Wieprzowina po chińsku w wersji lunchbox – 3 porcje

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wieprzowinę po chińsku, z marchewką i dużą ilością sosu. Wasze ulubione, orientalne smaki w wersji lunchbox – 3 porcje na 3 dni. Będzie prosto, szybko i z niewielką liczbą składników – wszystko, co niezbędne, aby uzyskać głębię smaku. Wieprzowina jak u chińczyka jest w zasięgu Waszych rąk!

Policzona Szama Wieprzowina po chińsku

Dobry pomysł na obiad – wieprzowina z ryżem

Do przygotowania tego dania potrzebujesz produkty, które zapewnią Ci niesamowite smaki i aromaty. Niezbędny będzie zarówno jasny, jak i ciemny sos sojowy. Bardzo duże znaczenie ma także świeży imbir i czosnek. Po połączeniu wszystkich składników uzyskasz obiad w prawdziwie azjatyckim stylu.

 SKŁADNIKI:

  • schab wieprzowy – 450 g
  • ryż basmati – 200 g
  • marchew – 2 sztuki
  • zielona cebulka
  • miód – 60 g
  • sos sojowy jasny – ok. 90 ml (6 łyżek) – produkt dostępny tutaj
  • sos sojowy ciemny – 30 ml
  • imbir – spory kawałek, ok. 7-8 cm długości
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • skrobia ziemniaczana – ok. 3 łyżeczki
  • ocet ryżowy – 1 łyżka – produkt dostępny tutaj
  • olej – 45 ml
  • przyprawy: chili, pieprz

UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie

Szklane LunchBOXy 1050 ml
Patelnia stal nierdzewna 28 cm

Wieprzowina po chińsku – jak zrobić?

PRZYGOTOWANIE – PRZED SMAŻENIEM

  1. Z mięsa usuń nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane mięso pokrój w plastry o grubości ok. 4-5 mm.
  1. Mięso pokrojone w plastry przełóż do miski. Następnie dodaj 6 łyżek jasnego sosu sojowego i całość dobrze przemieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną chili, a na koniec oprósz skrobią ziemniaczaną (ok. 1,5 łyżeczki). Zamieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej.
  2. Obierz marchew, a następnie przekrój ją na pół i pokrój po skosie w plastry (nie grubsze niż 4 mm) – w sposób pokazany na zdjęciu.
  1. Imbir obierz ze skórki i odkrój fragment wielkości ćwiartki. Większy kawałek pokrój w cienkie plastry, a następnie plastry w słupki. Słupki możesz podzielić na 3 mniejsze części. Pozostały kawałek imbiru poszatkuj drobno (użyjesz go na końcu).
  1. Obierz ząbki czosnku. Przeciśnij je przez praskę i połącz z przygotowanym wcześniej imbirem w słupkach.
  2. Pokrój zieloną cebulkę (zarówno część zieloną, jak i białą – w przypadku tej drugiej zrób to drobniej). Część pozostaw do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE – NA PATELNI

    1. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej 45 ml oleju.
    2. Na rozgrzany olej wrzuć imbir pokrojony w słupki, czosnek oraz zieloną cebulkę. Przemieszaj. Uważaj, aby płomień nie był zbyt duży, żeby nie przypalić składników.
    1. Po krótkiej chwili na patelnię dodaj mięso. Zwiększ ogień na kuchence i przemieszaj całość. Następnie rozłóż mięso na powierzchni patelni i zaczekaj, aż się dobrze przysmaży z jednej strony.
    2. W międzyczasie w garnku obok postaw wodę do ugotowania ryżu.
    3. Gdy mięso przyrumieni się z jednej strony, obróć je i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie dodaj marchew i przemieszaj.
    4. W szklance wymieszaj 150 ml wody i 30 ml ciemnego sosu sojowego. Całość wlej na patelnię po minucie przysmażania marchewki. Dobrze zamieszaj – dodane płyny rozpuszczą wszystko, co do tej pory przywarło do dna patelni.
    1. Gotuj przez 5-6 minut na dużym ogniu. W tym czasie powinien się również gotować ryż.
    2. Gdy marchewka będzie już miękka, a mięso kruche, zmniejsz ogień. Przygotuj szklankę z wodą (100-120 ml), dodaj przygotowany wcześniej, poszatkowany imbir, miód, 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej oraz łyżkę octu ryżowego. Zawartość szklanki wlej na patelnię.
    3. Na koniec zwiększ ogień, aby całość się zagotowała, a sos zgęstniał. Po chwili, gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłącz ogień. 

    UWAGI – wieprzowina jak u chińczyka

    W tym przepisie ważne jest to, aby była to wieprzowina z woka lub ze stalowej patelni, ponieważ w ten sposób uzyskamy odpowiednie smaki. Wytworzą się one na dnie patelni w czasie smażenia mięsa, a my je zbierzemy, gdy dodamy wodę wymieszaną z sosem sojowym. Rozpuścimy to, co przywarło na dnie i wymieszamy z resztą składników.

    Azjatycka kuchnia wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów. W tym przepisie niezbędny jest słodki element, jednak miód straci swoje właściwości, więc jeśli chcesz, możesz zamienić go na cukier. W sosie potrzebny będzie też kwaśny element, który zapewni ocet ryżowy. Jeśli go nie masz, możesz go zastąpić sokiem z cytryny.

    Lunchbox – jak przygotować?

    Przygotuj 3 pojemniki, w których będziesz przechowywać swój obiad. W każdym z nim najpierw umieść ryż i pozostaw miejsce na resztę. Wieprzowina z sosem powinna znajdować się na drugim końcu pojemnika, a nie bezpośrednio na ryżu. Na górę możesz dodać ziarna czarnego sezamu oraz świeżą zieloną cebulkę.

    Smacznego!

    Na jedną porcję tak przygotowanego dania przypada 680 kcal oraz następująca liczba makroskładników:

    • 43 g białka, w tym 36 g białka pochodzenia zwierzęcego,
    • 79 g węglowodanów,
    • 21 g tłuszczów, w tym 16 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.

    Jak sami widzicie, wieprzowina po chińsku z ryżem jest prosta do przygotowania, a orientalne smaki zachwycają podniebienie. To danie idealnie sprawdzi się na obiad. Lunchboxy możesz łatwo przechować w lodówce i przez 3 dni cieszyć się świeżym, pysznym obiadem – nie poświęcając czasu na przygotowywanie go za każdym razem.

    Cały przepis możesz zobaczyć tutaj: