Zdrowe śniadanie do pracy i szkoły – posiłki z twarogiem
Twaróg można wykorzystać na zimno, na ciepło, na słono i na słodko. Jest to niezastąpione źródło białka zwierzęcego. Przygotowane z nim posiłki są proste, szybkie i pyszne. Twaróg można użyć do posiłków na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. Przedstawiam Wam moje pomysły na dania do pracy i szkoły z wykorzystaniem twarogu!
UŻYTE WYPOSAŻENIE:
dostępne w sklepie
Szklane LunchBOXy 1050 ml | |
Szklane LunchBOXy 640 ml | |
Waga kuchenna Rhino |
Dania na zimno do pracy – sernik na 2 razy
Przedstawiam mój pomysł na prosty sernik. Spód składa się jedynie z dwóch składników: daktyli i płatków owsianych (oraz wody). Jest ekspresowy i nie wymaga zapiekania. Masa na sernik jest równie prosta do przygotowania.
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane błyskawiczne – 100 g
- daktyle – 50 g
- gorąca woda – 120 ml
- twaróg chudy – 250 g
- Danio waniliowe
- borówka (przetwory) – 70 g
- żelatyna – 5 g
- erytrytol – 10 g
PRZYGOTOWANIE – sernik na 2 razy
- 50 g daktyli zalej 100 ml gorącej wody, aby łatwiej było je miksować (woda również przyda się w przepisie).
- 5 g żelatyny wsyp do 20 ml gorącej wody. Wstępnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Do pojemnika robota (miksera) wsyp 100 g płatków owsianych błyskawicznych, a potem dodaj namoczone daktyle z wodą. Dokładnie zmiksuj.
- Całą masę wyłóż na dno pojemnika, w którym będziesz przechowywać sernik (w moim przypadku był to szklany box o wymiarach 17x12x5,5 cm). Zwilżonymi dłońmi (palcami) wyrównaj powierzchnię.
- W misce miksera umieść całą kostkę twarogu, całe Danio o smaku waniliowym, 1 łyżkę erytrytolu oraz lekko podgrzaną i rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie zmiksuj przez minutę, aby dostać gładką konsystencję sernika.
- Całą masę sernikową wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Górę masy wyrównaj.
- Na masę dodaj przetwory, najlepiej borówkę. Wystarczy 2-3 łyżki (ok. 70 g). Następnie patyczkiem delikatnie rozprowadź borówkę, aby część smaków dotarła do wnętrza sernika.
- Gotowy sernik schowaj do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Cały sernik dostarcza 958 kcal, a makroskładniki wyglądają tak:
- 63 g białka, w tym 49 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 140 g węglowodanów,
- 11 g tłuszczów, w tym 6 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Jedna porcja tego sernika to 479 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 31 g białka, w tym 25 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 70 g węglowodanów,
- 6 g tłuszczów, w tym 3 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Przepyszne drugie śniadanie – wieża z placuszków
Te placki przygotowuje się bardzo szybko, a są naprawdę przepyszne. Idealna opcja dla tych, którzy lubią słodkie posiłki.
SKŁADNIKI – choco placki:
- mąka jaglana – 100 g
- banan
- twaróg chudy – 250 g
- 2 jajka
- mleko 1,5% – 100 ml
- erytrytol – 1 łyżka
- serek homogenizowany (brzoskwiniowy) – 70 g
- wiórki kokosowe – 10 g
PRZYGOTOWANIE – przepyszne drugie śniadanie
- W misce umieść kawałki banana, kostkę chudego twarogu, dwa jajka (rozmiar M), mąkę jaglaną (100 g), dwie łyżeczki kakao i łyżkę erytrytolu. Wstępnie wymieszaj łyżką, aby blender miał łatwiejszą robotę.
- Dolej 50 ml mleka i zmiksuj składniki, a potem dodaj jeszcze 50 ml mleka i miksuj do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową). Dodaj nieco oleju kokosowego, a gdy ten się rozgrzeje, rozetrzyj go ręcznikiem papierowym, aby stworzyć olejową powłokę. Wyłóż trzy placki na jedną patelnię (jeśli tyle akurat Ci się zmieści).
- Placuszki smaż 2 minuty z pierwszej strony, a potem minutę z drugiej strony. Gotowe placki wyłóż na talerz i usmaż kolejną partię (powtarzaj te czynności, aż zużyjesz całą masę).
- Stwórz przekładańca (wieżę z ok. 6-8 placuszków): każdy placek delikatnie posmaruj serkiem homogenizowanym o smaku brzoskwiniowym z kawałkami brzoskwini i posyp nieco wiórkami kokosowymi, a potem przykryj kolejnym plackiem.
- Ostatni placuszek również posmaruj serkiem i posyp wiórkami, ale dodatkowo dorzuć nieco suszonej żurawiny.
- Gotową wieżę przełóż do boxa i zabierz ze sobą do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie!
Wszystkie placki dostarczają 899 kcal. W tym przypadku makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 72 g białka, w tym 60 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 111 g węglowodanów,
- 17 g tłuszczów, w tym 3 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Jedna porcja to 1/2 wszystkich placków + serek, wiórki oraz żurawina. Taki przekładaniec dostarczy 600 kcal, a makroskładniki wyglądają tak:
- 39 g białka, w tym 33 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 72 g węglowodanów,
- 16 g tłuszczów, w tym 8 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Jedzenie na wynos – big kanapka nadchodzi!
Teraz czas na coś wytrawnego. Będzie to kanapka, ale nie taka zwykła! Buła będzie się pięknie prezentować, a jeszcze lepiej smakować. Polecam każdemu!
SKŁADNIKI:
- twaróg chudy – 250 g
- szpinak – 100 g
- oliwa – 15 g
- czosnek – 2 ząbki
- serek śmietankowy – 40 g
- bułka – 240 g
- suszone pomidory
- kiełki brokułu
- przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE – jedzenie na wynos
- Poszatkuj świeże liście szpinaku.
- Na patelni rozgrzej 15 ml oliwy. Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i przysmażaj przez ok. 1-1,5 min na delikatnym płomieniu. Po tej chwili dodaj wcześniej poszatkowany szpinak.
- Gdy szpinak zwiotczeje (ok. 1-2 min na patelni) dodaj przyprawy: 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 0,5 łyżeczki białego pieprzu. Wymieszaj i po 30 sekundach ściągnij z palnika, szpinak jest gotowy.
- W misce umieść twaróg, wcześniej przygotowany szpinak z czosnkiem i przyprawami, łyżkę śmietankowego serka (40 g) oraz nieco soli. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Bagietkę (ok. 240 g jedna buła) przekrój wzdłuż, zostawiając nieco krawędzi, aby można było ją otworzyć. Następnie całą pastę twarogowo-szpinakową wyłóż na bułkę.
- Gdy całą pastę umieścisz na bułce, dodaj na nią suszone pomidorki z oleju i brokułowe kiełki.
Cała kanapka dostarcza 1204 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 66 g białka, w tym 53 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 148 g węglowodanów,
- 38 g tłuszczów, w tym 20 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Jedna porcja, czyli połową kanapki, to 602 kcal. W tym przypadku makroskładniki wyglądają tak:
- 33 g białka, w tym 27 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 74 g węglowodanów,
- 19 g tłuszczów, w tym 10 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Posiłek do pracy – pyszne placki o smaku sernika!
Te małe placuszki naprawdę smakują jak sernik!
SKŁADNIKI:
- twaróg chudy – 250 g
- 2 jajka
- słodzidło (erytrytol)
- aromat waniliowy
- garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE – sernikowy posiłek do pracy
- W misce umieść kostkę twarogu.
- Białka z obu jajek umieść w osobnej misce, a żółtka dodaj do miski z twarogiem.
- Białko ubijaj, aż stworzy się chmurka.
- Do miski dodaj 2 łyżeczki erytrytolu, ubite białeczko oraz garść rodzynek. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy dodaj 5-6 kropel aromatu waniliowego i całość zamieszaj.
- Na patelnię dodaj łyżeczkę oleju kokosowego. Olej wytrzyj ręcznikiem papierowym, tworząc na powierzchni patelni delikatną warstwę oleju.
- Rozgrzej patelnię na średnim płomieniu i nałóż 3 serniczki. Zmniejsz płomień i smaż je na małym ogniu, aby ich nie spalić i żeby obrobiły się w całej swojej objętości (w środku). Patelnię przykryj pokrywką i po 5-6 minutach sprawdź, czy placki się odklejają. W moim przypadku serniczki były jeszcze białe od spodu, więc zostawiłem je na dodatkowe 2-3 minuty.
- Po tym czasie stanowczym ruchem łopatki przewróć serniczki na drugą stronę. Z tej strony smaż je krócej – mniej więcej 4 minuty (już bez przykrycia).
- Gotowe placki przełóż na talerz i usmaż kolejną partię.
Całość dostarcza 442 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 57 g białka, w tym 57 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 24 g węglowodanów,
- 12 g tłuszczów, w tym 0 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Szybkie posiłki do pracy – pasta z twarogu
Teraz czas na moją propozycję na szybką pastę na słono, która może być wykorzystana do kanapek, do bułeczek. Jest to pełnowartościowy posiłek – duża moc w zaledwie kilka minut.
SKŁADNIKI:
- twaróg chudy – 250 g
- 1 jajko na twardo
- garść rzodkiewki
- olej lniany lub oliwa – 20 ml
- pieczywo – 100 g
- dodatki: ogórki, pomidory
PRZYGOTOWANIE – szybkie posiłki do pracy
- Twaróg umieść w misce.
- Garść rzodkiewki drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce. Następnie wrzuć do miski z twarogiem.
- Do reszty składników dodaj ugotowane na twardo jajko (przed dodaniem możesz je pokroić na ćwiartki) i 20 ml oleju lnianego (lub oliwy). Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku, a potem dokładnie wymieszaj na gładką pastę.
- Gotową pastę przełóż do lunchboxa.
- Obok pasty umieść wybrane dodatki, np. ogórka konserwowego, kilka pomidorków koktajlowych. Na koniec obok pasty ułóż wysoko błonnikowe pieczywo wieloziarniste.
Pasta z dodatkami i zastosowaniem 100 g pieczywa wieloziarnistego dostarcza 760 kcal. Makroskładniki prezentują się w następujący sposób:
- 59 g białka, w tym 49 g białka pochodzenia zwierzęcego,
- 54 g węglowodanów,
- 31 g tłuszczów, w tym 20 g tłuszczów pochodzenia roślinnego.
Z twarogiem możesz przygotować przepyszne wrapy, które są bardzo poręczne i które można zjeść nawet w samochodzie. Z tym składnikiem wychodzą świetne nocne owsianki, które robi się wieczorem, a rano po prostu zabiera za sobą. Koniecznie sprawdź te pomysły na wykorzystanie twarogu!
Smacznego!
Na kanale dostępne są filmiki, na których wykonuję powyższe przepisy. Poniżej możesz obejrzeć jeden z nich: