!
Burrito domowe – prosty i szybki przepis
Dobrze skomponowane składniki pozwolą Ci stworzyć burrito z odpowiednimi makroskładnikami. Na koniec burrito należy zapiec w piekarniku, aby jednocześnie zyskało chrupkość, ale też i po to, żeby spód się dobrze zalepił. Kiedy spróbujesz to meksykańskie danie w takim wydaniu, koniecznie będziesz chciał zjeść je ponownie. Pozostało Ci tylko sprawdzić, jak się robi burrito!
SKŁADNIKI / 2 PORCJE:
- indyk – 300 g
- papryka czerwona – 1/2-1/3 sztuki
- papryka zielona – 1/2-1/3 sztuki
- kukurydza – 40 g
- ryż parboiled – 100 g
- passata pomidorowa – 350 ml – produkt dostępny tutaj
- starty ser mozzarella – 50 g
- cebula czerwona – 1/2 sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- oliwa – 10 ml
- natka pietruszki
- wrapy x2
- przyprawy: 1,5 łyżki oregano, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka chili
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Patelnia stal nierdzewna 28 cm | |
Dębowa deska do krojenia |
Jak zrobić burrito?
PRZYGOTOWANIE – przed smażeniem
- Polędwicę z indyka pokrój w dużą kostkę.
- Połowę czerwonej i zielonej papryki pokrój w kostkę.
- Połowę cebuli przekrój na pół. Jedną ćwiartkę cebuli pokrój w kosteczkę i odłóż do miseczki. Drugą ćwiartkę cebuli pokój w kosteczkę i zostaw obok papryki.
- Czosnek zgnieć, obierze i drobno posiekaj.
- Do miseczki z cebulą dosyp kukurydzę.
PRZYGOTOWANIE – farsz do burrito
- Na patelnię wylej oliwę i od razu dodaj cebulę z czosnkiem. Wymieszaj i podsmażaj całość przez około minutę.
- Dodaj kumin i oregano. Wymieszaj i podsmażaj ok. 10-20 sekund.
- Następnie wrzuć mięso z indyka i całość dobrze wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Wlej passatę i od razu wsyp ryż oraz papryki. Wszystko wymieszaj. Dolej 100 ml wody i ponownie wymieszaj.
- Duś pod przykryciem na delikatnym płomieniu przez ok. 15-20 minut. Co jakiś czas wracaj do potrawy i mieszaj ją.
- Po kilku minutach gotowania dodaj papryczkę chili. Po ok. 10 minutach sprawdź, czy sos nie zaczął się redukować. W razie potrzeby dodaj 100 ml wody.
- W międzyczasie pokrój pietruszkę i dodaj ją do miseczki z cebulą i kukurydzą.
- Po wyłączeniu kuchenki, na patelnię dorzuć zawartość miseczki. Całość dobrze wymieszaj.
PRZYGOTOWANIE – zawijanie i pieczenie
- Na wrapie umieść 25 g startego sera mozzarella.
- Następnie na środku wrapa umieść połowę farszu.
- Dobrze zawiń burrito. Zacznij od boków, potem załóż od dołu i na koniec zamknij od góry.
- Burrito (zamknięciem do dołu) umieść w naczyniu żaroodpornym.
- W ten sam sposób przygotuj drugie burrito.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni – termoobieg. Piecz do momentu, aż burrito będzie zarumienione.
UWAGI – burrito z indykiem
Mięso warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Ryż robimy na patelni z resztą składników. Do burrito bardzo dobrze sprawdzi się ryż parboiled, ponieważ ma lepszą odporność na rozgotowywanie się.
Burrito meksykańskie powinno być ostre, ale ostateczną pikantność tego dania dobierz pod siebie. Dodaj tyle mielonej papryczki chili, ile lubisz. Jeśli nie zwracasz uwagi na makroskładniki, na patelnię możesz wlać więcej oliwy z oliwek.
Jeśli chcesz szybko pozbawić paprykę gniazda nasiennego, należy najpierw odciąć z niej górę, następnie dół, a potem trzeba ją pociąć wzdłuż. W ten sposób mamy wycięty środek dosłownie w 3 ruchach w 5 sekund.
Po upieczeniu burrito pszenne placki zyskują chrupkość, o którą nam chodziło. Dodatkowo w ten sposób wrapy dobrze twardnieją i zalepiają się na spodzie, co zdecydowanie ułatwia jedzenie burrito.
Burrito w domu – smacznie i zdrowo
Gotowe burrito przekrój na pół i ciesz się meksykańskimi smakami w swojej kuchni! To danie jest proste i szybkie do przygotowania. Poradzi sobie z nim nawet ten, kto dopiero uczy się gotować. Jeżeli lubisz pikantne smaki, to burrito jest dla Ciebie.
Smacznego!
Jedno domowe burrito to 697 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 47 g białka, w tym 35 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 85 g węglowodanów,
- 17 g tłuszczów, w tym 12 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Cały przepis możesz zobaczyć tutaj: