Szakszuka, czyli niezwykłe jajka na śniadanie!
Niewiele potrzeba, aby zrobić tak wyśmienite danie, jak właśnie szakszuka, a do tego robi się ją szybko i prosto. Szakszukę warto przygotować nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na bogactwo wartości odżywczych i minerałów. Bardzo dużą rolę odgrywają tutaj pomidory. W tym przepisie pokaże Wam krok po kroku, jak zrobić szakszukę!
Co to jest szakszuka?
Szakszuka to jaja na pomidorach. Pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a co najważniejsze, mają największą zawartość likopenu, czyli antyoksydantu, który zwalcza wolne rodniki. Likopenu jest mnóstwo w przetworach pomidorowych i nie ubywa go podczas obróbki termicznej.
SKŁADNIKI – pomysł na śniadanie z jajek:
- oliwa z oliwek – 30 ml
- pomidory w puszce – 400 g – produkt dostępny tutaj
- papryka czerwona – 1/2 dużej
- papryczka pepperoni zielona – 1/2 sztuki
- cebula (szalotka)
- jajka – 4 szt.
- oliwa – 30 ml
- awokado – opcja
- natka pietruszki/bazylia/kolendra
- przyprawy: łyżka kuminu, łyżka papryki słodkiej + sól, pieprz
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Patelnia stal nierdzewna 28 cm |
Szakszuka – jak zrobić?
PRZYGOTOWANIE – szakszuka z papryką i pomidorami
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Papryczkę pepperoni nie tnij w zbyt cienkie plasterki. Najlepiej 3-4 mm, aby zachowała się jeszcze struktura papryczki.
- Ustaw średnią moc na kuchence, aby rozgrzać patelnię. Następnie wlej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Szalotkę przysmażaj ok. 2-3 min już na delikatnym ogniu, aby jej nie przypalić, a tylko ją zmiękczyć i lekko skarmelizować.
- Do cebuli dodaj obie papryki. Wymieszaj i obrabiaj całość na wolnym ogniu. Papryki muszą stracić nieco surowości. Po ok. 2-3 min dorzuć kumin (kmin rzymski) i mieloną paprykę słodką, a potem podsmażaj całość kolejne 2 min.
- Całe pomidory z puszki pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Do puszki z pozostałym sosem pomidorowym dolej nieco wody, aby zebrać cały sok ze ścianek i również umieść go na patelni. Dodaj świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na 10 min, aby zredukować sos. Mieszaj co jakiś czas. Sos powinien zgęstnieć.
- Na patelni zrób miejsce na cztery jajka, a potem je wbij. Postaraj się zachować żółtka w całości. Szakszukę smaż ok. 2-3 min, aż białko z dołu się zetnie. Następnie przykryj patelnię pokrywką, aby ściąć również białko z góry. Gdy masz pewność, że białko się ścięło, potrawa jest gotowa.
UWAGI – przepis na szakszukę
Paprykę możesz w łatwy sposób pozbawić gniazda nasiennego. Aby dostać się do wnętrza papryki, najpierw odetnij jej górę, a później dół. Następnie przetnij paprykę w jednym miejscu i po prostu wytnij środek.
Delikatna pikantność w tej potrawie jest pożądana, ale jeśli dodasz za dużo ostrej papryczki, pozostałe smaki przestaną być wyczuwalne.
Z szalotką trzeba uważać. Choć jest to świetna, słodka cebula, to jednak nie może się nam przypalić. Szalotkę możesz zamienić na średnią cebulę.
Chcesz uzyskać płynne żółtko w środku? Ja mam na to swój sposób. Gdy przykryję pokrywką patelnię z jajkami, podkręcam nieco płomień. Patelnia dostaje trochę ognia i ścina białko nam się w szybkim tempie, podczas gdy żółtko pozostaje płynne.
Przepis na śniadanie z jajkiem – czas na próbowanie!
Szakszuka powinna nieco ostygnąć. W tym czasie możesz posiekać wybrane zioła oraz przygotować awokado. Potem przenieś szakszukę na talerz i posyp ziołami. Węgle podbij świeżutkim, przypieczonym pieczywem.
Smacznego!
Szakszuka z papryką i pomidorami oraz bułką dostarcza 1036 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 45 g białka, w tym 30 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 77 g węglowodanów,
- 60 g tłuszczów, w tym 37 g tłuszczów pochodzenia roślinnego
Z kolei wersja bez pieczywa to 847 kcal oraz następujące makroskładniki:
- 38 g białka, w tym 30 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 37 g węglowodanów,
- 59 g, tłuszczów, w tym 36 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Cały przepis możesz obejrzeć tutaj: